I kruh postaje luksuz! Kilogram će koštati više od 20 kuna

Kruh
(FOTO: Getty images)

16.11.2022. | 13:07 | RTL Danas
IZVOR: RTL Danas
Pregleda: 2989

U samo godinu dana cijena kruha narasla je za više od 30 posto, i tu neće stati, prenosi Danas.hr.

„Od Nove godine – nove cijene. Kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna”, predviđanja su to najstarijeg i najpoznatijeg zagrebačkog pekara s više od 50 godina iskustva.

Što manji proizvod, to veća cijena.


„15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto – kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava boli”, rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković.


Građane već sada boli glava. U pekarnama jedna kiflica košta koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha.

„Peciva znaju biti po osam kuna, meni to jednostavno nije normalno i ne shvaćam zašto”, smatra Ana iz Zagreba.

„Tko hoće jesti, taj će morati plaćati ili neće jesti, ne znam što reći – ili će sam peći”, rekla je Nevenka.

Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.

„Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda”, objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

U godinu dana cijene kruha skočile su za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Prije nas su samo Mađarska, Litva, Estonija i Slovačka. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.

„Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena”, ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo dolazi iz uvoza.

„Pekarskih proizvoda smo samo u prvih sedam mjeseci uvezli više od 50 tisuća tona, u istom razdoblju lani to je bilo oko 47 tisuća”, potvrdila je Barišić.

„Cijene pšenice su išle čak preko 60 posto, više su cijene glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto. Samo to nam pokazuje da cijena kruha, uz sve ostale inpute koji su tu vezani, ne može biti niža nego što je sada”, kaže Blažić.

Pekar Trajković niže cijene itekako pamti no više ih neće dočekati na radnom mjestu. Njemu je 75, a pekari 97. Jubilarni stoti rođendan neće proslaviti, jer 31.12. zauvijek gasi svoju dobro poznatu krušnu peć.

„Dosta mi je sad toga i preumoran sam. Dosta je bilo, 50 godina staža – vremena, muke i veselja. Jedanput se mora stati s poslom, nije sve u poslu”, kazao je Trajković.

Bez puno posla i dobrih plaća kruh će postati luksuz, jer je to na mjesec 600 kuna.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI