NASLOVNADRUŠTVO
Mitar Obradović: Rekonstrukcija Trga Sv. Trojstva je promašeni projekt, neću ga niti razmatrati

FOTO: SDP Požega

Mitar Obradović: Rekonstrukcija Trga Sv. Trojstva je promašeni projekt, neću ga niti razmatrati

23.3.2021. 18:26 | SDP Požega IZVOR: SDP Požega PREGLEDA: 3642

Kandidat za gradonačelnika Požege Mitar Obradović održao je konferenciju za medije na kojoj je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se provodi projekt rekonstrukcije glavnog požeškog trga. Konferenciju za medije prenosimo u cijelosti.

„Grad koji ne pita građane, Grad koji samo naplaćuje račune, a ništa ne daje građanima zauzvrat nije slika moga grada.

Neosporno je da svaki grad treba svoju komunalnu infrastrukturu prilagođavati uvjetima i vremenu u kojem živimo. Tako je nužno proširiti i izgraditi nove prometnice, rekonstruirati gradske trgove i izgraditi druge sadržaje potrebne našim građanima.


Ono što  smatram spornim je dosadašnji način odlučivanja o pokretanju i realizacija samih projekata u našem gradu.

Dosadašnjim načinom rada gradskih vlasti projekti su se provodili tako da su građani u pravilu dovedeni pred gotov čin, te je jedino njihovo aktivno učešće u projektima plaćanje obveza za nastale troškove.

 Grad su građani, a politika služi

Danas ću reći moje mišljenje o načinu provođenja dva značajna projekta za naš grad te iznijeti stav kako ću provoditi takve i slične projekte. Osvrnut ću se na provedenu rekonstrukciju Trga svete Terezije i planiranu rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva.

Prije realizacije rekonstrukcije trga ispred katedrale Požežane nitko nije pitao žele li uopće rekonstrukciju, koliki su troškovi, kakvo je financiranje, žele li trg zelenila, trg betona, trg s parkingom, trg s prometom ili nekim drugim varijacijama. Čak do samog puštanja u uporabu nismo znali da će trg biti zatvoren za promet.

Očito je o samoj namjeni trga odlučivao netko drugi, a ne sami građani. Nitko nije pitao građane jesu li za to da se Grad zaduži za cjelokupni iznos investicije i je li to nužno u tom trenutku. Prema svim anketama koje su provedene nakon rekonstrukcije Trga sv. Terezije građani nisu zadovoljni s njegovim izgledom, a još dugo ćemo ga otplaćivati zajedno s kamatama. Metodologija (g)rada

Ova gradska vlast je odlučila pokrenuti projekt uređenja glavnog požeškog trga tako da je prvo Gradsko vijeće izglasalo odluku o kupovini kuće u blizini bivšeg  dječjeg vrtića pod Starim gradom, navodeći da se radi o kupovini zemljišta za parkiralište koje je nužno zbog rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva. Za tu kuću iz gradskog proračuna  isplaćena su značajna sredstva.

Nakon toga Grad raspisuje natječaj za idejni projekt uređenja Trga Sv. Trojstva u kojem je problem parkiranja riješen parkingom koji se nalazi u pozadini crkve Svetog Duha, što je bilo jedino zadano rješenje, a koliko znamo bez riješenog pitanja o kupovini samog zemljišta za parking na tom mjestu.

 Negodovanja ne prestaju

Prvonagrađeno rješenje je izazvalo burne reakcije i uglavnom nezadovoljstvo samih građana. Nekima se nije svidjelo prometno rješenje, nekima se nije svidjelo što u pobjedničkom rješenju na trgu nije predviđeno zelenilo. Ono što građane ovog grada najviše smeta je činjenica da se nakon netransparentno provedene rekonstrukcije Trga sv. Terezije projektu rekonstrukcije jednog od najljepših baroknih trgova u Hrvatskoj opet pristupilo bez konzultacija s onima koji bi ga trebali financirati i koristiti, a to su građani ovog grada.

Požega je trenutačno grad koji ništa ne pita ljude koji u njemu žive.

To nije slika grada kakvu želim

Moja slika grada je Požega koja investicije kao što su rekonstrukcija Trga sv. Terezije i planirana rekonstrukcija Trga Svetog Trojstva najprije pomno planira, tako da se građanima prezentiraju potencijalni projekti te financijska situacija za njihovu realizaciju, a potom se ponude idejna rješenja. Tek nakon pozitivnog mišljenja građana pristupilo bi se stvaranju  uvjeta daljnje realizacije projekta kao što je pitanje vlasništva na prostoru gdje bi se investicija provodila.

Način na koji bi se građanima prezentirali takvi projekti i tražila mišljenja su različiti kanali komuniciranja, poput anketa na internetskim stranicama grada ili putem lokalnih medija, a što je uobičajeno u gradovima u kojima se poštuje mišljenje građana. 

 Svaki račun, svaki ugovor, bez izuzetaka

Što se tiče planirane rekonstrukcije glavnog trga, najprije ću zatražiti mišljenja stručnjaka (arhitekata, prometnih stručnjaka, konzervatora…) o mogućnostima rekonstrukcije. Važni su i  troškovi te kakve su mogućnosti financiranja za takve projekte, odnosno postoji li mogućnost financiranja iz projekata Europske unije ili se Grad za takvu investiciju mora ponovo zadužiti. O svemu tome ću podrobno izvještavati građane, pri čemu još jednom skrećem pozornost javnosti da ću kao gradonačelnik otvoriti gradski proračun i javnu nabavu te će oni postati dostupni svakome tko to želi. Svaki račun, svaki ugovor, bez izuzetaka.

Kada Požežani dobiju sve relevantne informacije bit će pokrenuta inicijativa je li takav projekt prihvatljiv našim građanima i u kojem smjeru i obliku takva investicija može ići. Nakon javne rasprave i prema pretežitom mišljenju građana krenuli bismo u realizaciju tog projekta.

 Moja slika grada je Grad koji spaja

Što se tiče postojećeg idejnog projekta rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva kojeg građani ovog grada nisu niti predložili, ni podržali, ja neću razmatrati jer ga smatram promašenim projektom čiji trošak ide na dušu onih koji za svog cijelog mandata nisu vodili računa  o građanima već su se ponašali kao da su oni sami grad, a građani im služe za financiranje njihovih prohtjeva.

Moja slika Požege je slika u kojoj građani zajedno s gradskom vlasti provode sve bitne projekte. Projekti u gradu trebaju biti točke suradnje i zajedništva između vlasti i građana, a ne točke prijepora i nezadovoljstva.

Pozivam Vas da se zajedno suprotstavimo ovakvom omalovažavanju građana koje danas vlada u gradu, da zajedno  izgradimo  zajedništvo  gradske vlasti i građanima te na taj način postanemo grad uvažavanja.“

 

 

 

 

 


Tagovi: mitar obradović, trg, rekonstrukcija, tiskovna

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

.

IZLOŽBA KONJA U MIHALJEVCIMA Vilenjaku 1. mjesto s pastuhom Mangom

.

Današnjom radionicom završeno Muzejsko ljeto za djecu

.

Evo kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Na njima će biti i Tesla

.

Hrvatski tamburaški savez Osijek: Prijave za sudjelovanje na 44. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe su otvorene do 1. rujna 2021. godine.

.

Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju

.

Komunalno društvo Kutjevo bogatije novom opremom

.

Nedovršena i puna rupa cesta u Štitnjaku opasnost je za vozače. Mještani ogorčeni

.

Obavijest o zaprimanju prijava za zbrinjavanje otpada koji sadrži azbest

.

Plenum klubova 1. i 2. Županijske nogometne lige Požeško - slavonske održat će se u četvrtak, 29. srpnja s početkom u 19,00 sati u Vetovu

.

Recept za zapečene palačinke koje će voljeti i zakleti ljubitelji slatkih palačinki

.

Nova pojava migranata na pakračkom području

.

Dva požara na poljoprivrednim površinama u Pleternici i Novim Bešincima

.

Javni red i mir narušavan u Požegi i Lipiku uz viku i glasnu glazbu

.

U Jakšiću i Seocima otuđeni traktorski dijelovi i peći

.

PSŽ: od jučer nema novozaraženih, ukupno je 5 aktivnih slučajeva zaraze

.

Vrijeme danas mjestimično oblačno i toplo

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni