Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Berbe grožđa u kutjevačkom vinogorju

30.10.2020. | 17:36

Mladen Mirković
IZVOR: kutjevacki.hr

Pregleda: 2502

NOVO

Spavate li u čarapama? Evo što stručnjaci kažu o tome
Zanima vas s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime? Evo kako možete provjeriti
Na popisu najboljih mesnih proizvoda na svijetu je čak šest hrvatskih!
Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar
Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupij
Kreće jedno od najvećih ’čašćenja’ u povijesti Hrvatske: Ovaj mjesec redovito pratite stanje na računima, mogli biste se ugodno iznenaditi
Nakon devet mjeseci radova, most u Kusonjama otvoren za promet
GRAĐANI APELIRAJU ’Sramota je da vladajući godinama ne mogu urediti 10 metara mosta!’
Kremasta fantazija: Recept za Mileram tortu sa šumskim voćem
Učenici požeške OŠ „Dobriša Cesarić“ posjetili Dom za starije i nemoćne

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Berbe grožđa iz (pret)prošlog stoljeća
(FOTO: kutjevacki.hr)

30.10.2020. | 17:36 | Mladen Mirković
IZVOR: kutjevacki.hr
Pregleda: 2502

Naš neumorni kroničar i čuvar baštine Andrija Bošković sačuvao je uspomene na nekadašnje berbe grožđa pa kroz ove fotografije barem malo možemo osjetiti kako je to bilo nekada te s ponosom čuvati tu dugogodišnju tradiciju vinogradarstva gdje se posebno ističe obitelj Sontacchi čiji vinogradi i berbe traju dobrano preko 100 godina.

Na fotografiji ispod staroj preko 60 godina prikazan je završetak berbe stolnog grožđa koje se bralo u gajbe i bilo je namijenjeno prodaju na tržištu. Fotografiju je sačuvala Marija Bušelić majka Andrijine supruge koja stoji druga s lijeva dok su ostali Kutjevčani i Kutjevčanke ostali neprepoznati. Zanimljivo je da se grožđe tada bralo drvene gajbe dok je danas praksa da se beru u plastične.
Fotografija prikazuje Kutjevčanke u Matičnjaku prije otprilike 70 godina.Zadnja fotografija prikazuje berbu grožđa u obitelji Sontacchi, a starijim žiteljima Kutjeva dobro je poznato ime Tome Sontacchija koji je već na samom početku 20.stoljeća počeo službovati kao vinogradar na objektu Vinkomir u Kutjevu gdje je vršio službu upravitelja na Vlastelinstvu Turkovića, a osim toga upravljao je i objektima u Hrnjevcu i Jelkovcu radeći sve do svoje smrti 05.siječnja 1932. u 63.godini života. Tomo je bio otac Antuna Sontacchija vlasnika mesnice i poznatog mesara, ali i vinogradara koji je nastavio očevu tradiciju pa je čak odlikovan diplomom Vinogradarska zadruge u Kutjevu 1937. za najbolje proizvedeno vino iz berbe 1936.

Njegov sin Miroslav je također nastavio tradiciju i nasadio plantažni vinograd u Venju, a vinsku lozu nastavio je i Miroslavov sin Hrvoje poznatiji kao Ceco. Hrvoje je na predjelu Venja sagradio vinogradarsku kuću uz Vinsku cestu. Zasadio je i pradjedovske ledine gdje su nekada pradjed Tomo, djed Antun i otac Miroslav imali vinograde. Velika vinogradarska tradicija Kutjeva pripada definitivno i obitelji Sontacchi čiji novi naraštaj sinova nasljednika ne dopušta da se dugotrajna vinska linija prekine pa su i Krunoslav i Antun dobrano zasukali rukave u očuvanju obiteljske tradicije i baštine kao i očuvanju čuvenog kutjevačkog vinskog prezimena.

VIŠE NA TEMU:
GROŽĐE
BERBA
KUTJEVO
NEKADA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI