Stalo nam je do Vaše privatnosti i do boljeg korisničkog iskustva. Budući da 034 portal i njegovi partneri koriste kolačiće, dužni smo Vas na to upozoriti i zatražiti Vašu privolu. Više o kolačićima pročitajte ovdje: Pravila privatnosti. Pročitajte i Uvjete korištenja. Nastavkom korištenja ovih stranica pristajete na naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja.
Što su kolačići i zašto ih koristimo?
Kolačići su male računalne datoteke koje program šalje Vašem pregledniku. Služe nam da omogućimo korisnicima sigurno pretraživanje našeg sadržaja (zaštita od spama), sudjelovanje u anketama, komentiranje itd. Također, koristimo kolačiće naših partnera za vođenje statistike posjećenosti i prilagođeni prikaz oglasa. Naši kolačići su potpuno bezopasni za Vaš uređaj, možete ih lako obrisati u bilo kojem trenutku.
Ako prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja, kliknite "Prihvaćam" i nastavite uživati u sadržaju. Ako, pak, ne prihvaćate, onda nemojte koristiti ove stranice.
FOTO: Pixabay
Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela.Jestive divlje biljkesu važan izvor hranjivih i korisnih tvari koje će okrijepiti organizam nakonzime.
Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od prometnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate bitipotpuno sigurnida prepoznajete biljke i dozvoljava li zakonska regulativa branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti.
Top pet divljih jestivih biljaka1.KoprivaUrtica dioicaje svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.
Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju juhe i razna variva, pite, jela s jajima, pohase. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.
2.MaslačakTaraxacum officinaleje svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Vrlo su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kavu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama.
3. Divlji bijeliluk,medvjeđi luk ili srijemušAllium ursinumje šumska divlja i vrlo ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na češnjak, ali ga često zamjene s otrovnom đurđicomConvallaria majalis.
Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, ali se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinira s jajima i sirom.
4.Japanski dvornikReynoutria japonicaje vrlo invazivna vrsta. Otkako je unesenbrzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se širi. Može probitibeton.
Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput šparoge, su odličnazamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sđumbirom dodaje se u votku.
5.Bokvice ili trputacPlantago majoriPlantago lanceolatasu korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tijekom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.
Pored ovih biljakane zaboravitedivlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.
(Izvor: agroklub.com)