NASLOVNAŽIVOT

LAŽAN APEL ZA POMOĆ: Bolesna Kristina ne postoji!

23.2.2019. 10:31 | M.M. IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 5751

Brojni korisnici društvenih mreža ovih dana nisu ostali imuni na apel za pomoć petogodišnjoj Osječanki Kristini Omić, koja boluje, kako stoji u objavi na web-stranici simplesite.com, "od ArnoldChiari malformacije prvog stupnja te epilepsije, ali i niza popratnih zdravstvenih poteškoća".

Objava je podijeljena nekoliko desetaka puta, a u tekstu, popraćenom fotografijom djevojčice koja leži u bolničkom krevetu, navedena je osječka adresa Tina Ujevića 48a, čak i datum rođenja djevojčice, kao i broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć za operaciju. Operaciju, kako stoji u tekstu, nije moguće obaviti u Hrvatskoj, nego je, navodno, određena za 22. travnja u Chicagu te je za nju potrebno prikupiti 80 tisuća američkih dolara. U tekstu je čak navedeno da su Kristinini zagrebački liječnici suglasni da djevojčici nema pomoći u Hrvatskoj te da su 18. siječnja zatražili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje financiranje skupe operacije.

Međutim, naizgled stvaran apel za pomoć, pomnije promatran, ipak je pobudio sumnju. Stoga smo provjerom utvrdili da Ulica Tina Ujevića u Osijeku doista postoji, no samo do broja 14, odnosno kućni broj 48a ne postoji, što bi trebala biti adresa na kojoj stanuje djevojčica. Kažemo "djevojčica", jer u tekstu nije navedeno ni ime roditelja odnosno staratelja pa ni kontakt-telefon, na koji smo zapravo htjeli nazvati u želji da i Glas Slavonije pomogne djevojčici. Otkrivši da telefon na toj adresi nije prijavljen, počeli smo istraživati tvrdnju po tvrdnju. Klupko se počelo odmotavati...

"U bazi podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osoba Kristina Omić iz Osijeka, rođena 12. lipnja 2014. godine, nema utvrđen status osigurane osobe, niti je na drugi način evidentirana u sustavu", navodi se u dopisu osječkog Područnog ureda HZZO-a koji potpisuje dipl. iur. Mario Pilj. U apelu za pomoć, podsjetimo, spominje se, između ostaloga, da je od HZZO-a zatraženo financiranje skupe operaciju u inozemstvu.

U potrazi za vlasnikom žiroračuna saznali smo da je račun aktivan, no u banci nam, pretpostavili smo, ne smiju reći na čije je ime račun otvoren i koliko je novca dosad uplaćeno. Stoga smo o našem otkriću kontaktirali Policijsku upravu osječko-baranjsku. U odgovoru iz PU stoji kako je naš e-mail u kojem smo upozorili na naše sumnje i otkrića proslijeđen nadležnim službama spomenute policijske uprave u daljnji rad, s ciljem provjere svih činjenica.

Neslužbeno doznajemo kako je policiji već poznata lažna adresa te da djevojčica rođena tog dana i s tim imenom nije evidentirana u podatcima kojima raspolaže Policijska uprava osječko-baranjska.

- Dok naše službe provjeravaju sve činjenice, mogu tek apelirati na građane da ne nasjedaju na ovaj apel i da ne uplaćuju novac na navedeni žiroračun – kaže Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Sudeći po navici ne samo Osječana nego i građana cijele Hrvatske da bez zadrške i čista srca uplaćuju novac u svrhu liječenja, posebno ako je namijenjen djeci, vjerojatno je i na ovaj račun već bilo uplata. No, s obzirom na lažnu adresu, nepostojanje osiguranice pod tim imenom u evidenciji HZZO-a te izostanak imena roditelja na apelu za pomoć i niz drugih detalja, svi su ti nesebični ljudi žrtve prijevare. Marija Mihelić za Glas Slavonije


Tagovi: bolest, laž, apel, kristina

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Povodom Dana škole u Kaptolu ʺpametna pločaʺ kao poklon

.

Lipik sljedeća velika prepreka za Požegu

.

Judokan protekla dva vikenda vrlo uspješan u Slovačkoj i Bosni i Hercegovini

.

Završni HDZ skup u Osijeku okupio članove i simpatizere iz naše županije

.

Nanošenjem završnog sloja asfalta dovršava se projekt izgradnje parkirališta kod gradskog groblja u Lipiku

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i toplo

.

Veliki nogometni spektakl u Velikoj: Stižu poznata imena hrvatskog nogometa

.

Norijada 2019. - After party u Platinumu 22.5.2019.

.

SDP Požega predstavio postignuća i poziva građane da izađu na izbore

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji dijela Ulice Đure Salaja u Dobrovcu

.

Reagiranje na tekst gospodina Drage Štokića „Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću u Požegi i bližoj okolici“ te prvo objavljivanje fotografija s ekshumacije žrtava

.

U Kutjevu veće naknade za bebe, novi vrtić, stanovi za mlade...

.

ʺNaš cilj je boriti se za ravnopravnost naših građana s građanima EUʺ

.

Policija otkrila 37-godišnjaka koji je godinama prikazivao fiktivne račune da bi smanjio poreznu obvezu

.

Općina Kaptol dobila 600 tisuća kn za obnovu doma u Češljakovcima i trga u Kaptolu

.

Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

.

Otvorena sezona lova na varganje

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i još malo toplije

.

Norijada 2019. na Atletskom stadionu u Požegi 22.5.2019.

.

Geopriče nastavljaju putovanje Papukom i na dva kotača

.

(FOTO) U Radovancima otvoren novi Društveni dom vrijedan 2,3 milijuna kuna

.

300.000,00 kn za rekonstrukciju Ulice Đure Salaja u Dobrovcu

.

034 Portal prestigao 100 tisuća pregleda

.

Vino Veleučilišta najbolje na županijskom ocjenjivanju vina Vino-kap 2019.

.

Struje neće biti

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu