NASLOVNAŽIVOT

LAŽAN APEL ZA POMOĆ: Bolesna Kristina ne postoji!

23.2.2019. 10:31 | M.M. IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 5636

Brojni korisnici društvenih mreža ovih dana nisu ostali imuni na apel za pomoć petogodišnjoj Osječanki Kristini Omić, koja boluje, kako stoji u objavi na web-stranici simplesite.com, "od ArnoldChiari malformacije prvog stupnja te epilepsije, ali i niza popratnih zdravstvenih poteškoća".

Objava je podijeljena nekoliko desetaka puta, a u tekstu, popraćenom fotografijom djevojčice koja leži u bolničkom krevetu, navedena je osječka adresa Tina Ujevića 48a, čak i datum rođenja djevojčice, kao i broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć za operaciju. Operaciju, kako stoji u tekstu, nije moguće obaviti u Hrvatskoj, nego je, navodno, određena za 22. travnja u Chicagu te je za nju potrebno prikupiti 80 tisuća američkih dolara. U tekstu je čak navedeno da su Kristinini zagrebački liječnici suglasni da djevojčici nema pomoći u Hrvatskoj te da su 18. siječnja zatražili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje financiranje skupe operacije.

Međutim, naizgled stvaran apel za pomoć, pomnije promatran, ipak je pobudio sumnju. Stoga smo provjerom utvrdili da Ulica Tina Ujevića u Osijeku doista postoji, no samo do broja 14, odnosno kućni broj 48a ne postoji, što bi trebala biti adresa na kojoj stanuje djevojčica. Kažemo "djevojčica", jer u tekstu nije navedeno ni ime roditelja odnosno staratelja pa ni kontakt-telefon, na koji smo zapravo htjeli nazvati u želji da i Glas Slavonije pomogne djevojčici. Otkrivši da telefon na toj adresi nije prijavljen, počeli smo istraživati tvrdnju po tvrdnju. Klupko se počelo odmotavati...

"U bazi podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osoba Kristina Omić iz Osijeka, rođena 12. lipnja 2014. godine, nema utvrđen status osigurane osobe, niti je na drugi način evidentirana u sustavu", navodi se u dopisu osječkog Područnog ureda HZZO-a koji potpisuje dipl. iur. Mario Pilj. U apelu za pomoć, podsjetimo, spominje se, između ostaloga, da je od HZZO-a zatraženo financiranje skupe operaciju u inozemstvu.

U potrazi za vlasnikom žiroračuna saznali smo da je račun aktivan, no u banci nam, pretpostavili smo, ne smiju reći na čije je ime račun otvoren i koliko je novca dosad uplaćeno. Stoga smo o našem otkriću kontaktirali Policijsku upravu osječko-baranjsku. U odgovoru iz PU stoji kako je naš e-mail u kojem smo upozorili na naše sumnje i otkrića proslijeđen nadležnim službama spomenute policijske uprave u daljnji rad, s ciljem provjere svih činjenica.

Neslužbeno doznajemo kako je policiji već poznata lažna adresa te da djevojčica rođena tog dana i s tim imenom nije evidentirana u podatcima kojima raspolaže Policijska uprava osječko-baranjska.

- Dok naše službe provjeravaju sve činjenice, mogu tek apelirati na građane da ne nasjedaju na ovaj apel i da ne uplaćuju novac na navedeni žiroračun – kaže Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Sudeći po navici ne samo Osječana nego i građana cijele Hrvatske da bez zadrške i čista srca uplaćuju novac u svrhu liječenja, posebno ako je namijenjen djeci, vjerojatno je i na ovaj račun već bilo uplata. No, s obzirom na lažnu adresu, nepostojanje osiguranice pod tim imenom u evidenciji HZZO-a te izostanak imena roditelja na apelu za pomoć i niz drugih detalja, svi su ti nesebični ljudi žrtve prijevare. Marija Mihelić za Glas Slavonije


Tagovi: bolest, laž, apel, kristina

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

MUP dovršio popis lokacija: Evo gdje će se nalaziti nove fiksne kamere u našoj županiji

.

Međunarodni Wado Kai seminar krajem tjedna SD ʺTomislav Pircʺ u Požegi

.

„Zajedno“ za učenike Tehničke škole u Požegi

.

Prilikom uključivanja u promet oštetio drugo vozilo i požari na otvorenom kod Vrhovaca i Latinovca

.

Ovogodišnji Papučki jaglaci privukli rekordnih 3000 posjetitelja

.

Ekipa SRU ʺŽivim sportʺ (Slavonski Brod) osvojila 15. Odbojkaški turnir Grada Požege

.

Poticanjem razvoja gospodarstva u Kutjevu žele stati na kraj odlasku mladih

.

Objavljena karta koja prikazuje gdje se u Hrvatskoj može obaviti pobačaj

.

Blagoslov novih zvona u Stražemanu

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Radno aktivna prošla godina, obnavlja se Dom kulture u Brekinskoj

.

VOLLEY LIPA Odbojkašice zaredale pobjedama

.

RK LIPA Dvije pobjede u tri dana

.

Struje neće biti...

.

U prvom dijelu dana će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, do kraja dana djelomice sunčano

.

Požar na otvorenom između Gradskih i Crkvenih Vrhovaca, vjetar otežava gašenje

.

U pojačanom nadzoru prometa najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 1,80 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 110 km/h

.

U Vinkovcima održan radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske

.

Maja Grdiša odlična na 15. Prvenstvu Hrvatske u gađanju samostrelom

.

Predsjetvena priprema tla i sjetva kukuruza

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar zaslužila prolaz u finale 16. Susreta plesnih grupa TREPS

.

Slavonija uvjerljiva protiv Oriolika

.

Na utakmici Mađarske i Hrvatske prijatelji se prigodno prisjetili Brune Bobana

.

Skupština DVD Pakrac: Društvo koje ima toliko prijatelja može biti samo odlično

.

Za poljoprivrednike s područja Lipika i Pakraca besplatan povrat prazne ambalaže

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas djelomice sunčano i toplo, najviše dnevne temperature od 15 do 20°C

.

Struje neće biti...

FOTONALAZ

Na utakmici Mađarske i Hrvatske prijatelji se prigodno prisjetili Brune Bobana