Institucionalna korupcija opasna je za društvo

FOTO: 034 portal

31.1.2023. | 21:48 | Ante Mandarić
Pregleda: 2202

Sve češće svjedočimo pojavi slučajeva koji u najmanju ruku graniče s institucionalnom korupcijom. Nacionalni mediji tako nas intenzivno upoznavaju s političkom zbiljom u Republici Hrvatskoj, a u kojoj najviši državni dužnosnici, dakle ministri, glasnogovornici, direktori i mnogi drugi uglednici kadroviraju po ključu podobnih, a ne sposobnih, troše i tko zna kako sve ne, dijele novce svih nas. Na tome tragu vodeći medij u Požeško-slavonskoj županiji, dakle 034 portal, nerijetko se bavi situacijama iz lokalne sredine, a koji imaju sličnih ili istih elemenata i obrazaca ponašanja lokalnih političara poput onih s najviše državne razine.

Samo u proteklih godinu dana ili nešto više, pisali smo i unaprijed prognozirali tko će na kojem natječaju biti najbolji, ukazivali smo na potencijalne višemilijunske štete, osnivanja (ne)potrebnih upravnih odjela, upoznavali javnost o političkim igrama i igricama, (ne)svjesnim lažnim obećanjima, raznom kulturocidu, kameleonstvima, situacijama o dvostrukim kriterijima, DORH-ovoj zaštiti pojedinih političara, preplaćenim kupnjama nekretnina od privatnika, marginaliziranju, suludim trošenjem proračunskih sredstava bez plana i puta u kojima političari piju, a građani plaćaju, politiziranju javnih natječaja zbog “proceduralnih grešaka”, a od kojih je jedna to što su ljetni praznici, prijetnjama upućenim “oporbenim političarima”, ilegalnim zidanjima gradskih vijećnika na gradskoj površini, neovlaštenim snimanjima i poticanjima na snimanja, propalim apliciranjima na natječaje, forsiranjem ljudi nedoraslih kapaciteta i tako dalje… da ne nabrajamo… a do se do danas nije promijenilo ništa odnosno nikome se ništa nije dogodilo.

 


Narednih mjeseci nastavit ćemo pisati i o tome kako se putem narudžbenica za podobne (nećake, kumove…) troše tisuće ili desetke tisuća sada već eura, a ne kuna proračunskog novca, tko je i kako šminkao, da ne kažemo falsificirao životopis, kako se, kome i na koji način prodaje javna imovina, tko je kako i na koji način novcem institucija sređivao svoje privatne nekretnine, cjepkao javnu nabavu, fiktivno vršio radove, tko je dobio “usmeno odobrenje” za određene zahvate, kako su pojedinci za svoju šutnju pred pravosudnim organima nagrađivani, tko se iz sigurnosnog aparata tajno sastaje s dužnosnicima, tko je izmislio postojanje potoka da bi od Hrvatskih voda kupio čestice i legalizirao stambeni objekt, i tako dalje da… Ako već institucije Republike Hrvatske, ponajprije poput DORH-a i USKOK-a ili samog MUP-a i drugih, u koje nažalost sve više građana gubi povjerenje, ne odrađuju svoj posao, 034 portal i dalje neumorno nastavlja biti mala zraka sunca u Požeško-slavonskoj županiji koja otkriva i propitkuje sve ono što je krajnje sumnjivo, a moguće i protuzakonito, rekli bi smo, i dalje ćemo biti kamenčić u cipeli koji možda nekoga i žulja.

Osim što smo sada već na stotine članaka napisali o različitim temama, možemo reći da su se nadležne službe osvrnule na njih doslovno nekoliko, odnosno mjere se u promilima, a što dovoljno govori kako u Republici Hrvatskoj, ali i Požegi možebitno vlada institucionalna korupcija. Upravo institucionalna korupcija i klijentelizam izrazito je opasan za cijelo društvo, a bilo bi dobro samo postaviti pitanje koliko “AP”-ova ima u nekim lokalnim transkriptima u kojima se nalaze informacije koje bi smo u najmanju ruku mogli okarakterizirati kao “trgovanje utjecajem” ili “zloupotreba položaja i ovlasti”, a da nitko na to iz nadležnih službi na to nije ni trepnuo. Zašto? Jedino logično objašnjenje je zbog toga što vlada institucionalna korupcija i svi su u talu. Na taj način pravna država je ponovno zakazala.

Naravno, oni koje smo zatekli s prstima u medu reći će da to nije istina i da sve insinuiramo. Očigledno ponovno uviđamo po tko zna koji put bijele miševe, no neka objašnjenja javnost ipak zaslužuje znati jer ne radi se o privatnoj prćiji nego javnom dobru koje bi trebalo biti jednako za sve. Vežite se...


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI