Recept za juneće odreske u umaku od papra

Juneći odrezak u umaku od papra
(FOTO: Shutterstock)

7.3.2024. | 09:32 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 566

Steak au poivre, juneći odrezak s koricom od papra i kremastim umakom francuski je klasik koji je zavolio cijeli svijet. Iako priprema nije komplicirana, trebat će vam ukusan komad mesa – najbolje središnji dio bifteka koji se reže na medaljone i potom oblaže zgnječenim paprom. Meso se zatim kratko peče u tavi, a na masnoći od pečenja se radi fini umak od senfa i vrhnja.

Sastojci za odreske u umaku od papra:

170 do 225 g junećih odrezaka (biftek)
30 g cijelih zrna crnog papra + prema potrebi
45 ml ulja
15 g maslaca
2 grančice timijana
1 srednji češanj češnjaka
40 g ljutike
30 ml brendija ili konjaka
175 ml pilećeg temeljca
175 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 žličica Dijon senfa
sol


Priprema odrezaka u umaku od papra:


Ljutiku sitno nasjeckajte. Odreske dobro nasolite. Na lim za pečenje stavite rešetku i stavite na nju odreske. Ostavite nepokriveno u hladnjaku pola sata.

U međuvremenu usitnite zrna papra (ugrubo, na polovice i četvrtine). To možete učiniti u mlincu za papar, u mužaru, batom za meso ili pomoću tave (zrna papra zamotajte u čistu kuhinjsku krpu pa ih zgnječite tavom). Višak papra sačuvajte.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Na tanjuru rasporedite papar pa jednu stranu svakog odreska čvrsto utisnite unutra kako bi se papar ravnomjerno rasporedio.

U velikoj, teškoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Položite odreske s paprenom stranom prema dolje i pecite oko tri minute. Pažljivo okrenite odreske, nastojeći da korica od papra ostane cijela. U tavu dodajte maslac, majčinu dušicu i češnjak. Žlicom grabite sokove od pečenja i ulje pa polijevajte odreske i zatim maknite s vatre.

Termometrom provjerite temperaturu mesa – dosegne li 52°C, odresci su spremni su za posluživanje, ako nisu, prebacite ih u pećnicu i nastavite ih peći. Kada dosegnu navedenu unutarnju temperaturu ostavite ih da odstoje 5 minuta.

Sačuvajte žlicu masnoće iz tave, ostatak bacite. Izvadite češnjak i majčinu dušicu.

Dodajte sjeckanu ljutiku i ostatak papra koji se nije zalijepio za meso prilikom oblaganja pa pržite miješajući dok ljutika ne omekša, oko 2 minute.

Maknite s vatre pa dodajte konjak i ponovno vratite na vatru i kuhajte dok se miris alkohola više ne osjeti.

Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano kuha, miješajući po dnu tave kako bi se rastopili zapečeni komadići masnoće koji su se zalijepili za tavu.

Dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne reducira pa dodajte i senf te posolite. Odreske poslužite na tanjuru prelivene umakom.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI