DORH traži kazneni postupak protiv Aladrovića, poslali zahtjev u vladu

FOTO: M.M.

1.3.2022. | 16:32 | index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 3262

Kako je neslužbeno doznao RTL, u vladu je od DORH-a stigao zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv ministra Josipa Aladrovića. 

Naime, protiv člana vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenih djela za koje je zapriječena kazna do 5 godina bez prethodnog odobrenja vlade.

Zbog čega istražuju Aladrovića? 


Podsjetimo, nakon uhićenja ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, više medija je objavilo kako su istragom USKOK-a obuhvaćeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


On je, kako pišu mediji, povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je vodio prije nego što je došao na funkciju ministra. Aladrović je, po svemu sudeći, sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaje, odnosno kako bi na tim natječajima, s obzirom na to da su imali pripremljene odgovore, i dobili posao. 

U godinu dana zaposlio je 68 novih radnika, a Telegramov izvor naveo je 2019. da je Aladrović u HZMO-u "zapošljavao uglavnom prijatelje". Njih se, kako se tada navodilo, dovodilo na najbolje plaćena radna mjesta, dok su oni s najmanjim plaćama, koji stvarno rade, zatrpani poslom.

"Aladrović je uglavnom zapošljavao prijatelje, a HZMO-u nedostaju osobe koje znaju raditi, no za njih očito nema mjesta", rekao je tada izvor iz HZMO-a.

U HZMO doveo bivše nogometaše NK Španskog

Pisalo se i kako je Aladrović u HZMO doveo svog prijatelja, bivšeg nogometaša NK Španskog Hrvoja Prusinu i postavio ga na mjesto predstojnika Ureda za nabavu. Zaposlio je još jednog nogometaša, također iz NK Španskog, Antonia Tičaka. Njih je upravo, pisali su mediji, spojio nogomet.

Za Prusinu se, inače, može reći da je dobar golman ako kao kriterij izvrsnosti možemo uzeti činjenicu da je, osim za Špansko, branio i u Prvoj austrijskoj malonogometnoj ligi. Uglavnom, nakon što je zaposlen u Uredu za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor, brzo je napredovao do mjesta predstojnika Ureda za nabavu.

Organizirao sporni natječaj za tonere

Kako je pisao portal Telegram, upravo je Prusina, zajedno s pomoćnikom ravnatelja za informatiku Lukom Ljubičićem, organizirao sporni natječaj HZMO-a za tonere, tinte i potrošni materijal za pisače koji je Državna komisija za kontrolu javne nabave 3. srpnja 2019. godine poništila, nakon žalbe tvrtke Dinarid iz Zagreba koja je uočila isisavanje novca, odnosno plaćanje dva puta za istu stvar u dva natječaja. 

Danas je Prusina glavni tajnik u Aladrovićevom ministarstvu. Inače, za potrebe ovog teksta smo pokušali nazvati i samog Aladrovića, no nije nam se javljao na privatni mobitel, dok nam je službenica u ministarstvu rekla da je na sastanku i da će nas povratno nazvati. Do trenutka objave teksta nije to učinio.

Neovisno o svemu, kad se govori o Josipu Aladroviću i njegovu mandatu, ne može se izostaviti pogodovanje pri zapošljavanju.

Pravnicu po struci postavio na visoku poziciju u sektoru socijalne skrbi

Podsjetimo, Aladrović je pravnicu po struci, bez dana radnog staža u socijalnoj skrbi, postavio na mjesto šefice svih inspektora - načelnice Sektora za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. Otkrio je to Index sredinom prošle godine.

Aladrovićevo ministarstvo tada smo pitali kako komentiraju to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u socijalnoj skrbi, a Mateljak nema ni jedan dan. Sasvim ozbiljni, odgovorili su da je, pazite sad - zastupala Zavod za mirovinsko osiguranje u sudskim postupcima.

Zakon nalaže da je trebala imati barem šest godina iskustva u socijali da bi dospjela na to radno mjesto. Ona nije imala ni jedan jedini dan. Mateljak je u konačnici razriješena.

(Izvor: Index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI