HPD Gojzerica Požega: Upoznajmo Požešku goru - od Požege do Pleternice

6.3.2023. | 10:08

HPD Gojzerica Požega

Pregleda: 1957

NOVO

Prijave za Rukometni kamp u Velikoj (za dječake 2009., 2010., 2011. i 2012. godišta) traju do 15. 06. 2023.
DRUGI PUT ĆE PAMETNIJE... Učenik pleterničke škole zaprijetio učenicama da se nalaze na njegovom popisu za odstrel
Krpelji ove godine brojniji nego ikad. Što činiti?
PLETERNICA JE BOGATIJA ZA JOŠ JEDAN FRIZERSKI SALON: Valentina Marijanović odlučila je pretvoriti svoje snove u stvarnost
Policija ga poslala na izvanredni tehnički: ’Najbolje je da kupimo aute i držimo ih u garaži, a vozimo aute s prigušivačima zvuka, raznim filterima i hrpom plastike’
Svećenik iz N. Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku.
Čestitka ekumenskg patrijarha biskupu Škvorčeviću
Uspješno testiran sustav 112, preko 80 posto mobitela primilo prvu poruku
Katolička gimnazija u Požegi organizirala dvanaesti humanitarni malonogometni turnir „Nisi sam“ u Požegi
KUTJEVO: 31-godišnjakinja dragovoljno predala marihuanu

FOTO: HPD Gojzerica Požega

6.3.2023. | 10:08 | HPD Gojzerica Požega
Pregleda: 1957

Danas 5. ožujka 2023. godine HPD Gojzerica Požega organizirala je izlet na Požešku goru. Izlet je organiziran kako bi planinari bolje upoznali ovu planinu, koju inače nezasluženo zanemaruju. Grupi su se priključila i tri člana PD Krndija Našice, koji ove godine pohađaju planinarsku školu u Požegi. Vodičovog izletaVlado Crnkovićpoveo je planinare iz središta Požege, s adrese: R. Hrvatske 1C, prema selu Ćosine Laze i pješice sve do pleterničkih vinograda.Staza je pitoreskna i posebno upečatljiva u ovo doba godine te vodi kroz staru hrastovu šumu hrptom Požeške gore. Staza uglavnom ide šumskom cestom koja krivuda i presjeca prekrasnu idilu, iz koje se predosjeća skori dolazak novog proljeća. Uz put spustili su se do obližnjeg Viškovačkog grada, gdje su uživali u odmoru uz ostatke zidina srednjovjekovnog starohrvatskog grada. Ponos na slavnu prošlost naših predaka izbijao je ispod svakog osušenog lista, iza svake ogoljele grane i krio se ispod svakog kamena neponovljivo lijepihzidina.
Razgledavanje i odmor trajao je kratko i moralo se dalje, jer konačni cilj bilo je brdo Starac iznad Pleternice. Stigavši do svima čuvenih ʼʼMarkotinih vinogradaʼʼ, velike bačve i nedavno podignutog vidikovca, grupa se odmorila uživajući u pejzažnom pogledu na grad Pleternicu i ravnicu u pozadini. U daljini se posebno isticao toranj crkve Sv. Nikole, kao i obronci Dilja koji se uzdižu odmah iz rijeke Londže. Ovaj vidikovac zaista je prekrasan i dobro uređen, kako bi se na njemu moglo ugodno provesti vrijeme. Tako su i naši planinari nešto pojeli, popili, dobro se odmorili uživajući u najboljem društvu.Ubrzo im se pridružio prijatelj Krunoslav Božić, predsjednik PD Klikuna Pleternica te ih je odveo u obilazak obližnje kapelice Sv. Petra. Kapelica je prekrasna i lijepo uređena, a u njoj se održavaju crkveni obredi u posebnim prigodama. Planinari su razgledali kapelicu, a tko je želio stigao se i pomoliti. Poslije su se još jednom zajedno fotografirali, a onda je uslijedila duga šetnja natrag.

Sav ovaj napor nije ništa za naše planinare, kad se nađu u društvu dobrih ljudi i međusobno se dobro razumiju. Stigavši do svojih automobila, rastali su se puni pozitivnih dojmova i nastavili svatko svojoj kući.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI