Afera Aladrović: “Ne brini. Lidija će biti riješena.”

Afera Aladrović: Ne brini. Lidija će biti riješena
(FOTO: Lipik.hr/ 034 portal)

16.3.2022. | 14:51 | Jutarnji list
IZVOR: Jutarnji list tiskano izdanje
Pregleda: 8395

„Lidija će bit rješena“, poruka je koju je tadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a sada ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u veljači 2019. proslijedio Ani Mandac, tadašnjoj pomoćnici ministra gospodarstva Darka Horvata.

Ta poruka je uslijedila nakon komunikacije u kojoj su, kako tvrdi Uskok, a Mandac potvrđuje, razgovarali o zapošljavanju Lidije S., kćeri Horvata prijatelja, u HZMO-u na čijem je čelu tada bio Aladrović. Lidija S. prvo je na temelju natječaja u HZMO-u bila zaposlena na određeno, a zatim, na temelju drugog natječaja na neodređeno. Horvat ju je potom premjestio u „svoje“ ministarstvo. USKOK sumnja da su oba ta natječaja bila namještena, te da je Lidiji S. i još jednoj kandidatkinji Aladrovićpreko Ane Mandac dostavljao pitanja za ispite.

Naime, nakon što mu je Vlada skinula imunitet, USKOK je prošlog tjedna otvorio istragu protiv Aladrovića, a sumnjiči ga se za pogodovanje kod zapošljavanja dviju osoba 2018. i 2019. u HZMO-u. Uz Aladrovića, istragom su obuhvaćeni Horvat, Ana Mandac, ali i gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret, Damir Juzbašić. On je okrivljen da je preko Mandac urigirao kod zapošljavanja Petre P. u HZMO.


Premda se spekuliralo da je iskaz Ane Mandac bio ključan za otvaranje istrage protiv Aladrovića, neslužbeno doznajemo da je dokaza koje je USKOK prikupio protiv aktualnog ministra puno više. Prije svega radi se o vrlo opsežnoj SMS i Viberkorespondenciji između Aladrovića i Mandac koja je pronađena pretragom njezinih mobitela, a čiji je sadržaj vrlo teško tumačiti izvan konteksta da su prilikom komuniciranja Mandac i Aladrović govorili o konkretnim kandidatima koji su zatim išli na natječaje u HZMO-u. Pribavljena je i evidencija ulazaka u zgradu Ministarstva gospodarstva te se ona, tvrdi USKOK, poklapa sa sadržajima razgovora. Naime, ispada da je u trenutku kada iz razgovora proizlazi da kandidatkinjama treba doći u zgradu po pitanja ona doista i došla.

„Ništa ne brini.“Konkretno, Aladrovićev odgovor „Lidija će bit riješena“ uslijedio je nakon prepiske s Mandac u kojoj je ona, nakon što se zakomplicirao drugi natječaj za Lidiju S., pisala Aladroviću:“Ministar će me zadaviti! Navodno se nešto s Lidijom S. (podaci poznati redakciji op.a.) zakompliciralo. Možeš provjeriti?“ Aladrović joj odgovara: „Ne brini. Možeš mu reći da će biti rješeno.“ Pronađene su i poruke koje su prethodile samim natječajima i iz kojih je vidljivo da pišu konkretna imena kandidata, datume kada će biti objavljeni natječaje, te oznake radnih mjesta za koja će se natječaj objaviti, a o čemu su komunicirali Mandac I Aladrović.

Mandac je u svojoj brani rekla kako joj je Horvat rekao da treba pomoći jednoj osobi s područja Međimurja da se zaposli i da u vezi s tim zove Aladrovića. Kada ga je nazvala, Aladrović joj je rekao, tvrdi Mandac, da ga je Horvat već zvao i da je dogovor bio da se Lidiji S. unaprijed daju pitanja za natječaj. „Kako su HZMO i Ministarstvo gospodarstva bili u istoj zgradi, neko od Aladrovićevih podređenih donio bi pitanja mojoj tajnici, a zatim bi Lidija S. došla po pitanja“, rekla je Mandac. Tako je u porukama Mandac pisala Aladroviću:“Nemoj mi molim te zaboravit javit kada ti izlazi natječaj“, na što joj je on odgovorio:“24.1.“ Na to ona piše:“Dan-dva ranije očekujem isporuku. Može?“, a Aladrović odgovara:“Naravno“.

„Daj mi ime“

Nedugo prije testiranja ponovno se dopisuju ovaj put s konkretnim imenima. „Ime mi daj“, piše Aladrović, na što mu ona šalje ime svoje tajnice. Na to Aladrović kaže:“Pa e nema sad. Koje radno mjesto?“, na što ona shvaća da treba dati ime kandidatkinje, a ne tajnice. „Lidija S. (puno ime). Molim te dobro provjeri da ne zeznemo“, piše Mandac. Prije drugog natječaja za Lidiju S. Mandac pita Aladrovića:“Kada ja to mogu pokupiti ili mi netko može donijeti?“ „Donijet će ti moj Karlo“, odgovara joj Aladrović, na što Mandac replicira:“Hvalaaaaaaa!“, a on „Sve 5“.

Gotovo identična situacija zabilježena je kod natječaja za zapošljavanje Petre P., čije je zapošljavanje tražio Juzbašić koji je tada također bio Horvatov pomoćnik u Ministarsvu, no po pitanja za nju, za razliku od Lidije S., dolazio je Juzbašić.

Izvor: Tiskano izdanje Jutarnjeg lista


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI