Glavić prekinuo višestoljetnu tradiciju sudstva u Gupčevoj?

FOTO: Grad Požega/ 034 portal

25.2.2024. | 19:52 | Redakcija 034
Pregleda: 8928

Prekršajni sud u Požegi dugi niz godina nalazio se u strogom centru Požege baš kao i sve druge važne lokalne, regionalne, ali i državne institucije ili ispostave. Prvi put na toj lokaciji sud se pojavio još u 19. stoljeću, daleke 1884. godine s nazivom “Sudbeni stol u Požegi”. Tu tradiciju Požežanima je očigledno u tišini i bez ispaljenog metka prekinuo ni manje ni više nego li dobro znani i aktualni gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić.

Duga tradicija sudovanja u Požegi

Tradicija sudovanja u Požegi datira još iz 1337. godine, dok se u 19. stoljeću za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije osnovao Sudbeni stol u Požegi koji je obuhvaćao Kotareve Požegu, Brod, Novu Gradišku, Novsku, Pakrac i Daruvar. Kako su se kroz povijest mijenjale države poput Austro-Ugarske Monarhije, SHS-a, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFRJ, a u konačnici i dugo čekana Republika Hrvatska, pa su se tako mijenjali nazivi i ovlasti sudova, a koji su u pravilu ostajali na istoj lokaciji.


Kiša, amperi, vaze i nova adresa


Zgrada u kojoj se stoljećima sudovalo, nalazi se na adresi Ulica Matije Gupca 6, a koja je u formalnom vlasništvu Grada Požege. Višegodišnji nemar i neulaganja Grada Požege, rezultirali su dotrajalošću i vrlo lošem stanju zgrade. O koliko lošem stanju je riječ dovoljno govori i činjenica da bi amperi i vaze bili neizostavni inventar uslijed pojave kiše, a koji bi krasio uredske prostore Prekršajnog suda u Požegi, ali i sudnice.

Prema Ugovoru sklopljenom između Grada i Suda jasno je naznačeno koja je stranka zadužena za koju vrstu održavanja, pa je tako Grad bio primjerice dužan izvršavati investicijsko održavanje poput građevinskih popravaka i slično, dok je Sud podmirivao troškove redovnog održavanja. Da iz Grada i Ministarstva pravosuđa i uprave glede Prekršajnog suda nisu uspjeli pronaći zajednički jezik, svjedoči i činjenica da se Prekršajni sud nalazi na novoj lokaciji, i to u Osječkoj 79, pokraj bolnice.

Iz Grada ne odgovaraju kad građani mogu očekivati povratak Suda, iz Suda se nadaju povratku do proljeća

O svemu smo se raspitali u Gradu Požegi, a koji navode kako planiraju rekonstruirati navedenu zgradu. Dodaju kako će obuhvat rekonstrukcije kao i procijenjeni iznos za isto bit poznat nakon što se izradi projektno-tehnička dokumentacija. Na naše pitanje koliko će građani čekati povratak Prekršajnog suda u staru zgradu, iz Grada promoćurno odgovaraju da na navedeno pitanje neće odgovoriti jer ono ne predstavlja informaciju sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, kao da Požežani nemaju pravo znati kad će se Prekršajni sud vratiti na svoju 150 godišnju lokaciju, odnosno da nemaju pravo znati nit tko, a ni kako upravlja javnim novcem i javnim nekretninama.

Odgovor na naš upit od Općinskog suda glede tog pitanja glasi: “Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi napustio je prostor u Matije Gupca 6, Požega dana 8. siječnja 2024. iz razloga neuvjetovanosti prostora i opasnosti za zaposlenike i stranke. Naime, već dulje vrijeme krov je toliko prokišnjavao da se voda u sudnicama, kada pada kiša, skupljala u posude, no kada je voda krenula kroz cijeli strop (po opremi, utičnicama, rasvjetnim tijelima i ostalim aparatima) postala je velika i nepremostiva opasnost za ljude i imovinu koja se više nije i ne može otkloniti bez investicijskog održavanja, radi čega se od Grada pokušalo zatražti i zamjenski prostor, ali bez uspjeha.

Kako je stav Grada bio da se u investicijsko održavanje ne može ići bez privremenog ispražnjavanja prostora to je postignut dogovor o privremenom iseljenju, a što je i urađeno 8. siječnja 2024. na adresu u Požegi, Osječka 79. Iz Grada Požege nije dobiven precizan odgovor o rokovima za dovršetak investicijskog zahvata, pa na nama ostaje za nadati se kako ćemo s proljećem opet biti na staroj adresi na kojoj sud postoji još od 1884. kada mu je ta zgrada predana na uporabu.” - izjavio je za 034 portal predsjednik Općinskog suda u Požegi, Damir Ronko.

Rušenje gradskih prostorija u kojima se nalaze tri udruge

Grad Požega na 19. sjednici Gradskog vijeća 4. travnja 2023. usvojio je prijedlog Odluke o kupnji nekretnine na k.č.br. 2110, k.o. Požega, zgradi uglovnici koja se nalazi na raskrižju Sokolove ulice i Ulice Matice hrvatske. Bila je to posljednja nekretnina u nizu koja nije u vlasništvu Grada Požege, a koja je neophodna za realizaciju “kapitalnog projekta” rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva. Prije rekonstrukcije trga ići će se u izgradnju još jednog rotora i to na križanju Ulice Matije Gupca, Sokolove ulice i Ulice Matice hrvatske. Osim toga, projektnim planom predviđeno je rušenje nekoliko objekata u kojima se nalaze tri udruge.

Riječ je o Udruzi slijepih Grada Požege i Požeško – slavonske županije, Udruzi gluhih i nagluhih osoba Županije Požeško-slavonske te udruzi Povijesna postrojba Trenkovi panduri, a koje svoje adrese imaju u Sokolovoj ulici 5 i 7. Gradsko vijeće Grada Požege je na 24. sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. prosinca prošle godine usvojilo Proračun za 2024. godinu u kojemu se nalazi i “revitalizacija povijesne gradske jezgre u tri faze” prilikom čega će se u prvoj fazi rušiti kuće u Sokolovoj.

Prvi ne odgovaraju, drugi upućuju na Grad, treći kažu da se sele na bivšu adresu Prekršajnog suda u Požegi

Vođeni jednostavnom logikom odlučili smo provjeriti na koje će se adrese ove tri udruge preseliti zbog skorog rušenja objekata u kojima se trenutno nalaze.

Tako iz Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Požege i Požeško-slavonske županije nismo dobili nikakav odgovor. Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije bila je nešto rječitija, pa su 30. siječnja 2024. godine tvrdili kako nemaju nikakav zaključak ili odluku te da nemaju informaciju o preseljenju, uz to, toplo su nas uputili da se obratimo Gradu jer nitko ništa ne zna, iako su Odluke već donešene a preseljenje uskoro i kreće.

E sad, vatromet počinje nakon što smo zaprimili posljednji odgovor. Iz Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, navode da se udruga seli na novu adresu i to ni manje ni više nego li u Ulicu Matije Gupca 6 i to već s 1. ožujkom 2024. godine. Dodatno napominju da će udruga na novoj lokaciji ostati do daljnjega te ju oni smatraju trajnim rješenjem. Riječ je o, pogađate, lokaciji na kojoj se donedavno nalazio Prekršajni sud u Požegi. Naknadno doznajemo da je navodno riječ o istoj adresi, ali je riječ o dvorišnoj zgradi, dakle ne onoj u kojoj se nalazio Prekršajni sud u Požegi.

Iz Grada pričaju jedno, a rade drugo

Prema riječima predsjednika suda Općinskog suda u Požegi, Damira Ronka, iz Grada su tvrdili kako se u investicijsko ulaganje odnosno obnovu i rekonstrukciju zgrade ne može ići bez privremenog ispražnjavanja, pa su upravo iz tog razloga i pristali privremeno preseliti na novu adresu do brzog povratka.

Dok iz Grada s jedne strane najavljuju rekonstrukciju i obnovu zgrade na adresi Ulice Matije Gupca 6 i time sele Prekršajni sud u Osječku 79, s druge strane zgradu planiraju napuniti novim stanarima čime će povratak Prekršajnog suda očigledno biti onemogućen. Izgledno je da je Ministarstvo pravosuđa i uprave glede Prekršajnog suda u Požegi očito dovedeno u svojevrsnu zabludu od strane Glavića.

Sud preživio careve, kraljeve, Poglavnika, Maršala, Tuđmana, ali ne i Glavića?

Nejasno je o kojim i kakvim je to građevinskim radovima riječ i kako se zgrada ne može rekonstruirati bez iseljenja, dok u Hrvatskoj samo u ovom trenutku postoje stotine vrlo kompliciranih gradilišta koja se odvijaju paralelno sa stanarima koji se nalaze formalno u zoni gradilišta. Objašnjenje Grada o nemogućnosti rekonstrukcije bez ispražnjavanja prostora u kojima se nalazio Prekršajni sud bio je očigledno samo jedan u nizu od Glavićevih kombinatorika i dimnih bombi, a čime će se Prekršajnog suda riješiti za stalno.

Sud u Požegi preživio je i careve i kraljeve, preživio je i Poglavnika i Maršala, pa i Tuđmana ali očito ne i Glavića. Nadamo se da griješimo jer u suprotnom znači da je Glavić na vrlo perfidan način odlučio prekinuti višestoljetnu tradiciju sudstva u Gupčevoj. Je li to uistinu tako, vrijeme će pokazati.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI