Lipički osnovnoškolci danas odradili berbu jabuka u školskom voćnjaku

17.9.2021. | 15:11

Tomislav Ević
IZVOR: compas.com.hr.

Pregleda: 874

NOVO

Spavate li u čarapama? Evo što stručnjaci kažu o tome
Zanima vas s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime? Evo kako možete provjeriti
Na popisu najboljih mesnih proizvoda na svijetu je čak šest hrvatskih!
Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar
Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupij
Kreće jedno od najvećih ’čašćenja’ u povijesti Hrvatske: Ovaj mjesec redovito pratite stanje na računima, mogli biste se ugodno iznenaditi
Nakon devet mjeseci radova, most u Kusonjama otvoren za promet
GRAĐANI APELIRAJU ’Sramota je da vladajući godinama ne mogu urediti 10 metara mosta!’
Kremasta fantazija: Recept za Mileram tortu sa šumskim voćem
Učenici požeške OŠ „Dobriša Cesarić“ posjetili Dom za starije i nemoćne

FOTO: Compas.com.hr

17.9.2021. | 15:11 | Tomislav Ević
IZVOR: compas.com.hr.
Pregleda: 874

Učenici Osnovne škole Lipik danas prijepodne su u školskom voćnjaku odradili berbu jabuka.

Dio je to aktivnosti u sklopu Učeničke zadruge LiPa, saznali smo od profesora povijesti Stjepana Benkovića i profesorice geografije Anite Dujić koji su danas predvodili učenike u berbi, a jabuke koje su obrali i probrali preradit će u pakračkoj Poljoprivrednoj zadruzi Voćko u sok, dok će jedan dio manje kvalitetne sirovine pokušati preraditi u ocat. „Prije berbe jabuka, pobrana je i aronija koja je već prerađena u sok, ima i nešto stabala šljive koje ove godine nisu baš rodile, za razliku od jabuka koje su nas iznenadile količinom ploda. Nakon što opadne lišće sa sada obranih voćki vršit ćemo rezidbu, pri čemu će naravno aktivno sudjelovati i učenici. U ovakvoj izvannastavnoj aktivnosti nastojimo uključiti sve zainteresirane učenike, ovisno o rasporedu i mogućnostima. Učenička zadruga sastoji se od više sekcija od kojih je jedna i ova, voćarska, uz likovnu, kreativnu i fotografsku.“ istaknuo je prof. Benković.
„Kreativna sekcija orijentirana je ponajprije na kreiranje predmeta ukrasne i uporabne svrhe koje djeca sama mogu izraditi, a vodimo se uglavnom kalendarskom školskom godinom i tekućom tematikom. Kreacije potom nudimo javnosti na sajmovima i manifestacijama koje se odvijaju u Gradu Lipiku. Nešto od materijala kupujemo, nešto recikliramo, ali nastojimo koristiti što više recikliranog materijala prirodnog porijekla. S Voćarskom sekcijom sudjelujemo u izradi i aktivnostima vezanim za proizvodnju prehrambenih proizvoda za prodaju i korištenje u školi.“ priopćila nam je profesorica Dujić koja vodi kreativnu sekciju Učeničke zadruge LiPa.

Cilj svega je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost. Osnovne potrebe djece za neposrednim druženjem, tjelesnom aktivnošću i boravkom na otvorenom danas su čak izraženije nego prije. Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili i čije podrijetlo dobro poznaju.

„Imamo aktivnu učeničku zadrugu kroz koju se uči model poduzetništva. Smatram bitnim naše internet-generacije poticati na rad rukama. Poučavanje poduzetništva znači, uz kreativnost, razvijati kod učenika inicijativu, neovisnost i timski rad, pozitivan odnos prema samostalnosti i budućem životu.“ pojasnila je Klaudija Kovač, ravnateljica Osnovne škole Lipik i dodala; „Školski voćnjak zasađen je još prije deset godina i prostire se na površini nešto većoj od 1000 m2 gdje je zasađeno 75 voćaka – 45 jabuka i 30 šljiva. Jabuke su sve stare sorte – Zelenika, Bobovec, Bjeličnik, Ljepocvjetka, Zlatna zimska parmenka… - koje nisu toliko zahtjevne za održavanje. Moramo se pohvaliti da jabuke prskamo samo jednom, u rano proljeće i to preventivno određenim fungicidom. Zbog toga su naši plodovi potpuno zdravi jer ne sadrže nikakve kemikalije, možemo reći da su skoro ekološki uzgojeni. Osim spomenutih šljiva i jabuka u okolici škole imamo posađenih i nekoliko trešanja, bobičastog voća i 100-tinjak aronija. U planu nam je posaditi još nekoliko vrsta. Od uzgojenog voća proizvodili smo prirodni jabučni sok, jabučni ocat, pekmez, čips od jabuka, sok od aronije itd. Osim svog proizvodnog značaja naš voćnjak ima i odgojnu komponentu. Osim stjecanja znanja o uzgoju voćaka učenici stječu i radne navike jer većinu poslova u voćnjaku obavljaju sami.“Uz postojeći voćnjak (jabuke i šljive) napravljene su i visoke gredice gdje učenici ubiru luk, salatu, rajčice, papriku, rotkvice, ciklu,  mrkvu, peršin, a uključila se i likovna grupa koja je oslikala vanjski dio povišenih gredica. Od svih dostupnih sirovina koje uzgoje u OŠ Lipik prave se razni pekmezi i džemovi, kompot, jabučni ocat, sok od aronije, vesela zimnica, ajvar, med od maslačka, sir od dunja, kantarionovo ulje, razne kreme, čajevi, sušeno voće. Osim prehrambenih nasada posađeno je i 20 novih sadnica stabala; lipe, javora i likvidambara te živa ograda od lovor višnje.

Za svoj školski vrt OŠ Lipik već je nagrađena krajem 2018. godine Zlatnom poveljom HRT-a za najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj, a ravnateljica ističe da su se kandidirali ponovno, što ovaj put uključuje i novu učionicu na otvorenom, energetski obnovljenu zgradu škole koja je još uz to opremljena i solarnom elektranom što je dodatna komponenta uključena u natječaj na koji su se ponovo prijavili i na kojem ponovno priželjkuju biti najbolji.

(Izvor: compas.hr)

 Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI