PROMATRANJE ZVIJEZDA PADALICA: Povodom Sv. Lovre HPD Gojzerica Požega održala je noćni planinarski izlet na Požešku goru

15.8.2023. | 10:40

Ivica Šnajder – HPD Gojzerica Požega

Pregleda: 1152

NOVO

Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić obustavio poticajne mjere u tzv. Industrijskoj zoni kako bi zemljište iz navedene zone u što kraćem roku rasprodao?!
32. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije u bivšoj Općini Požega: „Povijest je pisana u Kamenskoj u obrambenom Domovinskom ratu“
Danas je posljednji ispraćaj Ene Došen
Svjetski dan turizma 2023 -Turizam udarna igla razvoja Slavonije
Počeo slavonski tjedan ’Večere za 5’, među kandidatima ima i Požežana
Šesto izdanje Memorijalnog odbojkaškog turnira Verica Rebrina održat će se u subotu, 14. 10. 2023. u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc
CIJENE GORIVA I DALJE LETE U NEBO: Od danas nove cijene goriva i novi šok za vozače
Biskup Škvorčević krstio peto dijete roditelja Kmetec
Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali
29 godina djelovanja UHDDR PSŽ i Požege obilježeno u sportskom duhu

FOTO: HPD Gojzerica Požega

15.8.2023. | 10:40 | Ivica Šnajder – HPD Gojzerica Požega
Pregleda: 1152

U dva dana održana su dva podosta zanimljiva noćna izleta na Požešku goru i obronke Psunja, s ciljem promatranja zvijezda padalica koje su u ovom dijelu godine vidljive na vedrom ljetnom nebu. Odaziv je kao i svake godine bio više nego dobar. Organizator i vodič na oba izleta bio je licencirani vodič i entuzijast profesor Ivica Šnajder.

Prvi dan – petak 11. kolovoza 2023. godine

Tradicionalno, povodom Sv. Lovre HPD Gojzerica Požega održala je noćni planinarski izlet na Požešku goru, pod stručnim vodstvom Ivice Šnajdera.
Vesela i šarolika skupina oko 25 zainteresiranih zaputila se dobro znanim putem od centra Požege preko Grginog dola na Požešku goru. Prolazeći gradom i obroncima naše gore gledali su smiraj dana i polagano spuštanje noći, koja im je ovoga puta bila prijateljica kako bi mogli uživati u onome, zbog čega su zamijenili boravak u kući ovom predivnom šetnjom. Krenuli su gledati Perzeide ili, kako se još kaže, suze svetog Lovre. Uživali su u prekrasnoj ljetnoj noći na gori s pogledom na nebesko prostranstvo, posuto zvijezdama kao i na svjetla grada. Zaputili su se do polja lavande, gdje ih nisu ometala svjetla grada i gdje su neometano brojali zvijezde padalice (a bilo ih je mnogo). Možda je čak nekome od njih prošla i neka želja kroz misli... Tko zna?

Drugi dan – subota na nedjelju – 12.-13. kolovoza 2023. godine

Već iduće noći održano je noćenje pod zvijezdama na obroncima Psunja, također s ciljem promatranja zvijezda padalica. Ivica Šnajder okupio je veselu ekipu u podnožju arheološkog nalazišta Rudine. Noćenje pod zvijezdama ove godine prošlo je bez kiše, bez svjetlosnog zagađenja, bez mjesečine….bilo je najidealnije, baš onako kako se može zamisliti i poželjeti. Nakon obilaska Rudina, raširili su šatore, naložili logorsku vatru te pekli i jeli u izobilju.Za hrabre je bilo spavanje pod vedrim nebom, gledanje i brojanje zvijezde koje padaju, bio je to pravi zvijezdopad. Bio je to pravi izazov i doživljaj.

Bilo čarolije u ovoj tišini koju je ometao žubor potoka, padanje lista sa stabla i ostali zvukovi noći.Do iduće godine opet!Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI