NASLOVNADRUŠTVO
POČELA SEZONA KOLINJA: Marijan iz Grabarja kaže da će kulen napravljen s ljubavlju preživjeti i ovu krizu

FOTO: sib.rtl.hr

POČELA SEZONA KOLINJA: Marijan iz Grabarja kaže da će kulen napravljen s ljubavlju preživjeti i ovu krizu

24.11.2020. 12:43 | sib.rtl.hr IZVOR: sib.rtl.hr PREGLEDA: 5990

U jučerašnjoj emisiji RTL Danas objavljena je reportaža iz Grabarja s OPG-a obitelji Kundakčić koja proizvodi vlastite suhomesnate proizvode. No, kako je 2020. godina pogodila i proizvođače domaćih suhomesnatih proizvoda, reporter Tin Kovačić poslušao je Marijana Kundakčića, ali i doznao tajne pravih majstora kulena.

Marijan će ranom zorom odmah nahraniti svojih 130 svinja. I to svojim kukuruzom zasijanim na vlastitoj zemlji. Za tjedan dana otpočet će s kolinjem, ali govori, prodaja je pala. Kao domaćem proizvođaču pogađa ga uvoz jeftinog i nekvalitetnijeg mesa, ali još više nedostatak svatova, krštenja, manifestacija.

"Jedan smo sajam odradili u Požegi za cijelu godinu a nama je bilo težište sajmovi. Ljudi vide naše proizvode, kušaju. Znaju da li to njima odgovara. Oni će ih uzeti, ako im ne odgovara, ići će dalje. Stvaramo nove kontakte. Roba se tu lako ta prodati", rekao je Marijan Kundakčić, vlasnik OPG-a iz Grabarja.




Od polja do stola - puno truda

A njegova je vrhunske kvalitete. Hrana i začini su proizvedeni na njegovoj zemlji, a u krunski proizvod kulen – ide samo najbolje meso.

Zadnji butovi i kremenadla i leđna slanina da dobijemo masnoću kulena. Može se koristiti i prednja plećka, ali onaj mišić koji je najkvalitetniji.

O svakoj se sitnici vodi računa pa čak i o tome na kojoj će se vrsti drveta delicije dimiti u pušnici, jer govori i to je bitno.

"Naravno da je bitno. Znači vi ne možete koje ima puno tanina i smole. Samo ovo mjesto se zove Grabarje. A u Slavoniji mjesta su bobivala imena po šumi koja je bila. Na ovom prostoru nekad je bila grabova šuma. Dokazano je da je grab najbolje drvo za dimljenje", izjavio je Marijan.

Njegova obitelj, supruga i pet sinova godinama se bave ovim poslom i žive od njega

Ovakav način proizvodnje kulena, od polja do stola, zahtjeva puno truda. Završavate s poslom kasno navečer a počinjete rano ujutro radeći na zemlji kako bi proizveli ovu hranu, najkvalitetniju domaću, koju će svinje jesti.

Iako nema sajmova, kupci dolaze k njima. Prodaje preko prozora i zaprima narudžbe za božićnu trpezu. Delicije će sami zapakirati u ambalažu s kratkom povjesnom pričicom o svakom proizvodu.

"Lijepo izgleda. Ko da ste bili u nekoj parfumeriji hahaha. Samo će se razvit okus tu, a ne gore. Ali bolje miriše ovo. Zadovoljniji ste. Nek oni troše Channel, a meni nek je pun želudac", poručio je Marijan.

Pa ako je napravljen s ljubavlju, govori, kulen će preživjeti i ovu krizu.

izvor: www.sib.rtl.hr






Tagovi: kolinje, slavonija, grabarje, meso, prodaja, korona virus

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: 29. obljetnica oslobađanja zarobljenika logora Bučje, 16.1.2021.

.

TOPLICE LIPIK: Bazen ponovno otvoren za rekreativno kupanje

.

500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata

.

Nakon potresa Šarava rodila u utočištu, njezina beba simbol je nade

.

Subotnja šetnja Požegom, 16.1. 2021.

.

Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

.

Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Najljepše božićne okućnice imaju obitelji Pleše iz Lipika i Marković iz Gaja

.

Helena, Martina i Ana su nogometašice iz Pakraca u 1. ŽNL: ʺObožavamo nogomet, želimo jednom i u inozemstvo!ʺ

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 245 slučajeva zaraze korona virusom

.

Kraj ere duge 14 godina: Razišli se Vinko Ančurovski i Slavija, poznat je i novi klub

.

Obavijest: Početak drugog polugodišta u OŠ Julija Kempfa i OŠ ʺDobriša Cesarićʺ

.

Biskup Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili glinsko područje nastradalo potresom

.

Danas oblačno uz malo snijega

.

Građani iz gotovo svih dijelova županije nam se žale na neočišćene i zaleđene prometnice

.

Požežanke i Požežani ne žele promjene!?

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke, i dalje imamo puno preminulih

.

Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže, evo na što trebate obratiti pozornost

.

Šest zdravstvenih inovacija koje treba pratiti u 2021. godini

.

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji

.

Ručak za 20 minuta: Fina kremasta juha od krumpira i karfiola

.

Vatrogasci jučer odradili 165 intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji

.

SDP Požega donirao pomoć potresom pogođenim područjima

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

.

Obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Brzi i žestoki na požeškim cestama: U protekla 24 sata zabilježeno 6 prometnih nesreća

.

Vjernici Požeške biskupije prikupili više od 600.000,00 kn za stradale u potresu

.

PSŽ: od jučer 14 novozaraženih, ukupno je 252 slučaja zaraze

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i hladno

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji