Lana Derkač i Alen Brlek na Skopje Poetry Festivalu

Lana i Alen u Skopju
(FOTO: Ustupljene fotografije)

5.10.2023. | 09:49 | L.D.
Pregleda: 2314

Članovi Hrvatskog društva pisaca Lana Derkač i Alen Brlek sudjelovali su na Skopje Poetry Festivalu u Sjevernoj Makedoniji. Na festivalu su, osim makedonskih i spomenutih hrvatskih pisaca, sudjelovali i međunarodno poznati i nagrađivani autori iz drugih zemalja.

Predstavljene su nove knjige prevedene na makedonski jezik, a među njima su i antologija suvremene hrvatske poezije "13 hrvatski poeti" („13 hrvatskih pjesnika”) koju je predstavila i iz nje čitala svoje pjesme Lana Derkač, te knjiga "Sang" Alena Brleka koju je on predstavio. Predstavljanja knjiga su organizirana kao predfestivalski događaji.
Na otvorenju trećeg izdanja festivala su na temu zraka/vjetra/disanja pjesme su čitali Sande Stojčevski, Ljulzim Haziri, Monika Stojanovska, Perica Sardzoski, Igor Trpčeski, Nikolina Andova Šopova, Dragoslav Dedović, Lana Derkač, Alen Brlek, Maram al-Masri, Immanuel Mifsud, Martin Glaz Serup i mladi makedonski pjesnici, a zanimljive su bile glazbene improvizacije koje su popratile čitanja.


Lana Derkač i Alen Brlek čitali su svoju poeziju i u sklopu međunarodnog pjesničkog čitanja zajedno s Maram Al-Masri (Francuska/Sirija), Immanuelom Mifsudom (Malta), Martinom Glazom Serupom (Danska), Nikolinom Andova Šopova (Sjeverna Makedonija), Dragoslavom Dedovićem (Srbija).Za vrijeme festivala bili su prikazani filmovi, organizirane su rasprave, mogla se pogledati izložba fotografija. Većina događanja se odvijala u Makedonskom kulturnom centru, a manji dio programa održan je u Gradskoj knjižnici i u Gradskom parku. Aktivnosti hrvatskih autora su privukle puno pažnje i dobile značajno mjesto u većem broju makedonskih medija.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI