NASLOVNAPOLITIKA
Obradović i Zima: Uzlazni trend je na našoj strani, u nedjelju se odlučuje za poštenu ili korumpiranu Požegu

FOTO: PROMO

Obradović i Zima: Uzlazni trend je na našoj strani, u nedjelju se odlučuje za poštenu ili korumpiranu Požegu

12.5.2021. 11:49 | Promo članak PREGLEDA: 3179

Izbori su blizu, a u našoj redakciji ugostili smo kandidate Mitra Obradovića i Dinka Zimu na paralelnom intervjuu. Želja nam je pobliže predstaviti kandidata za gradonačelnika Mitra Obradovića i njegovog zamjenika Dinka Zimu jer neke ankete pokazuju stalni rast trenda njihove popularnosti među biračima i sve se glasnije govori kako je drugi krug izbora za gradonačelnika već sada siguran. Birači su očito prepoznali njihov program i vjeruju im pa je pravo vrijeme da ih obojicu još bolje upoznamo.

- Tko je Mitar Obradović?

Mitar Obradović: Požežanin, Hrvat, imam 54 godine, odrastao sam u Babinom Viru, završio sam ekonomski fakultet u Osijeku, a magistrirao pravne znanosti iz područja financija u Zagrebu. Oženjen sam i otac dvoje odrasle djece. Radio sam kao profesor u srednjoj školi, potom u Ministarstvu financija gdje sam radio kao inspektor pretežno u velikim tvrtkama.


Od 2002. do 2005. bio sam pročelnik Porezne uprave u Požegi, kasnije ravnatelj Doma zdravlja, a sada radim kao viši specijalist u Financijskoj agenciji. Stalni sam sudski vještak za financije.

Volim sport. Ponosim se svojim doprinosom koji sam ostavio kao čelnik NK Slavonija jer smo kao tim uzdigli klub iz pepela, uzeli čekiće u ruke i sami svojim rukama obnovili tribinu. Za to sam dobio i kaznenu prijavu jer smo potrošili 80.000 kuna, a projektom je bilo predviđeno 300.000 kn. Tako je to u zemlji HDZ-a… Nekada sam igrao košarku, a danas planinarim, plivam i vježbam na spravama.

- Zašto biste baš Vi trebali biti gradonačelnik Požege?

Mitar Obradović: Požega je danas grad koji se guši pod teretom diskriminacije, korupcije i nesposobnosti. To želim promijeniti. Moja slika grada je potpuno drugačija Požega od ove kakva je danas. Želim da Požega bude grad jednakih građana, a da su podjele, ucjene i strah prošlost.

Vodio sam velike sustave s uspješnim rezultatima. Na dosadašnjim radnim mjestima inzistirao sam na izvrsnosti, kako svojoj, tako i mojih radnih kolega i nikada me nije zanimala stranačka pripadnost. Zahvaljujući tom stavu postizao sam izvrsne rezultate, ali sam kao takav uvijek bio HDZ-u smetnja.

2004. godine požeška Porezna uprava po svim parametrima bila je najbolji Područni ured u Hrvatskoj. Te sam godine osobno inicirao postupak protiv osoba koje su protuzakonito koristile povlastice s područja posebne državne skrbi te tako stjecali imovinsku korist.

Tim obuhvatom zatečeno je dosta članova HDZ-a za koje je Porezna uprava po službenoj dužnosti trebala pokrenuti kaznene postupke. Umjesto kaznenih postupka protiv kriminalaca ja sam smijenjen, a oni su ostali nekažnjeni. To je pravi HDZ i to trebamo sustavno suzbijati.- Za Dinka Zimu znamo da radi kao profesor na požeškom Veleučilištu. Što birači trebaju još znati o Vama?

Dinko Zima: Bio sam profesor na požeškoj gimnaziji te u jednom mandatu prodekan i u jednom dekan požeškog veleučilišta. Aktivno sudjelujem u radu više udruga, većinom sportskih.

Bio sam jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik brdsko biciklističkog kluba Požega, potpredsjednik atletskog kluba Požega te član izvršnog odbora požeškog sportskog saveza.

Aktivno sam sudjelovao u provedbi raznih aktivnosti na nivou grada Požege već više od dvadeset godina. Sretno sam oženjen i otac dvoje djece.

- Koji su Vaši razlozi što ste prihvatili kandidaturu za zamjenika gradonačelnika Obradovića?

Dinko Zima: Smatram da svaki pojedinac mora pokušati Požegu učiniti boljom. Posebice ako ima iskustva. Ne prihvaćam mišljenje da su svi isti te da se ništa ne može promijeniti. Ne mogu prelaziti preko činjenice da Požegom vladaju pojedinci koji misle samo na sebe, troše gradski novac netransparentno i neracionalno. Požega to ne zaslužuje.

Požega treba biti grad prilika i razvoja, a ne korupcije. Mitar je pokazao da se zna nositi s onima koji ne poštuju zakone, a kao manager znao se i prije okružiti stručnim ljudima. Zna slušati i prihvaćati kritiku, čuti različita mišljenja i onda donijeti odluku. Po prirodi je veseljak, ali ima čvrstu ruku kada su u pitanju nezakonite radnje. Takav čovjek potreban je u ovom trenutku Požegi kako bi stvari vratio na pravo mjesto.- U vašem programu ističete jednakost, što to znači? Hoćete reći da građani Požege nisu ravnopravni?

Mitar Obradović: Građani grada u kojemu vlada korupcija po dobro poznatom HDZ-ovom modelu ne mogu biti i nisu ravnopravni. To je rak rana našeg grada. Pogledajte gdje se ide po radno mjesto? U Grad ili bolnicu na upis u bilježnicu pa možda i bude? Je l' to grad kakav želimo?

Naša vizija grada je Požega koja nudi priliku svima, po jednakim pravilima, bez privilegiranih, otvoreno i javno. Naša slika Požege je grad koji komunicira s građanima, grad koji pita i traži mišljenje, grad koji nije isključiv. U Požegi kakvu želimo nema korupcije.

Cijepljenje protiv požeškog virusa korupcije je 16. svibnja na svim biralištima. Vi odlučujete između poštene ili korumpirane Požege.

- Koji su po Vama najveći problemi u Požegi?

Mitar Obradović: Puno ih je, ne stignemo ih sve niti nabrojiti. Korupcija koja kreće iz Grada Požege tijekom protekla dva mandata pustila je krakove prema svim porama društva. Zato je naš prvi zadatak eliminacija požeškog virusa korupcije koji se širi već osam godina.

Problem je i nejednakost građana i poduzetnika tj. isključenost iz života i rada onih koji nisu članovi ili simpatizeri HDZ-a. Svi koji nisu HDZ su građani drugog reda.

HDZ u Požegi sada vodi kandidat za gradonačelnika Željko Glavić, to je isti onaj HDZ koji već osam godina provodi maćehinsku politiku prema građanima, a stranačko uhljebljivanje prema članovima i simpatizerima. Takvih je u gradu oko 20 posto, i oni svi do jednog izlaze na izbore i odlučuju o pobjedniku.HDZ je promijenio samo konfekcijski broj, sve je ostalo isto. Ne zaboravite kandidat Glavić je bio predsjednik Gradskog vijeća za čijeg su mandata usvojene i neke štetne odluke za građane i Grad. On ih je potpisao. A bio je i u nadzornom odboru opljačkane, a potom i prodane Požeške banke.

O svemu najbolje govori izjava još uvijek člana HDZ-a i gradonačelnika Požege Darka Puljašića da je onima koji su uz gradonačelnika slatko. Nije li to otvoreni poziv na korupciju? Koliko je novca od namještenih poslova vraćeno u HDZ? Gdje je DORH, što radi i kada ćemo znati koji su rezultati kaznenih prijava protiv gradonačelnika, suradnika i samog Grada zbog kriminala oko izgradnje školske dvorane Cesarićeve škole?

Problem je ta i takva namještena (koruptivna) javna nabava putem pozivnih natječaja s dogovorenim tvrtkama. Ako HDZ pobijedi to se ništa neće promijeniti jer su si s državnog nivoa napisali zakon po kojemu je normalno da se na natječaje pozivaju tri fiktivne tvrtke. Sve je namješteno i tomu treba doći kraj.

Kada nema korupcije onda su radovi jeftiniji i bolji o čemu svjedoči i nedavna afera koja je izbila u javnost, a iz koje je vidljivo da su građani zbog osobne žrtve sada već bivšeg direktora Komunalca platili manje račune za nove fasade. Pošteni čovjek je dobio otkaz, a na njegovom mjestu je sada uhljeb.

Moj zadatak je stvari vratiti na pravo mjesto.- Najavili ste ukidanje prireza… Kako mislite nadoknaditi taj novac u proračunu, tko će ostati bez gradskog novca?

Dinko Zima: Nitko. Štedjet ćemo novac građana racionalnim poslovanjem.

-ukidanje prireza značit će veće plaće građanima, a taj novac u proračunu namaknut ćemo odgovornom brigom o gradskoj imovini i racionalnim poslovanjem gradske administracije

-odmah pri preuzimanju vlasti napravit ćemo reviziju naknada koje se primaju za članstvo u nadzornim odborima i upravnim vijećima

-naknade ćemo smanjiti na minimalne iznose, a u ta tijela imenovat će se ljudi koji to zaslužuju svojim iskustvom, znanjem i radom

-pravo na korištenje službenih vozila bit će dozvoljeno samo za službene potrebe, a ukinut ćemo pravo na njihovo korištenje 24 sata dnevno

- Nudite li građanima nešto konkretno, ovo što ste do sada govorili, možemo to tako reći, su populizam, svjetonazorska pitanja i optuživanje za korupciju…

Dinko Zima: Nisu to svjetonazorska pitanja i nisu to optužbe. Činjenica je da DORH istražuje gradsko poslovanje, a da su kaznene prijave i prihvaćene. To su nama građanima sve životno važna pitanja. Korupcija nije svjetonazor, već kriminal koji građane dovodi u neravnopravan položaj. Požeški virus korupcije raširio se cijelim gradom, a njega prvog treba eliminirati. To znači na izborima birati promjenu, nove ljude koji će zaustaviti korupciju i građanima vratiti povjerenje u poštenje, jednakost, prilike i razvoj.

Požeška gora mora biti turistički osuvremenjena i oživljena. Ima toliko potencijala – vina s Kamena, Tallerova koliba, biciklističke i trail utrke… Ali u tome je vrlo bitno odrediti i ulogu Turističke zajednice grada.Požega ne smije zanemariti zelene površine, parkove. Nije istina da se kroz projekte EU nisu mogla izvući sredstva za oplemenjivanje Starog grada, biciklističke staze i atletski stadion. Moglo se, ali su agencije za projekte grada i županije trebale raditi svoj posao. A nisu ga napravile.

U ostalom, zašto ne bi uveli sustav javnih gradskih bicikala po uzorku na Koprivnicu ili izradili pravi park za pse uz Orljavu. Požega mora biti ono što jest i što joj pripada, suvremeni europski grad.

Ja sam za to da svi imaju jednake šanse, da se vrednuje znanje i sposobnost, a ne koliko se tko može bolje i jače dodvoravati, da budem pristojan. I opet sve to plaćaju građani, a stanovnici Babinog Vira skupim grijanjem.

To želim zaustaviti.

- Kako to mislite postići? Kako se mislite nositi s korupcijom u gradu?

Mitar Obradović: Požeški virus korupcije je samo jedan soj HDZ-ovog virusa korupcije koji se širi iz njihove centrale. Požega je, pod HDZ-om, ogranak i jedan krak državne korupcije koju HDZ njeguje već 30 godina. Pogledajte afere koje izlaze na površinu svakodnevno! Zato ćemo uvesti procedure koje će takav korupcijski virus i kriminal eliminirati u samom startu i to tako da neće dobiti niti priliku nekoga zaraziti.

-donijet ćemo odluku prema kojoj će za nabavu roba i usluga u Gradu Požegi, ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada u vrijednosti većoj od 50.000 kn morati biti objavljeni javni natječaji, tako ćemo omogućiti svim potencijalnim izvođačima i dobavljačima ravnopravnu prijavu na natječaj i dobivanje posla

-gospodarstvenicima s područja grada omogućit ćemo sudjelovanje u nadgledanju raspisivanja i provođenja natječaja za nabavku roba i usluga - U vašem programu koji ste objavili spominjete i digitalnu transformaciju, uređenje zelenog pojasa uz Orljavu, nove biciklističke staze… jesu li to samo još neka od obećanja?

Dinko Zima: To je sve potreba građana u vremenu u kojem živimo. Digitalne usluge grada moraju se razvijati, a građane je potrebno informirati i naučiti ih kako se njima koristiti.

-na prvom mjestu moramo digitalizirati poslovanje Grada Požege i paralelno raditi na digitalnoj infrastrukturi kako bismo stvorili uvjete za nove prilike i razvoju

-svojit ćemo i provesti mjere koje će olakšavati početno poslovanje malih IT poduzetnika
-pristup optičkom internetu imat će svi dijelovi grada

-poduzetnički centar mora otvoriti vrata svima koji to zaslužuju, a ne samo probranima

Oglašavanje Požege kao turističke destinacije i grada koji je prijatelj i domaćin digitalnim nomadima donijelo bi novu vrijednost destinaciji, a grad bi bio prepoznat kao moderan i tehnološki osviješten grad.

Prilike su tu, mi smo ih prepoznali i želimo ih iskoristiti. Sigurni smo da to želite i vi, vaša djeca i unuci.Mitar Obradović: Da budemo jasni, Grad ne može stvarati radna mjesta, ali može stvarati uvjete da ih ima što više - u realnom sektoru. Naš zadatak je pomoći i ne odmoći poduzetničkim idejama, dati im početni vjetar u leđa… Zato služi poduzetnički centar, ali i to su uspjeli kompromitirati i zloupotrijebiti.

Što se tiče investicija i infrastrukture, prioriteti će nam biti:

-vrtić u centru grada, građani to traže i to im treba omogućiti

-micanje automobila s površine Trga Sv. Trojstva

-atletski stadion

-opremanje grada urbanom digitalnom infrastrukturom

– Wi-Fi hotspot pristupne točke brzom internetu, digitalni info punktovi, pametne klupe, šetnja Požegom s elementima proširene stvarnosti za turiste

- Što na kraju poručujete biračima?

Dinko Zima: Naša slika Požege je:

-grad bez korupcije

-grad jednakih mogućnosti za sve građane i poduzetnike

-grad koji se racionalno odnosi prema imovini i proračunu (novcu građana) načelom dobrog gospodara

-grad dostojan svoje povijesti koji planirano korača prema sutrašnjici s razvijenom komunalnom i digitalnom infrastrukturom

-grad stručnjaka, kreativaca i ljudi koji misle svojom glavomgrad u kojemu se bitne odluke donose zajedno s građanima

Požega treba biti grad prilika, razvoja, a ne korupcije! Cijepljenje protiv požeškog virusa korupcije je 16. 5. na svim biralištima.Mitar Obradović: Pozivam birače koji smatraju da Požega treba biti grad jednakih građana i grad bez korupcije da izađu na izbore, te da zajedno zaustavimo HDZ koji nas pljačka i postavlja u podređeni položaj.

Korupcija i diskriminacija od strane HDZ-a u ovom gradu postala je snažan korov koji se može sasjeći jedino izlaskom na izbore i glasanjem za Požegu uređenu pravilima, a ne koruptivnim radnjama. Na mojoj slici grada nije bitno u kojoj je tko stranci, već su važne profesionalne i ljudske osobine.

16. 5. imate priliku birati poštenu ili korumpiranu Požegu, a vi odlučujete. Izađite na izbore i glasajte za promjenu. Povucite sve za rukav i povedite na birališta, svaki glas je važan.

Više na našem Facebooku

Pratite nas i na Instagramu


Tagovi: politika, sdp, psž, požega, mitar obradović, Dinko Zima, lokalni izbori

Partitokracija se i ne skriva...

Obradovića ohrabrio mini rezultat, pa najavio novu kandidaturu za gradonačelnika?

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

Mitar Obradović: Gradonačelniče, zašto bez kriterija trošite sredstva za sport???

Mitar Obradović dao podršku RADNICIMA u štrajku tvrtke Komunalac d.o.o.

Mitar Obradović: Gradonačelniče, Požežani žele da se u Požegi javno obilježi podrška ukrajinskom narodu

Neslužbeno: M. Obradović ponovno izabran za predsjednika ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije sa skoro pola glasova članstva, SVEGA 65 glasova

Članovi Gradskog odbora SDP-a i saborska zastupnica Vlašić-Iljkić položili vijence povodom Dana državnosti

Mitar Obradović: Hvala svima koji su zaokružili listu SDP-a. Naš posao tek počinje

Mitar Obradović i lista: Ostavite ključ Grada na vidljivom mjestu, promjene će u ponedjeljak zasukati rukave

Saborska zastupnica Vlašić-Iljkić: Požega je spremna za promjene

Mitar Obradović: Imamo najoptimističniju i najpozitivniju listu za Gradsko vijeće Požege

Obradović: Nisu to kapitalni objekti, to su kriminalni objekti HDZ-a 2013.-2021., HDZ se treba ispričati

Prvi zadatak je obračun s požeškim virusom korupcije, Požegu vidimo kao moderan grad jednakih građana

ʺNK Slavonijaʺ kroz sjećanja Mitra Obradovića

Mitar Obradović: Rekonstrukcija Trga Sv. Trojstva je promašeni projekt, neću ga niti razmatrati

SDP: ʺDom zdravlja Požeško-slavonske županije ponovo se igra sa životima svojih građanaʺ

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 77 slučajeva zaraze korona virusom

.

Danas promjenljivo oblačno uz moguću kišu

.

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

.

Učenici OŠ Julija Kempfa osvojili 7 medalja na državnom prvenstvu Školskih sportskih društava učenika s intelektualnim teškoćama u Poreču

.

Hrvatski barokni ansambl održao koncert u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

.

Planulo 600 milijuna kuna: Natječaj za energetsku obnovu zgrada obustavljen nakon samo 15 minuta

.

Nakon dvije godine pauze, u Velikoj nas opet čeka tri dana dobre hrane i zabave, Najduži stol i čak tri koncerta

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Od danas se provode redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Pogledajte nove cijene benzina i dizela

.

Cijena zemljišta u porastu, prodaje se i za 6000 eura po jutru

.

„Izlet planinara HPD ʺSokolovacʺ Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin“

.

POŽEGA: 21-godišnjak i 37-godišnjak pod utjecajem alkohola narušavali javni red i mir

.

35-godišnjak s područja Kutjeva iz vatrenog oružja ustrijelio psa

.

SAVJETI STRUČNJAKA: Kako da nas ne varaju u moru poskupljenja?

.

Požežanka Lana Derkač na 54. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu i predstavljanju antologije u Ljubljani

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 76 slučajeva zaraze korona virusom

.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Zaustavljanje klimatske krize nije moguće bez promjene načina prehrane i svijesti

.

Održana vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija, a na istoj sudjelovalo čak pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega

.

Pogledajte trik za meso s roštilja koje se samo odvaja od kosti

.

Danas promjenljivo uz moguću kišu

.

Priča iz požeškog ženskog zatvora: ʺKad mi je sin prvi put dolazio u posjetu, mislila sam da me neće prepoznatiʺ

.

Danas je blagdan sv. Ivana Nepomuka, pogledajte kako ga Požežani slave

.

Hrvatska iskustva: Kako završavaju pokušaji osporavanja prekoračenja brzine utvrđenih kamerom?

.

Još danas vruće, a zatim stiže promjena vremena

.

11. MOTO SUSRETI U PLETERNICI: ʺPred nama je vikend pun zanimljivog sadržajaʺ

.

Josip Bilić, učenik SŠ Pakrac osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju u fizioterapeutskoj skrbi

.

Kaufland upozorava: Izrađuju lažne profile i šalju poruke da ste osvojili vrijednu nagradu, evo kako prepoznati prevaru

.

Od sutra nove cijene goriva

.

REKORDER VIKENDA: 30-godišnjak ʺzaradioʺ kaznu od 13.800,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju

.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem koji je ubio psa u Hrnjevcu

.

Cijene hrane divljaju, kilogram piletine skuplji od janjetine!

.

Pogledajte tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti

.

OPASNE LJEPOTICE: Ovih pet (mnogima omiljenih) biljaka mogle bi biti kobne za vaše zdravlje

.

Recept za hrskave popečke od šarana, idealne za domaći fish burger

.

Najveći distributer slušnih pomagala u Hrvatskoj otvorio svoju poslovnicu u Požegi

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevački vinogradi u proljeće