NASLOVNAPOLITIKA
Gradonačelnik Glavić zadužuje Požegu za 8 milijuna kuna zbog javne rasvjete! Hoće li ga podržati vijećnici i sam Plenković?

FOTO: 034 portal

Gradonačelnik Glavić zadužuje Požegu za 8 milijuna kuna zbog javne rasvjete! Hoće li ga podržati vijećnici i sam Plenković?

25.5.2022. 11:15 | Ante Mandarić PREGLEDA: 5246

Da se dugo vremena na požeškoj političkoj sceni nije pojavio veći licemjer svjedoči i godina dana Glavićevog gradonačelnikovanja Požegom.

Naime, nakon što je javno izjavio kako će racionalizirati rad Gradske uprave unatoč tome što svjedočimo povećanju broja upravnih odjela, uskoro i službi, broja pročelnika i voditelja službi, aktivno zaposlenih na rukovodećim mjestima i samog broja zaposlenika zanima nas kako to gradonačelnik Glavić planira smanjiti troškove poslovanja Grada Požege? Nadamo se da će javnosti pokušati objasniti elementarne ekonomske izračune te nam dokazati da smo u krivu, a što ćemo s oduševljenjem objaviti požeškom puku i to “Urbi et orbi”.Kako smo već pisali, prođe i puna godina, a mi se još uvijek bavimo preustrojem Gradske uprave, dok u isto to vrijeme Glavić ugasi Javnu ustanovu za upravljanje sportskim objektima, ostavivši Turističku zajednicu Grada Požege već mjesecima obezglavljenu, a gdje se upravo danas na drugom javnom natječaju izabrao kandidat za to mjesto. No ni tu mukama gradonačelnika Glavića nije kraj jer u Javnoj vatrogasnoj ustanovi upravo traje javni natječaj za izbor zapovjednika, a gdje kako neslužbeno doznajemo postoji više nego li jedan kandidat zainteresiran za čelno mjesto JVP-a Požega. Iako trenutni zapovjednik svoj posao obnaša na zavidnoj razini, uvjereni smo da će gradonačelnik Glavić ili nekakvo povjerenstvo za provedbu natječaja uspjeti pronaći manu ili nedostatak aktualnom izabravši nekog podobnijeg, pardon, najboljeg kandidata za to mjesto. 
Spomenimo tako nekadašnjeg gradonačelnika Vedrana Neferovića koji je zbog kapitalnih ulaganja u nekoliko velikih infrastrukturnih investicija grad zadužio za cirka 35 milijuna kuna, a kada je nakon njegovog odlaska, također sad već bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić uz pomoć njegovog zamjenika Maria Pilona uspio uštedjeti građanima otprilike 8 milijuna kuna smanjivši godišnju kamatnu stopu kredita u HBOR-u s 4% na 2%.Planirao je nekadašnji gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon investirati u javnu LED rasvjetu, a na stolu su bile opcije, zaduživanje kod HBOR-a, ESCO sustav  ili HEP-ovo sufinanciranje, a nakon čega bi se troškovi te investicije u svakom od modela anulirali već nakon nekoliko godina po ondašnjim cijenama radova i struje, a gdje su kasnije naišli na veliki otpor tadašnjeg im stranačkog šefa, a ujedno i predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege, dr. sc. Željka Glavića koji je spomenutu investiciju kočio svim silama uz opravdanje da je to suspektna investicija te da se njome želi pojedincima pogodovati, promptno ne prihvativši niti jedan postojeći model.Nejasno je zbog čega je to tada gradonačelniku Glaviću bilo suspektno ili neisplativo kada svjedočimo tome da je na dnevni red 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege pod točkom broj 8. stavio Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Požege u 2022. godini, i to za 8 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, konkretno energetski ekološki učinkovitu javnu rasvjetu.Dodajmo da Grad Požega već sada na godišnjoj razini isplaćuje nešto manje od 4 milijuna kuna kredita, dok će ovim novim, Glavićevim kreditom godišnja rata uključujući i stari iznositi oko 7 milijuna kuna, a što je prema informacijama s kojima raspolažemo najveći iznos za koji je Grad Požega ikada bio zadužen. Naime, najveći dozvoljeni iznos za koji Grad Požega može kreditno biti zadužen na godišnjoj razini jest 20% općeg proračuna, a što bi kada preračunamo iznosilo oko 12 milijuna kuna. Dakle, ni za vrijeme Zdravka Ronka, a koji je podignuo dva kredita, Požega nije bila toliko zadužena koliko će biti zadužena s ovim novim Glavićevim kreditom. Za vrijeme Vedrana Neferovića podignut je već spomenuti novi kredit, ali su prethodno podignuti Ronkovi krediti već uredno isplaćeni.Da bi se u realizaciju ovakvog zaduženja i infrastrukturnih radova išlo, potrebno je planirati sredstva u proračunu, a zbog čega se u četvrtak i radi rebalans proračuna Grada Požege za 2022. godinu. Drugi preduvjet je odluka začuđenih svatova, pardon, gradskih vijećnika Grada Požege da ovakvu odluku o zaduživanju usvoje iako sve izgleda da se radi pod okriljem noći bez da javnost o tome išta zna, kao da se radi o privatnom novcu, a ne javnom?!

Nakon uspješno odrađena ta dva navedena preduvjeta biti će zanimljivo pratiti hoće li u ovim teškim i nepredvidivim vremenima Ministarstvo financija na ovaj kredit dati svoju suglasnost te hoće li isto biti kasnije usvojeno na sjednici Vlade Republike Hrvatske, a kojom predsjedava sam premijer Andrej Plenković?Dojma smo da se izvođač radova za javnu rasvjetu već zna, a rebalans proračuna još uvijek nije usvojen kao niti odluka o zaduženju građana Požege, a što ćemo tek vidjeti u četvrtak hoće li začuđeni svatovi podignuti svoje ručice za novo zaduženje Požežana?Uvodno smo napisali da dugo vremena na lokalnoj političkoj sceni nismo imali većeg licemjera, a pogledajmo što licemjer po svojoj definiciji jest.Licemjerje, dvoličnost ili hipokrizija je ljudska osobina u kojem pojedine osobe ili skupine navode da se drže pojedinih vjerovanja, standarda, kvaliteta, vrlina, ponašanja, vrijednosti ili nekih drugih karakteristika, a u stvari njih sustavno krše. To je čin kojim se osuđuje ili poziva na osuđivanje drugoga dok je kritičar i sam kriv za ono za što osuđuje drugoga, te praksa vršenja nekih radnji kojima se ta osoba ili skupine izričito protive i otvoreno kritiziraju. Dvoličnost je dakle nepraćenje onih vrlina koje neka osoba ili skupine otvoreno prodikuju. Označava nemoralno ponašanje kojem se osoba predstavlja drugačije nego što je u stvarnosti.Na kraju, postavljamo pitanje je li gradonačelnik Glavić svojim predizbornim obećanjima prevario Požežane te je li on najveći licemjer na vlasti kojeg smo do sada imali?


Tagovi: Željko Glavić, kredit, zaduženje, Glavić, gradonačelnik, Požega, Grad Požega, gradonačelnik glavić

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Uskoro stiže velika novost za zatvorenike u Hrvatskoj...

.

Prema Institutu za javne financije Požeško-slavonska županija najtransparentnija u Republici Hrvatskoj

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 5 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Perzijski trik: Kako od svježih krastavaca i rajčica napraviti fantastičnu salatu?

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

U požaru kuće u Doljancima smrtno stradala jedna osoba

.

FOTO: Šokački običaji- pudarenje u Kaptolu

.

Pogledajte koje krivotvorene lijekove Hrvati najviše kupuju, gdje i zašto

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar gostovala u prepunom Istarskom narodnom kazalištu u Puli

.

POŽEGA: Uspješno obavljena prodaja napuštenih i pronađenih stvari

.

HŽ najavio da kreće u veliku modernizaciju: ʼʼImat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na satʼʼ

.

Za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila

.

Besplatne radionice vještina za mlade od 18 do 29 godina

.

U Požegi održana sjednica članova svih pastoralnih povjerenstava Požeške biskupije

.

Tvrtka radniku slučajno isplatila 330 puta veću plaću pa ga molila da vrati novac. Pogledajte što je potom učinio

.

Sedam najčešćih kvarova na ljetnim putovanjima! Broj dva: Puknuće gume!

.

Počela žetva pšenica: Bit će je dovoljno, no ne zna se njena otkupna cijena

.

Uskoro zaštita slavonskog zlatoveza?

.

Nitko ne želi brati trešnje za plaću od 9000 kuna?

.

Gradski bazeni Požega otvoreni su svakog dana od 8,00 do 20,00 sati

.

Specijalizacija župnih animatora Požeške biskupije

.

Eksplozija okusa: Recept za prefina pileća krilca punjena svinjetinom i povrćem

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 7 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Danas sunčano uz poslijepodnevnu kišu i grmljavinu

.

Biciklist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći, policija treba pomoć pri utvrđivanju njegovog identiteta

.

Započelo suđenje: Gradonačelnik Požege Željko Glavić svjedočio na sudu u Osijeku zbog afere Vitez

.

Gradonačelnik Požege: ʼNisu zastave te koje nas ugrožavaju, već ona ponašanja ljudi koja su nasilna i koja streme ugrožavanju ljudskih pravaʼ

.

Održan 9.Vatrogasni kup mladeži u Zakorenju

.

Ispit iz matematike zakompliciralo kiselo mlijeko

.

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini

.

Ljetna muška moda – „must have“ odjevni komadi

.

ODRAZ PRIMITIVIZMA: U Požegi skinuta srpska zastava koja je stajala na Trgu Svetog Trojstva zbog održavanja Festivala jednominutnog filma

.

Cijene goriva nisu nikad bile više: Uz ove jednostavne trikove potrošnja će biti manja i do 20%

.

OPREZNO: Poreznici i carinici za par dana kreću u pojačane inspekcije

.

SULKOVCI: Nepoznati počinitelj razbio sedam prozora na zgradi željezničke stanice

.

64-godišnji vozač sa 3,34 promila skrivio prometnu nesreću, oštetio tri parkirana automobila

.

Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C

.

Vraćaju li se na jesen koronamjere?

.

Kuglački klub Požega osvojio naslov prvaka 3. HKL - zona Požega i plasirao se u 2. HKL - Istok

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini