FOTO: Getty Images
Sezona je tikvica, omiljenog povrća koje možemo napraviti na bezbroj načina. Volimo ih pohane, odlične su u raznim polpetama, možemo ih puniti, od njih raditi salate ili ih jednostavno staviti na roštilj i osvježiti klasični nedjeljni ručak.
Gastro povijest tikvica nije tako stara. Prvi puta su se pojavile 1901. godine u Milanu. Zanimljivo je da su Francuzi odbili prihvatiti tikvice kao prehrambeni proizvod. Dok ih je već jela cijela Europa (i neki dijelovi Amerike), Francuzi su ih smatrali bljutavim i previše vodenastim. Tek nakon što se pojavilo tradicionalno francusko povrtno jelo – ratatouille, Francuzi su ih prihvatili i počeli konzumirati.
Mi smo danas pripremili nešto drugačiji recept s tikvicama. Za pripremu ovog jela trebat će vam veće tikvice, panceta i krem sir. Ove ukusne namirnice trebate zarolati, dobro ohladiti, i dobit ćete ekstra ukusno i zdravo party jelo koje će oduševiti ekipu.
Sastojci za rolice s tikvicama, sirom i pancetom:
2 veće tikvice
500 g krem sira
20 kriški pancete
maslinovo ulje
sol, papar, vlasac
Priprema rolica s tikvicama, sirom i pancetom:
Tikvice dobro operite i narežite na tanke šnite. Najbolje je koristiti napravu za guljenje krumpira kako biste dobili šnite jednake debljine.Pancetu kratko prepržite, dovoljno da se masnoća krene topiti. Nemojte ju prepržiti do hrskavosti, kako bi mogli napraviti rolice. Krem sir začinite i dodajte mu nekoliko kapi maslinova ulja.Tikvice kratko prepržite na grill tavi – svega jednu minutu. Pržite ih samo s jedne strane .Na stranu koju niste pržili namažite krem sir, stavite krišku pancete i zarolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kriške.Preko rolica stavite kap maslinova ulja i stavite u hladnjak na sat vremena. Poslužite uz dobro vino.(Izvor: Punkufer.hr)