Recept za kremastu senzaciju od slanutka i jogurta

FOTO: Shutterstock

10.2.2022. | 09:08 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1158

Fatteh, koji je poznat i pod nazivima fatte, fatta, fette i fattah je tipično bliskoistočno jelo koje se priprema u najrazličitijim varijacijama. Kremasti umak s jogurtom i slanutkom u Libanonu se poslužuje s kruhom pita, najčešće dan ili dva starim pa prženim u vrućem ulju dok ne postane hrskav. Izbjegavate li ulje, kruh možete ispeći i u pećnici.

Iako se najčešće poslužuje u vegetarijanskoj varijanti, popularan je i s komadićima junetine, piletine, rakova ili patlidžana. Fatteh je čest doručak ili večera, osobito tijekom Ramazana, prije izlaska sunca ili nakon zalaska.

Sastojci za fatteh:

430 g kuhanog slanutka


2 šalice pita kruha


1 šalica jogurta

1 češanj češnjaka

2 žličice tahini pasta

2 žlice pinjola

2 žlice maslinova ulja

soli prema ukusu

peršin za ukrašavanje

Priprema:

Kuhinjskim škarama ili rukama ustinite pita kruh na male komadiće. Ispržite ga u ulju dok ne postane hrskav pa ga stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
 

Slanutak stavite u manji lonac s malo vode pa ga kuhajte 5-7 minuta. Stavite na stranu. Zgnječite češnjeve češnjaka s malo soli (oko 1/2 žličice), dodajte jogurt i tahini pa promiješajte dok se ne sjedine.
 

U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pinjole i pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Maknite s vatre.
 

U posudu za posluživanje stavite hrskavi kruh, zatim topli slanutak te prelijte jogurtom i na vrh stavite pinjole s maslinovim uljem. Ukrasite peršinom i poslužite.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI