HPB PREUZIMA SBERBANK: Od danas banka nastavlja s normalnim poslovanjem

sberbank
(FOTO: 034portal)

2.3.2022. | 09:28 | Andrea Lužanac
Pregleda: 1721

Ovih smo dana već pisali o gužvama ispred Sberbanka i o tome kako će Sberbank zasigurno propasti. Sberbank se našao na prvoj crti udara sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu. Hrvatska narodna banka bila je za Sberbank d.d. proglasila dvodnevni moratorij te da građani dnevno mogu raspolagati s iznosom od 7280 kuna. 

Nedugo nakon toga krenula su nagađanja da bi Sberbank uskoro mogao biti prodan, a što se u konačnici i ostvarilo. Naime, Sberbank kupljen od strane Hrvatske poštanske banke te od danas nastavlja s normalnim poslovanjem.

Sberbank u Hrvatskoj kupila je Hrvatska poštanska banka, a banku u Sloveniji preuzima Nova Ljubljanska banka, potvrđeno je večeras iz Sberbanka, HNB-a i Jedinstvenog sanacijskog odbora, a prenosi Telegram.hr. 


U priopćenju HNB-a stoji kako nema nikakve disrupcije za depozite i klijente. Navodi se kako su oni sada dio etablirane, robusne i stabilne bankarske grupe.


“Djelovali smo da zaštitimo interes javnost i osiguramo financijsku stabilnost. Sve to učinjeno je bez korištenja javnih sredstava, tako da, ne samo da su zaštićeni klijenti Sberbanka već i porezni obveznici. Ovo je bila kompleksna, međunarodna grupa u kojoj je bilo izvanredne suradnje između vlasti na Europskoj i nacionalnoj razini što je još važnije u ovakvim vremenima”, kazala je čelnica Uprave Sberbanka Elke König, a prenosi Telegram.hr.

Priopćenje Hrvatske narodne banke prenosimo vam u cijelosti: 

Jedinstveni sanacijski odbor donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb (Priopćenje SRB-a).

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56% u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Danas u 23:59:59 završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI