Hripavac se sve više širi Hrvatskom. Evo zašto je to opasno

Hripavac
(FOTO: Pliva)

5.11.2023. | 11:05 | index
IZVOR: index.hr
Pregleda: 2732

BROJ oboljelih od hripavca u Hrvatskoj nastavlja rasti, a infekcija se ponajviše bilježi među djecom. Za sada je ukupno potvrđeno 140 slučajeva, no pravi broj oboljelih zasigurno je mnogo veći. Stručnjaci ističu da je epidemija posljedica slabe imunosti koja se stječe prebolijevanjem i procjepljivanjem koje u nekim dijelovima Hrvatske nije dovoljno da bi se održao kolektivni imunitet.

No to nam nije jedini problem. Naime, budući da je cjepivo protiv hripavca kombinirano, što znači da pruža zaštitu protiv više bolesti, nedovoljna procijepljenost podrazumijeva da mnogi u Hrvatskoj nisu zaštićeni ni od tih drugih bolesti, od kojih su neke vrlo opasne.

Najviše je oboljelih među bebama Epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kaže da imamo podjednak broj slučajeva u predškolskoj i u školskoj dobi."U dobi od jedne do četiri godine imamo 32 slučaja, u dobi od pet do devet godina 22 slučaja, a u dobi od 10 do 14 godina 33", kaže Kaić.


"Najviše slučajeva na broj stanovnika ima u dojenačkoj dobi - 21 slučaj u samo jednoj, nultoj godini života. Za njih je to i najrizičnije, pa sva ta djeca završavaju u bolnici", upozorava.


Pravu zaštitu daje tek druga doza Kaić ističe da problem nastaje kada u populaciji padne imunitet pa se bakterija počne širiti i prenositi na malu djecu koja još nisu procijepljena.

"Djeca se najranije mogu cijepiti sa šest tjedana života. Kod nas je prvo cijepljenje u programu nakon dva mjeseca, no dijete biva zaštićeno tek nakon druge doze. Jedini način da se dojenčad zaštiti je da se cijepe trudnice u drugom ili trećem semestru. Trudnice će onda protutijela prenijeti djeci", govori Kaić.

"Ako se ne cijepe u trudnoći, neće imati što prenijeti jer je imunitet koji su stekle cijepljenjem ili prebolijevanjem u djetinjstvu oslabio. On pada oko 10% po godini. Mislim da bi trebalo dati preporuku da se trudnice cijepe, barem u Splitu i Dubrovniku gdje je incidencija po broju stanovnika najveća u Hrvatskoj", kaže Kaić.

Podsjetimo, cjepivo se u Hrvatskoj prema kalendaru cijepljenja daje u pet doza. Daju se tri doze primovakcinacije u dojenačkoj dobi te dvije doze revakcinacije - u drugoj i petoj godini života, a uglavnom se koriste kombinirana cjepiva.

Broj oboljelih puno je veći od broja potvrđenih slučajeva Kaić ističe da je stvaran broj oboljelih sasvim sigurno značajno veći od broja potvrđenih slučajeva jer ne odlaze svi zbog hripavca liječnicima.

"Nama s terena javljaju da imaju dvoje, troje potvrđeno zaraženih u razredu, no da također imaju još dosta djece koja kašlju. Dakle, broj slučajeva je sasvim sigurno veći od potvrđenog broja. Možda u Splitu nema toliko mnogo više zaraženih nego što je potvrđeno zato što tamo već duže vrijeme vode računa o hripavcu i prate kontakte. U Zagrebu je broj oboljelih sigurno znatno veći od broja prijavljenih", tumači.

Broj cijepljenih pada Procjepljivanje cjepivom protiv difterije, tetanusa i hripavca u Hrvatskoj je vrhunac dosegnulo u prvom desetljeću ovog stoljeća. Nakon toga počelo je padati čak i cijepljenje prvom dozom, a osobito drugom (grafikon dolje).Kaić ističe da je za kolektivni imunitet, kako bakterija ne bi došla do najranjivijih beba, važno da je velik postotak ljudi imun, između 92% i 94%, jer je hripavac jedna od najzaraznijih bolesti.

"U 21. stoljeću posebno nam je važno da imamo velik postotak procijepljenih jer je danas ostalo malo onih koji su ga preboljeli. Inače, podaci pokazuju da smo u 1990-ima, kada je procijepljenost također bila nedovoljna, imali više hripavca i drugih zaraznih bolesti nego danas", dodao je.

Najslabija procijepljenost je na jugu Hrvatske Procijepljenost je generalno slabija na jugu Hrvatske, u priobalnim krajevima, a veća je na sjeveru, u kontinentalnim.

Najslabija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a potom u Splitsko-dalmatinskoj. Kako pokazuje tablica HZJZ-a (dolje), u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prvom dozom je u 2022. godini bilo procijepljeno samo 78.49% djece, a drugom dozom još manje – samo 68.2%. U Splitsko-dalmatinskoj prvu dozu dobilo je 85.95% djece, a drugu samo 77.85%.

Za usporedbu, te su brojke u Zagrebu 94.44% i 90.69%, a najbolja je Virovitičko-podravska županija s 98.14% prvom te 98.54% drugom (tablica dolje).Tablica prikazuje cijepne obuhvate postignute u primarnom cijepljenju i prvom docjepljivanju protiv difterije, tetanusa i hripavca po županijama. S obzirom na to da se u velikoj većini cijepljenja koristi kombinirano cjepivo DTPa-IPV-hepB-Hib, obuhvati za cijepljenje protiv dječje paralize, hepatitis B i Hib-a su vrlo slični DTP obuhvatima.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI