Požeška pjesnikinja Lana Derkač u Antologiji svjetske književnosti objavljenoj u New Yorku

Lana Derkač
(FOTO: Ustupljene fotografije)

20.12.2023. | 10:13 | L.D.
Pregleda: 1556

Požeška pjesnikinja Lana Derkač jedina je autorica iz Hrvatske zastupljena u Antologiji svjetske književnosti („World PoetryAnthology“) upravo tiskanoj u New Yorku. U knjizi su pjesme 229 autora iz 59 zemalja. U njoj su su brojni poznati pisci poput Adonisa, Louise Glück, Pabla Nerude, Amira Ora… Uredio ju je pjesnik Hassanal Abdullah, a uredničko vijeće su činili profesori NicholasBirns (New York University) i Joan Digby(Long Island University), te pjesnikinja Naznin Seamon. Korice je osmislio meksički umjetnik Alonzo Venegas Gomez. Knjiga je posvećena američkoj pjesničkoj ikoni Stanleyu Kunitzu.U antologiji je svaki autor zastupljen s jednom pjesmom koje je urednik antologije skupljao 25 godina. Pjesmu Lane Derkač preveo je Damir Šodan, a riječ je o pjesmi „Nebeski fotoaparat“ („Celestial Camera“) iz zbirke „Hotel za mrtve“ objavljene u izdanju V.B.Z.-a.

Lana Derkač i Sonja Manojlović na Odisha Art & literature na Festivalu u Bhubaneswaru

Pjesnikinje Lana Derkač i Sonja Manojlović predstavljale su Hrvatsku u indijskom gradu Bhubaneswaru gdje su sudjelovale na OdishaArt & Literature Festivalu. Njihovo prvo čitanje poezije odnosilo se na pjesme uključene u objavljenu festivalsku antologiju "Map of Morning" („Karta jutra“), sudjelovalesu u raspravi "A Writer in the Time of War"(„Pisac u vrijeme rata“), a nakon toga su nastupile u programu za studente menadžmenta na kojem je Lana Derkačgovorila o pisanju kao kompenzaciji i pjesnikovom izvlačenju profita iz teksta, doduše, nematerijalnog. Nakon toga je slijedilo još jedno pjesničko čitanje. Na festivalu su sudjelovali i pjesnici iz Nepala, Hong Konga, Singapura, Izraela i, naravno, Indije. Pjesme Lane Derkač uključene su i u časopis "Anam" čiji je čitav broj posvećen poeziji koja govori o ratu, a u njemu su pjesme brojnih međunarodno poznatih pjesnika.Na kraju je direktor festivala, pjesnik i nakladnik Manu Dash, organizirao razgledavanje znamenitosti za pjesnike, a između ostalog, sudionice su posjetile i Hram sunca u Konarku koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI