Predstavljena knjiga ʺAdresar smrtiʺ Požežanke Lane Derkač

FOTO: L.D.

23.10.2022. | 09:57 | L.D.
Pregleda: 2646

U zagrebačkoj Knjižari Fraktura predstavljena je nova prozna knjiga Požežanke Lane Derkač. Predstavljanje se odvijalo u sklopu Mini maratona na kojem su, nakon Laninog „Adresara smrti“ predstavljeni i „Signali i svjetionici“ Vuka Perišića te „Leglo“ Suzane Matić. Razgovor s Lanom je vodila spisateljica Monika Herceg koja je i uredila knjigu tiskanu u izdanju Frakture.Knjiga se sastoji od osamnaest priča koje govore o dolasku apokalipse, a u prvoj i zadnjoj priči je ona već nastupila. Sve ostale priče govore o putu prema njoj i tako su složene da pokazuju gradaciju. U pričama na početku još nema vidljivih znakova koji bi upućivali na apokalipsu i u njima su vidljive samo poremećene vrijednosti pojedinaca. Kasnije su, osim moralnih devijacija, sve prisutnije i katastrofe poput potresa i pandemije.

Autorica u jednoj od priča koja upućuje na uzajamnost čovjeka i prirode kaže: „Upravo mi je postalo jasno kako nastaju sve češći poremećaji. Poplave, cunamiji, potresi. Pa čitava priroda prepozna glupost! Na trenutak se zaledi, zatim se nekontrolirano smije. Svaki put kad se rijeka ne suzdrži i malo previše razvuče usta, dio nje prelije se iz korita. Kad se Zemlja zatrese od smijeha, razruše se kuće. Kad grcaju od smijeha livade, šume, majmuni i šišmiši, lako s njih padne neki mikro-stanar, poneki virus frcne i do čovjeka. „

Naslov knjizi autorica je dala upravo takav jer je svaka priča potencijalna ili već aktualna adresa smrti, a redovi koje je ispisala njen su talog.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI