Vlada RH skida imunitet ministru Josipu Aladroviću

Kako je Aladrović sređivao mirovinu Franji Vargi iz afere SMS
(FOTO: FB Screenshot)

7.3.2022. | 16:18 | Ana Raić Knežević
IZVOR: Telegram.hr
Pregleda: 3585

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će Vlada RH odobriti USKOK-u vođenje kaznenog postupka protiv ministra Josipa Aladrovića. USKOK naime sumnja da je Aladrović pomogao u zapošljavanju najmanje dvije osobe u HZMO-u. Do informacija o tome istražitelji su došli na osnovu poruka iz mobitela bivše pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac, koja je navodno bila posrednik prema Aladroviću.

Prema Telegramovim izvorima poruke koje su u njezinom mobitelu pronađene vrlo su eksplicitne, odnosno, navodno ne ostavljaju dileme oko sadržaja komunikacije između Ane Mandac i Josipa Aladrovića. Na osnovu tih poruka sada bi, nakon skidanje imuniteta, protiv Aladrovića trebala biti otvorena istraga.

Pogodovanje na natječaju?


Već smo javljali da istražitelji sumnjaju u zapošljavanje dvije ženske osobe za koje su se kod Aladrovića založili Ana Mandac, ali i sam bivši ministar Darko Horvat, te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Aladrović je, proizlazi iz poruka pronađenih u mobitelu Ane Mandac, kandidatkinjama unaprijed dostavio pitanja za testiranje, pa su one na pisanom testu imale maksimalan broj bodova i dobile stalni posao u HZMO-u. Sam Aladrović u svom prvom istupu nakon što je povezan s najnovijom aferom u Vladi, izjavio je kako nikada nikome nije pogodovao.

Ukida se relikt u zakonu

Plenković je danas izjavio kako očekuje da će postupak protiv obojice ministara biti brz, te potvrdio kako Vlada podržava neovisnost DORH-a. Najavio je i da će Vlada u javnu raspravu uputiti prijedlog o ukidanju odredbe Zakona o Vladi prema kojoj se mora ukinuti imunitet ministrima koje se sumnjiči za kaznena djela sa zapriječenom kaznom do pet godina. Plenković smatra da je apsurdno da se ministra koji može biti kažnjen strožom kaznom hapsi bez odobrenja Vlade, dok se za blaža kaznena djela traži skidanje imuniteta.

Premijer je naglasio kako će se eventualna krivnja i bivšeg ministra Darka Horvata, kao i krivnja Josipa Aladrovića dokazivati na sudu. “Nadam se da je USKOK siguran u dokaze kojima raspolaže”, poručio je Plenković.

Konzultacije u DORH-u

Telegram iz više neovisnih izvora doznaje kako su ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić i njezin zamjenik zadužen za postupak protiv Aladrovića u međuvremenu bili na dodatnim konzultacijama u DORH-u upravo oko ovog slučaja.

Naime, u DORH-u su, kako tvrde naši izvori željeli još jednom provjeriti osnovanost optužbi protiv Aladrovića. Kada je utvrđeno da temelja za pokretanje istrage ipak ima zahtjev za skidanjem imuniteta prije nekoliko dana poslan je u Vladu. Danas će konačno biti i prihvaćen.

Izvor: Telegram.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI