Čestitamo Međunarodni dan starijih osoba i zalažemo se za prosječnu starosnu mirovinu od 750 eura

FOTO: ŽO SDP PSŽ

1.10.2023. | 15:49 | ŽO SDP PSŽ
Pregleda: 2890

Međunarodni dan starijih osoba se obilježava od 1990. godine odlukom Ujedinjenih naroda s ciljem promicanja održivog aktivnog starenja, kao i ukazivanje na prilike i izazove starenja stanovništva.

Na žalost ,hrvatski umirovljenici žive ispod granice dostojanstva te nisu u mogućnosti proslaviti današnji dan, kao šte ne mogu niti proslaviti odlazak u mirovinu jer im se dolaskom u mirovinu znatno smanjuju primanja.

Niske mirovine, nedostupni smještajni kapaciteti, zagušen zdravstveni sustav listama čekanja, nedostatne socijalne usluge, socijalna isključenost, samo su neki od problema s kojima se svakodnevno nose naši umirovljenici.


Ukupna inflacija od 2021. godine je oko 25%, a cijene hrane rasle su više od 35%. Za najranjiviji dio starije populacije koji većinu prihoda troši na hranu, inflacija se tako dodatno povećava i poseban je udar na njihov životni standard – govorimo o velikom broju umirovljenika koji su doslovno na rubu siromaštva.


Prema standardu kupovne moći, četvrta smo najlošija zemlja u EU, a u riziku siromaštva u Hrvatskoj je gotovo 33% osoba starijih od 65 godina. Plan SDP-a je prosječnu starosnu mirovinu u četiri godine povećati na 750 eura (oko 5.500 kuna)! To je nominalno povećanje od preko 50% – trenutno je prosječna starosna mirovina ispod 500 eura (oko 480 eura).

Najprije bi se vršilo usklađenje između rasta bruto plaća i rasta cijena te bi se vršilo postupno povećanje u periodu od najmanje četiri godine, na način bi se 10% povećanja napravilo prve godine, a povećanje od po 5% u drugoj, trećoj i četvrtoj godini. Povećanje prosječne starosne mirovine u prvoj godini bi iznosilo oko 75 eura, dok bi na kraju četvrte godine prosječna mirovina iznosila oko 750 eura (oko pet i pol tisuća kuna), odnosno preko 50% prosječne plaće.

HDZ je u kampanji „Vjerodostojno“ 2016. umirovljenicima obećao dizati mirovine prema 60% iznosa plaće, a napravili su suprotno: u sedam godina na vlasti, HDZ je mirovine srušio sa 43,1% na 41,6% plaće.

Trenutno Republika Hrvatska na mirovine izdvaja 11% BDP-a. Predloženim povećanjem od 1,5% izdvajanje bi povećali na 12,5% TO JE I DALJE ISPOD PROSJEKA EU, koji iznosi 13% iz čega je jasno zašto su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU.

SDP je siguran da je ovakvo rješenje – sistemsko – najbolji način da se našim roditeljima, bakama i djedovima vrati Dostojanstvo života u državi koju su cijeli život pomagali graditi.

Povećanje mirovina i dostojanstven život umirovljenika i svih građana jedan je od glavnih SDP-ovih prioriteta.

I na kraju svim osobama starije životne dobi SDP Požeško-slavonske županije želi sretan Međunarodni dan starijih osoba te izražavamo nadu da će u budućim godinama taj dan moći provesti u punom dostojanstvu zaslužene mirovine i bez straha za svoju egzistenciju.

SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI