Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Berbe grožđa u kutjevačkom vinogorju

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Berbe grožđa iz (pret)prošlog stoljeća
(FOTO: kutjevacki.hr)

30.10.2020. | 17:36 | Mladen Mirković
IZVOR: kutjevacki.hr
Pregleda: 3007

Naš neumorni kroničar i čuvar baštine Andrija Bošković sačuvao je uspomene na nekadašnje berbe grožđa pa kroz ove fotografije barem malo možemo osjetiti kako je to bilo nekada te s ponosom čuvati tu dugogodišnju tradiciju vinogradarstva gdje se posebno ističe obitelj Sontacchi čiji vinogradi i berbe traju dobrano preko 100 godina.

Na fotografiji ispod staroj preko 60 godina prikazan je završetak berbe stolnog grožđa koje se bralo u gajbe i bilo je namijenjeno prodaju na tržištu. Fotografiju je sačuvala Marija Bušelić majka Andrijine supruge koja stoji druga s lijeva dok su ostali Kutjevčani i Kutjevčanke ostali neprepoznati. Zanimljivo je da se grožđe tada bralo drvene gajbe dok je danas praksa da se beru u plastične.
Fotografija prikazuje Kutjevčanke u Matičnjaku prije otprilike 70 godina.
Zadnja fotografija prikazuje berbu grožđa u obitelji Sontacchi, a starijim žiteljima Kutjeva dobro je poznato ime Tome Sontacchija koji je već na samom početku 20.stoljeća počeo službovati kao vinogradar na objektu Vinkomir u Kutjevu gdje je vršio službu upravitelja na Vlastelinstvu Turkovića, a osim toga upravljao je i objektima u Hrnjevcu i Jelkovcu radeći sve do svoje smrti 05.siječnja 1932. u 63.godini života. Tomo je bio otac Antuna Sontacchija vlasnika mesnice i poznatog mesara, ali i vinogradara koji je nastavio očevu tradiciju pa je čak odlikovan diplomom Vinogradarska zadruge u Kutjevu 1937. za najbolje proizvedeno vino iz berbe 1936.

Njegov sin Miroslav je također nastavio tradiciju i nasadio plantažni vinograd u Venju, a vinsku lozu nastavio je i Miroslavov sin Hrvoje poznatiji kao Ceco. Hrvoje je na predjelu Venja sagradio vinogradarsku kuću uz Vinsku cestu. Zasadio je i pradjedovske ledine gdje su nekada pradjed Tomo, djed Antun i otac Miroslav imali vinograde. Velika vinogradarska tradicija Kutjeva pripada definitivno i obitelji Sontacchi čiji novi naraštaj sinova nasljednika ne dopušta da se dugotrajna vinska linija prekine pa su i Krunoslav i Antun dobrano zasukali rukave u očuvanju obiteljske tradicije i baštine kao i očuvanju čuvenog kutjevačkog vinskog prezimena.

VIŠE NA TEMU:
GROŽĐE
BERBA
KUTJEVO
NEKADA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI