Ekskluziv: Pojavile se ozbiljne sumnje u Glavićevo nezakonito pogodovanje gradskim zemljištem

FOTO: Grad Požega/ Arhiv/ Google Street View

19.9.2023. | 11:48 | Redakcija 034
Pregleda: 14650

Grad Požega 8. studenog 2018. godine ciljano je raspisao natječaj za prodaju građevinskog zemljišta gospodarske namjene u poduzetničkoj zoni, točnije u Industrijskoj ulici, a za što su čak i javno dobro-cesta Arslanovci (dio te ceste), pretvorili u građevinsko zemljište, a koji je proveden 20. studenog 2018. godine.

Naime, poduzetnici su imali priliku kupiti građevinsko zemljište, a na kojem bi bili oslobođeni od cjelokupnog plaćanja komunalnog doprinosa, naknade za priključenje na sustav električne energije do 11 kw, priključka na vodu, kanalizaciju i plin, a isto tako oslobođeni su plaćanja komunalne naknade u prvoj godini od izgradnje poslovnog objekta na građevinskom zemljištu, dok bi nakon proteka jedne godine platili 20%, druge 40% i tako dalje.

Da bi poduzetnici ostvarili pravo kupnje takvog zemljišta morali su na javnom natječaju uz ostalu dokumentaciju predati poslovni plan u kojem je iz glavnih točaka vidljivo da će započeti izgradnju objekta najkasnije u roku dvije godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora, da će započeti obavljati gospodarsku djelatnost, najkasnije u roku od tri godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, da će prilikom početka obavljanja gospodarske djelatnosti, zaposliti najmanje dvanaest radnika koji imaju prebivalište na području Grada Požege te se obvezuju da broj novozaposlenih radnika najmanje tri godine neće smanjivati.


Grad Požega jedno je od takvih građevinskih zemljišta, gospodarske namjene, konkretno K.O. Požega, k.č.br. 4482/23, površine 4440m2, prodao i sklopio kupoprodajni ugovor za vrijeme Darka Puljašića, 12. prosinca 2018. godine po cijeni od 8,00 kn po m2 odnosno 35.520,00 kn s tvrtkom Fast House d.o.o., sa sjedištem na adresi Pod gradom 5, 34 000 Požega, u vlasništvu Igora Kovačevića, a koje je zastupano po direktoru Bruni Vujnoviću, osnovano 14. svibnja, također 2018. godine. (Vidljivo iz sudskog registra).
Gotovo dvije godine od kupnje zemljišta, točnije 17. studenog 2020. godine, tvrtka Fast house d.o.o. promijenila je člana uprave, pa se tako razrješuje Bruno Vujnović, a za novog direktora imenuje Anka Šutalo. Paralelno sa svim ovim, na izgradnji objekta i zapošljavanju novih zaposlenika nije učinjeno ništa, a pred istek roka pokušana je promjena člana društva, a što je Trgovački sud u Osijeku - Stalna služba u Slavonskom Brodu, odbio. Tako je 12. prosinca 2021. godine, u vrijeme Glavićevog mandata, prošao rok od 3 godine u kojoj je tvrtka Fast House d.o.o. bila dužna ispoštivati odredbe iz potpisanog ugovora, izgraditi poslovni objekt i zaposliti ljude, a što nije učinjeno već se tamo nalazila pusta ledina.

Aktualni gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić s cijelim slučajem bio je itekako upoznat, a da bi se nekad gradsko zemljište vratilo u vlasništvo Grada Požege već gotovo dvije godine nije učinio ništa. Dokaz da je s cijelim slučajem itekako bio upoznat jest priprema terena da se takvo zemljište uopće može prodavati, a kada je kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege potpisao Odluku o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na dijelu nekretnine tada označene kao k.č.br. 4482/9, a čime je laički rečeno ukinuta cesta, da bi se ono moglo prodavati kao građevinsko zemljište, gospodarske namjene, budzašto.Priča ide dalje tako da gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić već gotovo dvije godine nije učinio ništa po povratu zemljišta u vlasništvo Grada Požege, a čime je direktno načinjena veća materijalna šteta Gradu Požegi, dok u međuvremenu vlasnik tvrtke, Fast house d.o.o., Igor Kovačević, tvrtku prodaje Promet građenju d.o.o., 1. ožujka 2022. godine, a kojoj se odmah mijenja naziv (tvrtka) u LKW centar d.o.o., zbog čega nije poznato, no može se samo nagađati da je riječ o nekom od nama nepoznatih pravnih manevara savjetovanim „Požeškim kumom“, odnosno Mariom Včelikom, koji je usput rečeno obiteljski povezan s prvim direktorom tvrtke, ili „zamućivanja“ traga što se sa zemljištem uistinu dogodilo, s obzirom na to da je novi vlasnik u itekako prisnim odnosima s istim.

Zanimljivo, upravo Grad Požega vodi spor s tvrtkom Promet građenje d.o.o., u vrijednosti cirka 16 milijuna kuna, za što aktualni gradonačelnik Glavić predlaže pravni postupak „mirenja“, a u kojem bi navodno Grad Požega izvukao deblji kraj. S obzirom na sve informacije i saznanja, ne treba čuditi činjenica da se Glavić nije udostojio, ili još bolje, ne usudi se, već dvije godine zatražiti povrat zemljišta u vlasništvo Grada Požege, a čime upravo aktualni gradonačelnik Glavić nezakonito pogoduje tvrtki Promet građenje d.o.o., koja je za Glavićevog mandata postala „ekskluzivni izvođač radova“ Gradu Požegi, a koja poslove dobiva bez ikakvih natječaja, odnosno putem jednostavne nabave, a da bi se potom pumpali naknadi radovi (VTR).

Nadalje, osim što je Glavić evidentno o svemu vrlo dobro upućen, doznajemo kako je upozoren od strane djelatnika Grada Požege da se mora tražiti povrat i da ono što se radi nije u skladu sa Zakonom, tj. da se radi o kaznenom djelu nezakonitog pogodovanja, da bi se na tu osobu sručilo svo drvlje i kamenje grada, upravo od strane gradonačelnika Glavića, dok se do dana današnjeg, dakle gotovo 5 godina od prodaje, na tom zemljištu ne nalazi ništa no li raznovrsni, a moguće i štetni otpad koje deponira tvrtka novog vlasnika, odnosno Promet građenja d.o.o.. Također, neslužbena kopija zemljoknjižnog izvatka na današnji dan pokazuje kako je tvrtka LKW centar d.o.o. uredno upisana na sporno zemljište, bez ikakvog tereta, ali i aktivnih plombi, dakle u procesu nije nikakav prijenos vlasništva i slično.Neslužbeno doznajemo kako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) već dulji period upoznat sa cijelim slučajem, od kojih tražimo promptnu reakciju jer je nedvojbeno Alfa i Omega ove svinjarije koja vrišti od kriminala, ni manje ni više nego li aktualni gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. Također, o svemu smo USKOK-u poslali novinarski upit, a nakon čega ćemo po primljenom odgovoru obavijestiti javnost. Uzimajući u obzir sve druge dosad učinjene svinjarije, postavlja se logično pitanje, vlada li u Republici Hrvatskoj HDZ-ovo pravosuđe, a za što su svojedobno u nekim aferama, optuživali i aktualnog predsjednika Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a, Andreja Plenkovića.


Hoćemo li svjedočiti, po tko zna koji put porazu pravnih institucija Republike Hrvatske, tek ostaje za vidjeti.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI