Stižu novi testovi za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Capak: ’Ovaj pregled spašava život’

Čak 40% ih je doživjelo prijetnju! Evo kolika je kazna za napad na liječnike
(FOTO: istockphoto)

10.10.2023. | 11:54 | HINA
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 2136

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u ponedjeljakje najaviouvođenjenovognacionalnogtesta za rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji bi trebao povećati dosadašnji nezadovoljavajući odaziv od 32 posto na probir za ovu smrtonosnu bolest.

Radimo na tome da se uvede imunohistokemijski test suzimanjem samo jednog uzorka stolice. Istovremeno, uvodi se i oportunistički skrining za onu populaciju koja ima visoki rizik za dobivanje raka crijeva, rekao je Capak uočiobilježavanja 15 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Tim su programom obuhvaćeneosobe u dobi od 50 do 74 godine, a u HZJZ-u ističu da je devet od deset slučajeva izlječivo ako se bolest otkrije u ranoj fazi.


Međutim, nisu zadovoljni s odazivom koji u prosjeku iznosi oko 32 posto, ovisno o županijama. Njihovi podaci pokazuju i da je lošiji odazivu priobalnim županijama, gdjeprevladavapreventofobija, odnosno nedostatakvjere da je prevencija moguća.


Neven Ljubičić, predsjednik Povjerenstva za koordinaciju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, najavio je da novi ciklus probira počinje idućegodinom, a u njemu bi trebao biti uključen pilot-projekt probira novim testovima.

U ovom trenutkuHrvatska je, uz Grčku i Portugal, jedina zemlja u EU koja koristi stare testove na nevidljivu (okultnu) krv u stolici.

Novi testovi bit će kvalitetniji, bolji i puno osjetljiviji. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se odaziv s uvođenjem novoga testa povećava 20-ak posto.

No Ljubičić ističe na stari testovi nisu jedini razlog nezadovoljavajućeg dosadašnjeg odaziva na probir raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. s ciljem otkrivanja polipa iz kojih može nastati rak. Upozorava da u Hrvatskoj prosječno 2300 osoba godišnje umire od raka debelog crijeva.

Fokus bi trebao bitina otklanjanju čimbenika rizika, jerje u Hrvatskoj danas 22 posto pušača, 10 posto alkoholičara i23 posto pretilih osoba, poručio je.

Sudionici konferencije istaknuli su da prosječno godišnje u Hrvatskoj bude i do 3600 novooboljelih od raka debelog crijeva, od toga 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

"Ovaj pregled spašava život", poručioje Capak te objasnio da uHZJZ- uintezivno radena primarnoj prevenciji svih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno smanjenju rizičnih faktora i ranom otrkivanju.

U provedbisu probiri na rak dojke, debelog crijeva, raka grlića maternice ipluća, priprema se uvođenje probira na melanom i karcinom prostate. A uskoro će se početi uvoditii probirna karcinom želuca.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI