10.12.2023. | 10:18
Sandra M.
Pregleda: 2135
Bezglutenski medenjaci
(FOTO: Ustupljene fotografije)
Pišem Vam receptić za medenjake punjene pekmezom u mojoj, bezglutenskoj verziji obzirom da sam ja jedna od onih bezglutenaca koji su celijakiju otkrili kasno, ali zato smišljam svašta kako mi ništa ne bi falilo. Naravno, recept vrijedi i za glutence.
Sastojci:
200g mixb schar GF brašna
Jedno jaje
20g maslaca ili 15 g masti
Vanil šećer
60g šećera
15ml vode
50g meda
Žličica praška za pecivo
Velika žlica začina za medenjake Malo mlijeka
Naribana korica naranče
Postupak:
Obadva šećera, med i maslac pomiješajte i stavite da se laganoj otapaju na skroz laganim vatri,da ne bi zagorili.
Brašno, začin i prašak za pecivo izmiješajte i dodajte u smjesu koja treba biti prohlađena, dodajte jaje i koricu naranče te miješajte kuhačom. Tijesto zamotajte u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
Tijesto razvaljajte na debljinu od 1-2 cm i izrezujte oblike po želji, a na svaku stavite pekmez i poklopite drugim komadićem tijesta.
Medenjake pecite nekih desetak minuta te ih ohlađene stavite u kutiju i po mom skromnom mišljenju, sakrijte inače ih vrlo brzo više neće biti! Nadam se da vam se recept sviđa i da ćete isprobati! Vaša Sandra