Zbog čega načelnik Zdravko Mandić tolerira ruglo u Nurkovcu?

FOTO: 034 portal

21.5.2023. | 21:46 | Ante Mandarić
Pregleda: 7347

Načelnik Brestovca Zdravko Mandić (HDZ) nalazi se u društvu najdugovječnijih načelnika u Republici Hrvatskoj, a koji se na toj funkciji nalazi čak od daleke 1993. godine. Općina Brestovac jedna je od pet općina koje se nalaze u Požeško-slavonskoj županiji, a svojom površinom upravo općina Brestovac najveća je.

Tema današnjeg članka je selo Nurkovac, a koje se nalazi nešto više od 5 kilometara od Trga Svetog Trojstva u Požegi. Prometni položaj Nurkovca, a koji je glavna prometnica za ulaz odnosno izlaz u Požegu, iz smjera Zagreba, važna je činjenica za razumijevanje ovog problema.

Naime, iako je riječ o privatnoj parceli na kojoj se nalazi 30-ak havariranih vozila, takvo privatno „smetlište“ tj. auto otpad kao šaka u oko je svakom putniku-prolazniku koji se tom dionicom kreće. Osim što je estetski riječ o ruglu, doznajemo kako su i sami mještani upoznali načelnika s tim problemom jer su takva dvorišta idealna za nakupljanje zmija i drugih životinja, a koja potencijalno mogu biti opasna za kuće u susjedstvu. Do današnjeg dana iz Općine Brestovac nisu poduzeli ništa kako bi se ova situacija riješila, pravdajući se da za takvo što nemaju ovlasti.


Upravo Odluka o komunalnom redu Općine Brestovac, koju su usput rečeno sami propisali, pod člankom 9. govori kako „Dvorišta, vrtove, voćnjake, vinograde, livade, neizgrađena građevinska zemljišta i druge slične površine koje su vidljive s javne površine vlasnici, odnosno korisnici moraju održavati i obrađivati sukladno njihovoj namjeni i na taj način doprinositi uređenju naselja.“


„Ako je određena fizička ili pravna osoba postupila po usmenom upozorenju komunalnog redara, a nije nastala nikakva šteta niti troškovi, neće se određivati mjera niti mandatno kažnjavanje odnosno pokretati prekršajni postupak. Pravna ili fizička osoba kojoj je rješenjem određena mjera iz prethodnog stavka dužna je odmah ili u roku određenim rješenjem postupiti prema izrečenoj mjeri. Ukoliko je zbog nepridržavanja ove Odluke za Općinu nastala bilo kakva stvarna šteta, a postoji mogućnost da počinitelj svojim radnjama istu u cijelosti ukloni, rješenjem će mu se odrediti mjera koja sadrži obvezu i način uklanjanja štete.“ - piše u Odluci o komunalnom redu pod Prekršajnim odredbama.

Nejasno je zbog čega Općina Brestovac, na čelu s načelnikom Zdravkom Mandićem (HDZ), vlasniku parcele nije izdalo pismeno upozorenje da sanira ili dodatno ogradi auto otpad koji se nalazi u Nurkovcu. Razumljivo nam je da pojedine osobe ostvaruju profit baveći se skupljanjem, otkupom i prodajom havariranih vozila, ali isto tako Općina Brestovac trebala bi se pobrinuti da od svega ne dozvoli ruglo koje je definitivno šaka u oko svakom prolazniku.

Zbog čega načelnik Brestovca Zdravko Mandić tolerira ovo ruglo u Nurkovcu i hoće li što poduzeti, ostaje za vidjeti.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI