NASLOVNADRUŠTVO

11.2.2018. 13:16 | M.B. IZVOR: Požeška biskupija PREGLEDA: 1098

Prigodom blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 9. veljače Opću županijsku bolnicu u Požegi i u bolničkoj kapeli predvodio euharistijsko slavlje za bolesnike i djelatnike bolnice. Pozdravivši ravnatelja bolnice, njegove suradnike, medicinske sestre i sve nazočne bolesnike, biskup je rekao da nas je papa Franjo u Poruci za taj Dan pod naslovom "Evo ti sina!...Evo ti Majke - I od toga časa uze je učenik k sebi" podsjetio da nas je Isus na križu snagom svoje ljubavi stavio u puni odnos s Bogom i jednih prema drugima, Marija nam postala majkom a njezin on našim bratom, mi međusobno braća i sestre. Naglasio je da bolesnici osobito snažno osjećaju koliko je važan odnos liječnika i drugih prema njima, te njihov odnos prema Bogu. Pozvao ih je da u toj svijesti u ovom misnom slavlju postanu dionicima Isusove ljubavi s križa, i da po njoj budu uneseni u Božji svijet.

U homiliji biskup se prisjetio kako je prije nekog vremena posjetio u bolnici jednog svoga poznanika neposredno nakon operacije i da je kod njega zatekao liječnika koji ga je rukom blago udarao po licu kako bi se što prije vratio svijesti i surađivao na svom ozdravljenju. Biskup je istaknuo kako u današnjem evanđeoskom ulomku Isus na sličan način pristupa gluhom mucavcu, utiskuje svoje prste u njegove uši, dotiče se jezika, upravlja pogled na nebo i kaže "Effata", što na aramejskom znači »Otvori se!«. Tim činom, naglasio je biskup, Isus je bolesnika pozvao da se »otvori« ne samo za svijet tjelesnih osjetila i zdravlja, nego i za Božji svijet, za koji je po Božjem naumu stvoren i u kojem je njegova punina i smisao. Ustvrdio je da je u dubinama ljudskog bića upisana čežnja za tim drugim i drugačijim svijetom, a kršćanska vjera naviješta da on nije tek »nešto«, nego »netko«, osoba Isusa Krista. Kazao je da nas je on svojim križem uveo u Božji život, stvoren njegovom ljubavlju i njome oslobođen. Dok se trudimo učiniti sve što znamo i možemo da pronađemo lijek našim bolestima, rekao je biskup, svjesni smo kako ne možemo pronaći lijek ljudskoj prolaznosti i smrt. Liječnik može dobro obaviti operaciju, ali hoće li ona biti uspješna, u konačnici ne ovisi o njemu, niti o pacijentu, nego o Bogu. Biskup je ustvrdio da je Isusova neobična operacija na gluhom mucavcu bila uspješna, jer je u njegove geste bila utisnuta ljubav. Pojasnio je to primjerom dara, gdje materijalno označuje i uvodi u dublju stvarnost koje po daru postajemo dionici. Kao što je u daru koji primamo utisnuta ljubav i prijateljstvo darivatelja, tako je u Isusovim sakramentima, napose u euharistiji, snagom Duha Svetoga utisnuta njegova ljubav s križa koja je pobijedila smrt te ih podjeljujemo bolesnicima da bi u trenutcima tjelesne slabosti postali dionicima njegove jakosti. Dodao je da je u tom smislu, uz primljene lijekove, bolesnicima silno važna prisutnost onih koji ih vole. Poručio liječnicima i medicinskom osoblju da uz svoje pacijente budu prvenstveno svojom ljubavlju, te da im tako približe Isusovu ljubav s križa, pobjednicu nad smrću.

Osvrnuvši se na ulomak iz prvog čitanja, u kojem prorok Ahija znakovitom gestom paranja plašta na 12 komada naznačuje podjelu izraelskog naroda u dva kraljevstva zbog nevjere ljudi, biskup je ustvrdio da nam tim prizorom Bog poručuje kako ondje gdje je on odsutan nastupaju centrifugalne sile koje stvaraju podjele među ljudima, štoviše razdiru samoga čovjeka u dubini njegova bića. Bog je snagom svoga Duha centripetalna sila koja svu stvarnost povezuje i okuplja u jedno. Upozorivši da svaka ustanova, bolnica, obitelj ili država postaje onemogućena funkcionirati, kad u njoj zavladaju podjele, biskup je naglasio da se na najbolji način odupiremo centrifugalnim snagama kad Boga stavimo u središte našeg života. To vrijedi i za naš osobni život, ugrožen u bolesti onime što ga rastače, a povjeravajući ga Bogu, ulazimo u ozračje gdje vlada snaga koja sakuplja. Pozvao je nazočne da se po zagovoru Gospe Lurdske trajno trude izgrađivati odnos povjerenja s Bogom, i da u tom odnosu pomažu jedni drugima, napose bolesnicima, koji trebaju moćne Božje ruke, njegovo toplo srce i neugasivo svjetlo.


Na svršetku misnog slavlja biskup je nazočnima zahvalio za sudjelovanje, a ravnatelju i njegovim suradnicima, liječnicima, medicinskim sestrama i drugom osoblju dodao je zahvalnost za njihovo trajno služenje ljudima u teškim okolnostima njihove bolesti. Bolesnike je pozvao da povjere sebe Bogu kako bi on svojom ljubavlju nosio sve ono što je u njihovu životu i bolesti teško. Članicama Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestra i tehničara u Požeškoj biskupiji čestitao je blagdan Gospe Lurdske, zaštitnice njihove udruge, zahvalivši za sve ono što na čelu sa svojom predsjednicom Mirom Ilić, nastoje ostvarivati s naslova vjere.
.

Tagovi: bolesnici, dan, bolinica, misa, biskup

48 SATI NA 034PORTALU

.

Struje danas neće biti .....

.

Policija zabilježila provalu u kuću, požar stana, prometne nesreće i mučenje životinja

.

Najviša dnevna temperatura između 23 i 27 °C

.

Veliki trgovački lanac odlučio besplatno dijeliti zaštitne maske svim kupcima koji ih ne budu imali

.

Ogroman interes za poticaje za električna vozila, ukupno 853 prijave

.

53 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

U PSŽ trenutno 75 aktivnih slučajeva, 5 osoba je hospitalizirano

.

Na današnji dan 1958. godine planinarski dom ʺLapjakʺ dan na korištenje HPD-u ʺSokolovacʺ

.

Udruga Sirius Požega traži udomitelja za dvije male mace

.

Prilikom ulaska u zgradu Komunalca obavezno je korištenje maski za lice

.

KK HVIDR-a pobjednik Ljetne kuglačke lige Požega 2020.

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom i na području Pakraca

.

Požeški ronioci demonstrirali ronjenje posjetiteljima lipičkih bazena

.

Marko Milaković proslavio je mladu misu u rodnoj Župi sv. Barbare u Jakšiću

.

VIKEND: Rezultati pojačanih mjera u prometu, recidivistu izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 20 tisuća kuna

.

Vozač trakora na lijevom blatobranu vozio 16-godišnjakinju koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

.

Krađa, požar, predaja oružja, pijani vozač s 2,91 promila...

.

Poruka iz Podcrkavlja: ʺNismo žarište i ne dopuštamo da nas se naziva čobanimaʺ

.

Može! Recept za čokoladni namaz koji možemo jesti čak i kada pokušavamo smršavjeti

.

Danas pretežno sunčano

.

50 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

PRENOSIMO REAKCIJU JERKA ZOVAKA NA JUČERAŠNJI TRANSPARENT

.

Od jučerašnjih 11 uzoraka, dva pozitivna, u Požeško-slavonskoj županiji aktivnih 75 slučajeva

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

.

Vetovo će dobiti semafor

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

TOP 10 tvrtki prema dobiti u Požeško-slavonskoj županiji

.

Raspored utakmica jesenskog dijela prvenstva 1. i 2. Županijske nogometne lige

.

Biskup Škvorčević krstio u Kutjevu peto dijete roditelja Treger

.

Sedam zakona za pečenje hrskavih, a sočnih zamrznutih krumpirića

.

VELIKA FOTOGALERIJA: Sjeverna tribina Stadiona uz Savu puna kao nekada

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića