Prodaja proizvoda OPG-ova putem interneta morat će se registrirati kao dopunska djelatnost

20.11.2022. 10:07 | agroklub.com IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 787

U srijedu popodne, u gotovo praznom Saboru, održana je rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o OPG-u.

Predložene izmjene većinom su tehničke naravi zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, te zbog uklanjanja rješenja koja su se u praksi pokazala neodgovarajućima, obrazloženo je u ocjeni stanja i posljedicama koje će iz ovog novog propisa proisteći.

Pročitali smo cijeli prijedlog zakona te izdvojili nekoliko zanimljivosti i novosti koje će biti obvezne za sve OPG-ove kada se izmjene zakona usvoje u Saboru.


Ako prodajete proizvode online morat ćete registrirati dopunsku djelatnostKako bi OPG-ovi kao i drugi poslovni subjekti mogli obavljati internetsku prodaju svojih proizvoda, a u svrhu zaštite potrošača, svaki koji prodaje online morat će registrirati dopunsku djelatnost pod nazivom - usluge informacijskog društva.

To je usluga koja se uz naknadu pruža elektroničkim putem na zahtjev korisnika, a posebno Internet prodaja robe i usluga, nuđenje podataka na Internetu, reklamiranje putem Interneta, elektronički pretraživači, te mogućnost traženja podataka i usluga koje se prenose elektroničkom mrežom, posreduju u pristupu mreži ili pohranjuju podatke korisnika.

Zahtjev za upis ove nove dopunske djelatnosti će se podnositi Agenciji za plaćanja, koja o tome donosi rješenje. Uz zahtjev poljoprivrednici će morati prilažiti dokaz o ispunjavanju uvjeta prema Zakonu o elektroničkoj trgovini.

OPG koji proizvode prodaje online, bit će dužan izvršiti obveze informiranja i pružiti opće informacije. Morat će u obliku i na način koji je neposredno i stalno dostupan korisnicima i nadležnim tijelima, pružiti informacije kao što su: ime i prezime ili tvrtku davatelja usluga, sjedište obrta ili sjedište pravne osobe davatelja usluga, ostale podatke o davatelju usluga na temelju kojih korisnik može brzo i nesmetano stupiti s njim u vezu, uključujući elektroničku adresu putem koje je moguće uspostaviti izravan kontakt, broj sudskog ili drugoga javnog registra u koji je davatelj usluga upisan, te podatke o registru, pojedinosti o nadležnom tijelu, ako djelatnost davatelja usluga podliježe službenom nadzoru, porezni broj ako je davatelj  usluga obveznik plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Poljoprivrednik će biti dužan na jasan i razumljiv način obavijestiti potrošača prije nego li što potrošač sklopi ugovor ili bude obvezan odgovarajućom ponudom. U slučaju da  je potrošač sklopio ugovor s osobom koja obavlja djelatnost trgovine suprotno važećim propisima, može podnijeti prijavu nadležnoj inspekciji.

I kuće postaju proizvodni resursStambeni objekti i izdvojeni pogoni u kojima se obavlja pojedina gospodarska djelatnost poljoprivrede, u prijedlogu izmjena zakona, navedeni su kao proizvodni resursi OPG-a, radi učinkovitijeg postupanja nadležne inspekcije, stoji u obrazloženju izmjena zakona.

Tako će se proizvodnim resursima smatrati: zemljište, nasadi, stoka, zgrade za stoku, pomoćne zgrade, skladišta, objekti za proizvodnju u zaštićenom prostoru, objekti s opremom za čuvanje, skladištenje, preradu i pakiranje, objekti za boravak i usluge, izdvojeni pogoni, poljoprivredna mehanizacija, priključni, radni i drugi strojevi, uređaji, alati i oprema, transportna sredstva, rad, stručna znanja i vještine te stambene prostorije u kojima se obavlja pojedina gospodarska djelatnost.

Naziv OPG-a više ne mora biti samo osobno imePredloženim izmjenama Zakona propisana su ograničenja uporabe pojedinih sastojaka u nazivu OPG- a, nove odredbe o jeziku i razlikovanju naziva te o osobnim imenima, imenima država i međunarodnih organizacija u nazivu.

Naziv OPG-a, uz ime i prezime, moći će ubuduće sadržavati i posebne oznake, a uz hrvatski jezik i latinično pismo, može imati i pojedine riječi na stranom ili mrtvom jeziku te arapske brojeve.

U naziv se može unijeti ime ili dio imena neke fizičke osobe uz njezin pristanak, a ako je ta osoba umrla, uz pristanak njezinih nasljednika. Isto tako, može se unijeti ime ili dio imena neke povijesne ili druge znamenite osobe, ako ga se koristi na prikladan način i uz pristanak te osobe, a ako je ta osoba umrla, uz pristanak njezinih nasljednika ako ih ima.

U svakom slučaju, ne smije biti takav da stvara zabunu oko obavljanja djelatnosti OPG-a, utiska o identitetu, ili da vrijeđa prava intelektualnog vlasništva ili prava drugih osoba.

Riječ "Hrvatska“ i njene izvedenice te druga državna znamenja, uključujući njihovo oponašanje, mogu se unijeti u naziv OPG-a uz naznaku ili kao dio naznake kojom se pobliže obilježava sam naziv - samo na temelju rješenja ministarstva nadležnog za poslove opće uprave, ako se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo RH.

Ne može sadržavati imena, grbove, zastave ni druge državne ambleme drugih država ili međunarodnih organizacija, niti službene znakove za kontrolu i garanciju kvalitete.

Tablu s nazivom OPG-a mora se vidljivo istaknuti na adresi sjedišta, ali i na izdvojenom pogonu ili proizvodnoj jedinici u kojima se obavlja djelatnost izvan sjedišta gospodarstva, te na onim sredstvima i mjestima na kojima se djelatnost obavlja ako se radi o djelatnostima na otvorenom.

Stranci vlasnici OPG-ova morat će imati boravište u HrvatskojTakođer, izmjenama zakona jasnije se uređuju opći uvjeti obavljanja djelatnosti OPG-a, pa se kao jedan od uvjeta u slučaju prebivališta na teritoriju druge države članice Europske unije ili potpisnice Sporazuma o europskom gospodarskom prostoru te Švicarske Konfederacije, izrijekom propisuje uvjet boravišta na teritoriju Republike Hrvatske i to za nositelje gospodarstava.

(Izvor: agroklub.com)

Tagovi: opg, prodaja, internet, registacija, dopunska djelatnost

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Ovo smo očekivali kad smo Glaviću glas darivali

.

Mještani Ul. Sv. Vinka Paulskog: ”Ogorčeni smo! Živimo u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka u 21. stoljeću!”

.

UPRAVO: U prometnoj nesreći ozlijeđene tri osobe

.

Ginekolog Domagoj Dokozić ponovno odnio titulu ʺNajdoktoraʺ

.

ODLIČNA PRILIKA: Orljava prodaje košulje u pola cijene

.

Majka zapustila četvero djece, potajno ih je hranila susjeda

.

U nedjelju snijeg stiže i u nizine...

.

Što smo najviše ʼguglaliʼ u 2022.? U vrhu ʺUkrajinaʺ, ʺGospodin savršeniʺ i ʺMatej Perišʺ

.

Jedinstveni advent u Zlatnoj Slavoniji: Paljenjem 200 tisuća lampica otvorena Ninina čarobna Shhhuma

.

RASPRAVA U SABORU: Za neke nema rada nedjeljom, a i radni tjedan bi mogao biti kraći?

.

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi obilježen Međunarodni dan planina

.

Požežanin (36) kupio mobitel pa shvatio da se radi o kopiji

.

66-godišnjakinji ukraden bakreni kotao, policija traga za počiniteljem

.

Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje

.

Fotografija požeškog sporta na Međunarodnoj izložbi sportske fotografije ʺOdlučujući trenutak 2022.ʺ u Rijeci

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 18 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna

.

Nova pravila na maturi: Imaš pametni sat? Ostaješ bez svih ispita. Nacrtao si cvjetić? Ostaješ bez jednog

.

POLICIJA UPOZORAVA: Budite oprezni s božićnim dekoracijama

.

Zbog svijeće na adventskom vijencu došlo do požara obiteljske kuće u Slavoniji

.

NESVAKIDAŠNJI PRIZORI: Vatrogasci objavili fotografije s mjesta pada MiG-a

.

Netko iz Slavonije od sinoć je bogatiji za 400.000 kuna!

.

Natopljen rumom: Recept za blagdanski kolač koji ćete trebati već sada početi pripremati

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas oblačno uz mjestimičnu kišu

.

PRIKUPLJEN JE NOVAC: Martina Šimić odlazi na liječenje u Ameriku

.

Muzej 98. rođendan proslavio sa časnama Milosrdnicama koje slave 160 godina boravka u Požegi

.

TZ GRADA PAKRACA: Sutra turistički obilazak grada s Djedom Božićnjakom

.

Slastičarstvo svjetske razine u Požegu donosi najbolji hrvatski slastičar Ivan Ergović

.

SOS ZA POŽEŠKI TRG 5: Mućke i urbanističke podvale ne prolaze. Parkiranju i prometovanju nije mjesto na Trgu sv.Trojstva

.

Svečano obilježen Dan Grada Pleternice i blagdan njegova zaštitnika sv. Nikole

.

Proslava sv. Nikole u Pleternici

.

Biskup Škvorčević na blagdan sv. Nikole s djecom u razvojnim poteškoćama

.

Besplatna škola klizanja održat će se od 5. prosinca 2022. do 6. siječnja 2023.

.

ČVARCI KAO ZLATO: Cijene čvaraka idu i do 410 kuna po kilogramu

.

„Manje oružja-manje tragedija“: Anonimni građanin dobrovoljno predao pištolj

.

Izlet za preminule članove HPD-a Sokolovac Požega

.

Maja Žebčević Matić imenovana u Hrvatsko muzejsko vijeće

.

Kuglač Novih nada Darko Zovko plasirao se na završnicu pojedinačnog Državnog prvenstva u kuglanju

.

Uz tjesteninu ili pire: Recept za savršeno meku svinjetinu u umaku od gljiva

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 8 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Danas maglovito, povremeno sa slabom kišom

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!