NASLOVNADRUŠTVO

U osječkoj kliničkoj bolnici moći će se operativno liječiti pretilost

11.7.2019. 11:56 | Glas Slavonije IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 1525

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada, počeo je i veliki egzodus liječnika iz cijele HR, pa tako i iz KBC-a Osijek. Taj egzodus sada pokazuje i svoju drugu stranu za osječku kliničku bolnicu jer se sve više liječnika vraća u tu ustanovu, ali sada s posebnim subspecijalističkim znanjima, međunarodnim iskustvima, novom filozofijom rada i poznanstvima s vrhunskim svjetskim liječničkim stručnjacima.

Jedan od njih je i abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji se u rujnu vraća na Kliniku za kirurgiju KBC-a Osijek, ali sada kao subspecijalist barijatrijske kirurgije. Njegovim povratkom osječka bolnica započet će s operativnim zahvatima koji do sada nikada nisu primjenjivani u Osijeku, a iznimno su rijetki u cijeloj Hrvatskoj. No, uz dr. sc. Borasa, osječku bolnicu će u barijatrijsku kirurgiju uvesti i njegovi kolege s Cleveland Clinic Abu Dhabi, jedinom takvom američkom bolnicom izvan SAD-a koja slovi za jednu od najboljih svjetskih zdravstvenih ustanova.

Barijatrijom protiv dijabetesa


Recimo kako je inače barijatrijsko-metabolička kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica ili čak uklanjanje njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ova kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa i od 2017. se prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA) i službeno navodi kao način u liječenja dijabetesa.

- U Osijeku sam završio i fakultet i specijalizaciju iz kirurgije, a želja mi je bila završiti neku subspecijalizaciju. Prije četiri godine u jednim sam dnevnim novinama vidio naslov da se prvi put izvan američkih granica otvara Clevland Clinic i javio sam se na mjesto specijalista kirurgije. Kada su me pozvali na razgovor, shvatio sam da je to prilika koja se ne propušta jer, osim što bolnica izgleda kao hotel sa sedam zvjezdica, to je prilika da radite s ljudima iz čijih ste udžbenika učili. Treba reći da je od 1000 kandidata primljeno samo nas četvero i iako sam ja želio subspecijalizirati kolorektalnu kirurgiju, tamo sam ušao u barijatrijski tim i shvatio koliki je potencijal upravo u toj grani kirurgije. Samo u SAD-u napravi se oko 300.000 takvih operacija godišnje, u ove tri i pol godine ja sam asistirao na njih 300 i sam napravio još oko 100, a naš tim od šest ljudi napravio je ukupno oko 1000 takvih operacija - naglašava dr. sc. Boras.


Recimo kako su barijatrijske operacije danas isključivo laparoskopske, a sam dr. sc. Boras napravio je već i nekoliko robotskih operacija, što je budućnost kirurgije.

Dvije vrste operacija

Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim od endokrinologa koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionista koji pazi na prehranu prije i poslije zahvata, te psihijatra koji procjenjuje potencijalan uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba primjerice ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Isto tako, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. U slučaju da samo jedan od liječnika tima digne crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta operacija se neće raditi. Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija. Jedna je klasični bypass gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija koja znači da se velik komad želudca odstrani i ostavlja se samo jedan dio kao cijev koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi bolesnici se postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj način se 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog dijela će se bolest vratiti, ali tek nakon pet do 10 godina, i to u znatno slabijem obliku - objašnjava dr. sc. Boras. 
Tagovi: kbc osijek, liječenje, dijabetes, operacija, pertilost, spas

48 SATI NA 034PORTALU

.

DONESENE DVIJE NOVE ODLUKE: Ukida se zabrana rada nedjeljom

.

Hrvatska DRUGI dan za redom bez novooboljelih osoba

.

U OŽB Požega od koronavirusa preminula jedna starija ženska osoba

.

Završena sadnja duhana, Hrvatski duhani već odobrili novih 11 milijuna kuna za nabavku dodatna 22 mehanička berača

.

Sudjelujte na još jednoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Požegi

.

Na akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Pakracu, krv darovalo 111 osoba

.

Sutra zatvorena cesta DC38 u Požegi zbog polaganja vodovodne instalacije

.

FOTO: Antunovčani na tradicionalan način proslavili rođenje Jakova

.

Ministarstvo poljoprivrede povećava financijska sredstva za nove natječaje za 650 milijuna kuna

.

ʺHDZ na predstojeće parlamentarne izbore izlazi s programom za sigurnu i bolju budućnost Hrvatskeʺ

.

Cijene goriva u Hrvatskoj ponovno porasle

Povoljno izrada sajtova, web prezentacija

Pozajmice do 500.000 eur

KREDIT PONUDA 100% GARANCIJU U 3 SATI

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Tijekom jučerašnjeg dana dogodile se četiri prometne nesreće s materijalnom štetom

.

Danas djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Prometna nesreća između automobila i kamiona na Krndiji

.

Olujno nevrijeme pogodilo sjever Hrvatske, a premjestilo se i iznad Slavonije

.

Koliko goriva vam ostaje na rezervi, a koliko je se pametno voziti na rezervi?

.

Tijekom posljednja 24 sata u Hrvatskoj NEMA novooboljelih osoba

.

Požeško-slavonska županija 12. dan bez novooboljelih osoba, i dalje aktivno 5 slučajeva

.

U Slavonski Brod vraćaju se još tri radnika s gradilišta u Švedskoj

.

Čak 30% poduzetnika još uvijek nije dobilo potpore za očuvanje radnih mjesta

.

UČENICI NIŽIH RAZREDA SE VRATILI U ŠKOLU: Provjerili smo kakvo je stanje u Pleternici

.

25. svibanj- Međunarodni dan nestale djece

.

Račun iz kafića na Visu dokazuje jesu li cijene na Jadranu pale ili su ostale iste

.

Zaštitne maske ubuduće moraju imati preciznu deklaraciju

.

Prve pripremne aktivnosti projekta osnove Trenkovog dvorca su u tijeku

.

Višestruki počinitelj prometnih prekršaja dobio kaznu zatvora u trajanju od pet dana

.

Struje neće biti...

.

Krštenje petog djeteta roditelja Blažević u Pakracu

.

Ključne stvari su nekad u šiframa

.

Danas promjenjivo oblačno uz moguću kišu

.

Mlada Slavonka odmah po završetku faksa dobila posao šefice u tek osnovanom turističkom uredu

.

Pogledajte trikove zbog kojih trešnje neće odmah početi truliti

FOTONALAZ

Raspored svete Potvrde po župama u Požeškoj biskupiji