Antonija, Laura, Matea i Ella sudjelovale na Erasmus+ mobilnosti u Makedoniji

6.10.2021. | 10:09

L.G.

Pregleda: 2592

VEZANO

Učenici požeške Ekonomske škole proveli tjedan dana u Grčkoj
Učenici Ekonomske škole Požega predstavili su svoj izum SolarBag na Siciliji
Erasmus+ projekt My Culture – Your Culture – Our Culture: Virtualna mobilnost u Rumunjskoj od 22. do 26.3.
Građanska akcija Volonterskog kluba Ekonomske škola Požega povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Ekonomska škola Požega sudjelovala je tijekom veljače na još dvije Erasmus+ mobilnosti, u Španjolskoj i Njemačkoj
Učenici i nastavnice požeške Ekonomske škole na mobilnosti u Grčkoj
Ekonomska škola Požega organizirala je prvu mobilnost novog međunarodnog projekta ʺSPAJAMO KULTURNU BAŠTINU MALIH EUROPSKIH GRADOVAʺ
Odobren novi Erasmus+ projekt Ekonomskoj školi Požega za obavljanje stručne prakse u Engleskoj
BookPalsi Ekonomske škole Požega proveli su tjedan dana u Istanbulu

Erasmus+ Ekonomska škola
(FOTO: Ustupljene fotografije)

6.10.2021. | 10:09 | L.G.
Pregleda: 2592

Četiri učenice Ekonomske škole, Antonija Klapšić, Laura Mandekić, Matea Mital i Ella Stojić, boravile su 23. rujna – 2. listopada 2021. godine na trećoj mobilnosti Erasmus+ projekta Echoset u Ohridu, Sjevernoj Makedoniji. Kao pratnja učenicama putovale su ravnateljica Marinka Parac, profesorica Lorena Đurčević te koordinatorica projekta profesorica Lidia Gerstman.Nakon duge stanke od 19 mjeseci i niza online aktivnosti u tom periodu, projektni je tim dogovorio stvarnu mobilnost u ohridskoj Gimnaziji sveti Kliment Ohridski. Osim hrvatskih učenika, na mobilnosti su sudjelovali učenici i nastavnici iz Litve, Njemačke, Poljske, Španjolske te domaćini Makedonci.


Poštujući sve epidemiološke mjere, aktivnosti su organizirane u najvećoj mjeri na otvorenom, a one za koje je trebala računalna podrška organizirane su u prostorijama lokalnog hostela City Inn. Učenice su predstavile svoju školu, grad i domovinu te jednog hrvatskog znanstvenika po vlastitu odabiru, Nikolu Teslu. Školu domaćina posjetili su vrlo kratko, no ravnateljica nas je srdačno dočekala uz tursku kavu, koja je ostala baštinom nakon 500-godišnje osmanlijske vladavine ovim područjem. Tijekom tjedan dana upoznali su bogatu makedonsku kulturu, posebice onu vezanu uz Ohridsko jezero, s izvorištem u djelatnosti svetaca Klimenta i Nauma. Sveti Kliment osnovao je u Ohridu prvo slavensko učilište i smatra se zaštitnikom Ohrida, dok se više o svetom Naumu saznalo na drugom kraju Ohridskog jezera, u predivnom manastiru koji je svetac osnovao i koji je njegovo posljednje konačište. Sveti je Naum bio iscjelitelj, kasnije i zaštitnik od mentalnih bolesti. Braća su najpoznatija kao izumitelji ćirilice, nazvane po njihovu učitelju svetom Ćirilu, pisma koje se aktivno koristi u polovici Europe i koje je bilo temelj za širenje pravoslavnog kršćanstva
Sudionici mobilnosti posjetili su Strugu, grad na Crnom Drimu poznat po festivalu poezije, gdje su živjeli preporoditelji i najpoznatiji makedonski pjesnici, braća Dimitar i Konstantin Miladinov, slavni u europskim kulturnim krugovima. Zatim Vevčane, planinsko selo poznato po izvorima, ali i neobičnosti da se uslijed raspada SFRJ uspješno proglasilo republikom. Domaćini su poveli i na jednodnevni izlet u Bitolu, drugi po veličini makedonski grad. Nazivaju ga i gradom konzula, a od zanimljivosti vole istaknuti da se u zgradi današnjeg muzeja, nekoć vojnoj školi, školovao turski reformator i predsjednik Mustafa Kemal Ataturk, kojem je jedno krilo muzeja i posvećeno. Posebno je dojmljiv bio posjet Zaljevu kostiju i Ploča Mićov Gradu, arheološkom nalazištu i replici nekadašnjeg sela na vodi.Krajem tjedna učenici su sudjelovali u kvizu kojim su pokazali koliko su naučili o makedonskoj, a posebno ohridskoj kulturnoj baštini. Mobilnost je ostavila snažan utisak, kako prirodnim ljepotama i zaista bogatom kulturnom baštinom, gostoljubivošću i opuštenošću Makedonaca, njihovom odličnom gastronomijom, ali i zbog prilike da se mladi iz različitih država konačno fizički susretnu i surađujući uče.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI