Izaberite najvećeg uhljeba Požeštine


(FOTO: Arhiv)

20.2.2023. | 18:03 | Ante Mandarić
Pregleda: 17727

U tijeku je POPUP anketa koja se prikazuje svakom slučajno odabranom čitatelju. Anketa je ograničena na uzorak od 2500 ljudi, a u kojoj naše čitatelje ispitujemo tko je po njima najveći uhljeb Požeštine? Uhljeb tj. uhljebiti znači postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju ili radno mjesto osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti. Najčešće u javnom sektoru, no ima sličnih primjera u svijetu korporacija, pogotovo onih međunarodnih. Što je radni kolektiv manji - to je mogućnost/vjerojatnost uhljebizma manja.


Ono što je zajedničko svim vrstama uhljebljivanja je da za zapošljavanje ili postavljanje na neku poziciju nisu presudni kriteriji stručnosti, iskustva i interesa, već pozicija moći uhljebljivača koji postavljanjem uhljeba po rođačkoj, prijateljskoj ili stranačkoj liniji gradi svoju klijentelističku mrežu dužnika i/ili glasača, ili doprinosi većoj takvoj mreži. Također, “pravi uhljeb” najčešće nije imao značajnijih afera jer on je uhljeb i može se prilagoditi svakoj situaciji, vlasti ili struji.


U ovoj jakoj konkurenciji, kao moguće ponuđene odgovore stavili smo 6 osoba iz javnog života Požeštine, iako ih većina naših čitatelja dobro poznaje, ukratko ćemo ih predstaviti.

Ferdinand Troha, nekadašnji povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Gradu Požegi, zamjenik župana Marijana Aladrovića, zamjenik župana Alojza Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Darka Puljašića, a danas zamjenik županice Antonije Jozić, rekli bismo vječito drugi. Je li ikada imao želju biti osoba broj jedan ili je taktički uvijek bio prva zamjena, za sada nije nepoznato. Ferdinand Troha uvijek je vojnik stranke, a svih ovih godina nije imao niti jednu aferu, s obzirom na društvo u kojem je okružen to se može smatrati znatnim uspjehom.

Luka Balenović, dugogodišnji predsjednik Uprave Orljava d.d. koja se nalazila u državnom vlasništvu, a koja je završila u stečaju. Za njega se moglo čuti tek radi toga što je prije par godina kada je stekao sve uvjete za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu u istu otišao, da bi se već narednog dana vratio na posao i zamrznuo mirovinu. Osim toga, iako je Orljavu d.d. odveo u stečaj, paradoksalno još uvijek se nalazi na čelu Hrvatske gospodarske komore Požeško-slavonske županije, a za što prima ne malu naknadu. Osim toga, medijske stupce punio je zbog državne vile u Velikoj, a koja je osim za smještaj dužnosnika, služila i za alkoholna opuštanja probrane klike.

Maja Petrović, riječ je o nekadašnjoj HDSSB-ovki i kćeri dugogodišnjeg načelnika PU Požeško-slavonske županije Nikole Jankovića, a koja je svojim prelaskom u HDZ strelovito napredovala u društvenopolitičkoj zbilji Požege. Nakon što je aktualni gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić napravio preustroj Gradske uprave, a čime je formiran novi Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Požege postaje pročelnica spomenutog odjela. Napreduje i po stranačkoj liniji, a gdje postaje dopredsjednica požeškog HDZ-a. Zbog svoje sveprisutnosti dobila je nadimak primapročelnica, a sve su glasnije priče kako lokalni HDZ upravo nju želi protežirati u buduću gradonačelnicu Požege.

Martina Vlašić-Iljkić, inače riječ je o aktualnoj zastupnici u Hrvatskom saboru iz redova SDP-a, a do danas je radila u Gradu Požegi kao referentica zadužena za socijalnu skrb Grada Požege. Nakon Grada Požege svoj karijerni put i uspon nastavlja u Centru za socijalnu skrb Požege, a gdje je obnašala dužnost ravnateljice odakle odlazi u Hrvatski sabor. Također, većih afera nije imala, a hoće li svoj CV obogatiti kandidaturom za gradonačelnicu Požege ili će ponovno u Hrvatski sabor, još uvijek je nije poznato.

Mitar Obradović, inače predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije, i neuspješni kandidat SDP-a za gradonačelnika na Lokalnim izborima održanim 2021. godine. Bio je pročelnik Porezne uprave područni ured Požega, ravnatelj Doma zdravlja Požeško slavonske županije, pomoćnik direktora Tekija d.o.o., direktor poslovnice FINA Požega, predsjednik Upravnog vijeća Doma umirovljenika Požega, predsjednik Sanacijskog vijeća Opće županijske bolnice "dr. Josip Benčević" Slavonski Brod i predsjednik NK "Slavonija" Požega. Nanizao je ovih godina ne mali broj funkcija, a kako bi svoju karijeru kompletirao, želja mu je postati zastupnik u Hrvatskom saboru i(li) gradonačelnik grada Požege.

Zdravko Mandić, HDZ-ov je načelnik općine Brestovac i to u kontinuitetu još od prvih Lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj, a koji su održani davne 1993. godine. Osim što općina nema primjerice niti jedan bankomat, vrlo često se među stanovnicima te površinom najveće općine mogu čuti komentari kako načelnik Zdravko Mandić sebi bliskim osobama, i naravno onima sa stranačkom iskaznicom pogoduje prilikom kupoprodaje ili dugogodišnjeg najma poljoprivrednih površina na području Brestovca. Osim što je uspio svoje bližnje uhljebiti u razne javne ustanove, većih afera za sada nije imao.

Konkurencija nije mala, ali zbog toga barem ne možete reći kako nemate izbora. Po završetku ankete naše čitatelje obavijestit ćemo o tome tko je dobio ovu (ne)slavnu titulu najvećeg uhljeba Požeštine.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI