U našoj županiji u potpunosti ne štrajkaju jedino Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija u Požegi

Katolička gimnazija i osnovna škola
(FOTO: 034 Portal/požeška biskupija)

21.11.2019. | 17:34 | 034 Portal
Pregleda: 9360

Mjesec dana štrajk prosvjetara je glavna tema svih medija u Hrvatskoj, a ove teme su se dotaknuli i neki europski mediji. Štrajk je ovo koji podržavaju gotovo svi; učenici, roditelji, studenti, državni službenici, vozači, pekari i svi ostali. Prosvjetari ne odustaju od svojih uvjeta, a Vlada pak ne odustaje od svoje ponude.

U Požeško-slavonskoj županiji štrajku se priključilo više od 90 posto prosvjetnih službenika u gotovo svim osnovnim i srednjim školama diljem županije. Kažemo "gotovo" jer jedine dvije škole koje u potpunosti ne štrajkaju su Katolička osnovna škola u Požegi i Katolička gimnazija u Požegi.


Akcija "Potrubi za obrazovanje" jučer u Požegi


Od početka štrajka u nekim školama postoje djelatnici koji nisu aktivno u štrajku i rade te djeca, pogotovo razredne nastave, svoje obaveze ispunjavaju svakodnevno po redovnom rasporedu. No, u ove dvije Katoličke škole nastava se odvija po planu za učenike razredne i predmetne nastave te srednjoškolce.


Pitali smo ravnatelje ove dvije škole zašto je tome tako te vam donosimo njihove odgovore i stavove vezane za ovu temu.


Frano Barišić

Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole, rekao je da, iako njihova škola ne sudjeluje u štrajku, podržava učitelje u njihovim zahtjevima za pravednim povećanjem osobnog dohotka. "Katoličke škole nemaju svoj sindikat niti sudjeluju u radu već postojećih sindikata, pa s toga također ne mogu sudjelovati u štrajku", kaže ravnatelj Barišić.

Ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi koja također ne štrajka kaže kako se gimnazija s osobitom se osjetljivošću osvrće na štrajk prosvjetnih djelatnika te daje svoju potporu istome u zahtjevu za izjednačavanjem plaća i usklađivanju koeficijenata u javnom sektoru.


Ivan Bedeničić

"Mišljenja smo da se javnosti, uza sve ono što mediji ističu, vrlo oskudno objašnjava novonastala situacija s učiteljskim obavezama, koje nikako nisu obećano rasterećenje, a što bi ujedno trebao biti jedan od imperativa ovoga prosvjeda kako nas javnost ne bi percipirala kao grabežljivce za svoje interese.

Ovakav vid oglašavanja naše je iskreno solidariziranje sa svim školama, preciznije učiteljima, diljem Lijepe Naše te stoga naglašavamo kako ne istupamo zbog percepcije drugih, već zbog svojih iskrenih osjećaja podrške onoga što u sebi nosi očuvanje identiteta svakoga učitelja."


Hodnik u Katoličkoj školi

"Održavanje pak nastave u našoj školi, za vrijeme održavanja štrajka u drugim obrazovnim ustanovama, širega je konteksta koji, među ostalim, uključuje i brigu o djeci i roditeljima, napose maturantima kao i specifičnost katoličkih škola u dodatnim programima" kazao je ravnatelja Bedeničić.

Kakav god ishod ovog štrajka bio, a nadamo se ispunjenju svih uvjeta prosvjetara, jedno je sigurno- djeca ove dvije škole definitivno neće morati odrađivati nadoknade nastave što je od posebno važnog značenja za maturante.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI