NASLOVNADRUŠTVO

U osječkoj kliničkoj bolnici moći će se operativno liječiti pretilost

11.7.2019. 11:56 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 1101

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada, počeo je i veliki egzodus liječnika iz cijele HR, pa tako i iz KBC-a Osijek. Taj egzodus sada pokazuje i svoju drugu stranu za osječku kliničku bolnicu jer se sve više liječnika vraća u tu ustanovu, ali sada s posebnim subspecijalističkim znanjima, međunarodnim iskustvima, novom filozofijom rada i poznanstvima s vrhunskim svjetskim liječničkim stručnjacima.

Jedan od njih je i abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji se u rujnu vraća na Kliniku za kirurgiju KBC-a Osijek, ali sada kao subspecijalist barijatrijske kirurgije. Njegovim povratkom osječka bolnica započet će s operativnim zahvatima koji do sada nikada nisu primjenjivani u Osijeku, a iznimno su rijetki u cijeloj Hrvatskoj. No, uz dr. sc. Borasa, osječku bolnicu će u barijatrijsku kirurgiju uvesti i njegovi kolege s Cleveland Clinic Abu Dhabi, jedinom takvom američkom bolnicom izvan SAD-a koja slovi za jednu od najboljih svjetskih zdravstvenih ustanova.

Barijatrijom protiv dijabetesa


Recimo kako je inače barijatrijsko-metabolička kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica ili čak uklanjanje njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ova kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa i od 2017. se prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA) i službeno navodi kao način u liječenja dijabetesa.

- U Osijeku sam završio i fakultet i specijalizaciju iz kirurgije, a želja mi je bila završiti neku subspecijalizaciju. Prije četiri godine u jednim sam dnevnim novinama vidio naslov da se prvi put izvan američkih granica otvara Clevland Clinic i javio sam se na mjesto specijalista kirurgije. Kada su me pozvali na razgovor, shvatio sam da je to prilika koja se ne propušta jer, osim što bolnica izgleda kao hotel sa sedam zvjezdica, to je prilika da radite s ljudima iz čijih ste udžbenika učili. Treba reći da je od 1000 kandidata primljeno samo nas četvero i iako sam ja želio subspecijalizirati kolorektalnu kirurgiju, tamo sam ušao u barijatrijski tim i shvatio koliki je potencijal upravo u toj grani kirurgije. Samo u SAD-u napravi se oko 300.000 takvih operacija godišnje, u ove tri i pol godine ja sam asistirao na njih 300 i sam napravio još oko 100, a naš tim od šest ljudi napravio je ukupno oko 1000 takvih operacija - naglašava dr. sc. Boras.

Recimo kako su barijatrijske operacije danas isključivo laparoskopske, a sam dr. sc. Boras napravio je već i nekoliko robotskih operacija, što je budućnost kirurgije.

Dvije vrste operacija

Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim od endokrinologa koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionista koji pazi na prehranu prije i poslije zahvata, te psihijatra koji procjenjuje potencijalan uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba primjerice ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Isto tako, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. U slučaju da samo jedan od liječnika tima digne crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta operacija se neće raditi. Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija. Jedna je klasični bypass gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija koja znači da se velik komad želudca odstrani i ostavlja se samo jedan dio kao cijev koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi bolesnici se postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj način se 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog dijela će se bolest vratiti, ali tek nakon pet do 10 godina, i to u znatno slabijem obliku - objašnjava dr. sc. Boras. 
Tagovi: kbc osijek, liječenje, dijabetes, operacija, pertilost, spas

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Pakrac uskoro stiže trgovina Pepco

.

Subotnja šetnja Požegom 20.7.2019.

.

Ronko i Lucić u istom čamcu “putuju prema zalazećem suncu “

.

Odigran je prvi dan Makijevog memorijala

.

Općina Kaptol za sve osnovnoškolce nabavlja radne bilježnice

.

Potpisan ugovor za izgradnju Područnog vrtića u Poljani u vrijednosti 7.259.984,75 kuna

.

Danas i sutra sunčano i vruće

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

VW Golf Plus 1.9 TDI Goal oprema

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

UNESCO komisija posjetila Park prirode Papuk

.

U Požegi s radom započela druga Škola kuglanja za osnovnoškolce

.

Za vikend u Pakracu i Lipiku bogat društveni program

.

Radovi na uređenju oborinske odvodnje u Poljani

.

Požeština privatna prčija Pleterničkih Kennedyja? Otac župan, sin ministar, jedan šogor ravnatelj ŽUC-a, drugi Zavoda za javno zdravstvo

.

U automobilskom prostoru filtra za zrak skrivao 495 grama marihuane

.

Rodbina, suborci i prijatelji prisjetili se dragovoljca Domovinskog rata, pukovnika Dragana Jajića

.

U Požegi, u auto školama ʺHerzʺ i ʺDugaʺ održano je predavanje budućim mladim vozačima

.

U novu sezonu s novom Upravom kluba

.

Svečana dodjela diploma malim požeškim plivačima

.

Izmjena ovogodišnjeg natječaja za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka

.

U požeškoj Gimnaziji popunjena sva mjesta u 1. razredu 2019./20.

.

Struje neće biti ...

.

Danas će prevladavati sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura većinom od 26 do 31°C

.

Nogometaši, vinari i uprava HNK Graševine Vetovo napunili klupsko vino u butelje

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti