Ovo je top pet divljih, a jestivih biljaka koje beremo u proljeće

FOTO: Pixabay

18.3.2023. | 13:49 | agroklub.com
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 6488

Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela.Jestive divlje biljkesu važan izvor hranjivih i korisnih tvari koje će okrijepiti organizam nakonzime.

Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od prometnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate bitipotpuno sigurnida prepoznajete biljke i dozvoljava li zakonska regulativa branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti.

Top pet divljih jestivih biljaka1.KoprivaUrtica dioicaje svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.


Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju juhe i razna variva, pite, jela s jajima, pohase. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.

2.MaslačakTaraxacum officinaleje svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Vrlo su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kavu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama.

3. Divlji bijeliluk,medvjeđi luk ili srijemušAllium ursinumje šumska divlja i vrlo ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na češnjak, ali ga često zamjene s otrovnom đurđicomConvallaria majalis.

Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, ali se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinira s jajima i sirom.

4.Japanski dvornikReynoutria japonicaje vrlo invazivna vrsta. Otkako je unesenbrzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se širi. Može probitibeton.

Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput šparoge, su odličnazamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sđumbirom dodaje se u votku.

5.Bokvice ili trputacPlantago majoriPlantago lanceolatasu korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tijekom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.

Pored ovih biljakane zaboravitedivlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.

(Izvor: agroklub.com)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI