Kandidati SDP-a za gradonačelnika: Izazivači koji to nisu!

SDP- Zima, Obradović i Vlašić-Iljkić
(FOTO: 034 portal)

10.2.2024. | 10:23 | Redakcija 034 portala
Pregleda: 2862

U uvodnom članku spomenuli smo kako će se u SDP-u trka za gradonačelnika voditi između saborske zastupnice Martina Vlašić Iljkić, kandidata na prošlim izborima Mitra Obradovića i možda Dinka Zime.

Kandidatkinja koja je lako mogla biti gradonačelnica

Martina Vlašić Iljkić rođena je 1982. u Požegi. Završila je studij socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (VSS - diplomirana socijalna radnica). Nakon pripravništva u Gradu Požegi, zaposlila se u Centru za Socijalnu skrb u Požegi, gdje je od 2012. – 2016. bila ravnateljica. S obzirom na to da se u svojoj karijeri bavila socijalno ugroženim građanima i da ima tu socijalnu komponentnu, mogla je istaknuti kandidaturu za gradonačelnicu i „skupljati glasove“ u druženju i razgovorima s građanima te osobno pomoći svakom invalidu koji to od nje traži, svakom socijalno ugroženom građaninu, svakoj obitelji koja ima člana s posebnim potrebama. Mogla je Požegi ponuditi novu priču, ljudskost, osjećaj pripadnosti gradu i kako joj je obitelj na prvom mjestu, a nasuprot bi joj bili bahatost, politikanstvo i svađanje. Nažalost, i ona je izabrala ovo drugo. Javno istupa o lokalnim temama bez dogovora sa svojom stranačkom obitelji (SDP-om), govori o temama koje su građanima mučne, a na problemima jedne obitelji pokazala je kako ne razdvaja privatno od politike i bez suda je osudila čovjeka za nasilje, samo zato što je on zasjeo u fotelju u kojoj je ona nekada bila. Postala je ista kao i svi političari, bez konkretnih ideja, bez osjećaja da prihvaća mišljenja drugih ljudi, kako u stranci tako i van stranke. Tako će Vlašić Iljkić možda i ostati saborska zastupnica jer vrh stranke zna samo za nju, ali gradonačelnica Požege sigurno postati neće.Martina Vlašić Iljkić


Kandidat koji glumi oporbu

Magistar pravnih znanosti, diplomirani ekonomist, Mitar Obradović, da se na vrijeme učlanio u HDZ, vjerojatno bi i postao gradonačelnik. Ovako, svi kažu kako je HDZ-ovac u SDP-u. O njegovoj karijeri, sve je rekao gospodin Ronko u članku: „Mitru staroj ljubavi.“ Od njega nismo čuli niti jedan prijedlog za kojeg se odmah sjetimo da je njegov. Prijedloga nema, a nema nešto previše niti kritike. Ako uspije biti na listi ispred kolegice Martine i uđe u Sabor, svoju političku karijeru je ostvario i to je njemu više nego dovoljno pa i ovo kratko o njemu više nego dovoljno.


Mitar Obradović

CV prije programa

Doktor znanosti Dinko Zima od 1996. profesor je biologije i kemije u požeškoj gimnaziji i osnovnoj školi u Velikoj, a od 2004. na Veleučilištu u Požegi. Između njega i dr.sc. Borislava Milićevića nema nikakve razlike, od niti jednoga nismo čuli niti jednu konkretnu ideju. Obojica samo čekaju dovoljno dugo uz rijeku da svi neprijatelji pomru. Dok je Boro u tome uspio, Dinko se nada istome. Kada Martina i Mitar budu politički mrtvi, on je u SDP-u jedini živ, a sa svojim životopisom, zasigurno može nešto ponuditi. Kao čovjek iz znanosti, mogao je progovoriti barem o jednoj temi, a to je visoka znanost. Fakulteti su oduvijek bili generatori razvoja, ali očito je i njemu dobro da naš požeški fakultet to nije, a mogao je biti. Mogao je pronaći sugovornike širom RH, barem stranačke pa pokrenuti inicijativu da se primjerice smanji broj veleučilišta, da se u Zagrebu smanje kvote na studijima pa bude sveučilište koje prima samo izvrsne studente, tim bi se Zagreb barem malo prometno rasteretio i smanjila cijena najma, a primjerice novi studenti u Osijeku znače razvoj tog slavonskog grada. Mogao je povezati znanost i naše gospodarstvenike pa da se od EU povlače zajednička sredstva za opremu i sl. Međutim, šetnja i politikanstvo je važnije.
Dinko ZimaSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI