Miriše na medenjake: Sočni kolač od čokolade i kakaa koji je teško prestati jesti

25.9.2023. | 09:25

punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 1449

NOVO

Tužna vijest: Iznenada preminuo Marko Dumančić
Glavića nema opet ni za lijek!
Požeška gimnazijalka Ana Paukner dobila međunarodnu nagradu za umjetnost
Podržite i ovogodišnju humanitarnu akciju ’Čaj za malog zmaja’
VAŠE FOTOGRAFIJE: Slavonija prekrivena bijelim pokrivačem
Susret članova župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća u četiri arhiđakonata Požeške biskupije
Cesarići posjetili Dom umirovljenika povodom blagdana sv. Nikole
Više od 160 požeških učenika usvojilo znanja u kampanji projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“
Udruga La Bella Vita dobitnik BeCroactive nagrade u kategoriji međugeneracijske uključenosti
Pod utjecajem alkohola od dva promila i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima skrivio prometnu nesreću

FOTO: Shutterstock

25.9.2023. | 09:25 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1449

Piernik je jednostavan, ali sočan poljski kolač koji miriše poput paprenjaka i medenjaka, a slast mu daje i čokoladna glazura. Kako bi imao karakterističnu aromu trebat će vam mješavina začina za medenjake ili pumpkin spice, a možete i sami napraviti mješavinu od cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Neki kuhari će dodati i piment, mljeveni korijander, kardamom, kakao prah, crni papar kao i zvjezdasti anis te kim.

Piernik bi se s poljskog preveo kao „paprenjak“, ali može i ne mora sadržavati papar. Med se tradicionalno dodaje u kolač, sol naglašava okus, a maslac je tu za sočnost.

Piernik možete ukrasiti sitno sjeckanim orašastim plodovima poput badema, lješnjaka ili oraha, kao i dodati usitnjeno sušeno voće kao što su marelice, jabuke ili šljive. Poželite li, kolač možete i zamrznuti, a u tom slučaju ga iskoristite unutar tri mjeseca.


Sastojci za piernik:


210 g brašna

⅔ žličice praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

⅕ žličice soli

2 žličice mješavine začina za medenjake ili pumpkin spice

1 žličica mljevenog đumbira

½ žličice cimeta

2 žličice kakaa

90 smeđeg šećera

120 g meda

100 g maslaca

100 ml vode

2 velika jaja

Za preljev:

50 g nasjeckane tamne čokolade

50 g mliječne čokolade

1 i ½ žličice maslaca

2 žlice nasjeckanih orašastih plodova/sušenog voća

Priprema piernika:

U loncu pomiješajte maslac, med, šećer i vodu. Lagano zagrijavajte dok se maslac ne počne topiti miješajući kuhačom pa maknite s vatre i nastavite miješati dok se maslac potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.

Pripremite suhe sastojke: pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, začine i kakao.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzija i namastite kalup od 23 cm i obložite ga papirom za pečenje.

Nakon što se mokra smjesa ohladi (još uvijek može biti malo mlaka) umiješajte jaja. Postupno umiješajte suhu smjesu dok se potpuno ne sjedini, al nemojte previše miješati tijesto.

Ulijte tijesto u lim. Pecite u donjem dijelu pećnice kako bi gornji dio što manje pucao 1 sat i 10 minuta (ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista).

Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 10 minuta, a zatim stavite kolač na rešetku za hlađenje. Pričekajte da se potpuno ohladi prije ukrašavanja.

Otopite obje čokolade s 1,5 žličicom maslaca na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dobro promiješajte i prelijte po kolaču. Pospite orašastim plodovima/suhim voćem i nježno pritisnite kako bi ostali na mjestu dok se čokolada stvrdne. Pričekajte da se čokolada potpuno stvrdne prije nego što poslužite kolač.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI