NASLOVNAKULTURA
U Lipiku proglašene najbolje nove hrvatske riječi za 2018. godinu

FOTO: compas.com.hr

U Lipiku proglašene najbolje nove hrvatske riječi za 2018. godinu

17.3.2019. 09:35 | Matija Kulhavi IZVOR: compas.com.hr PREGLEDA: 1489

Okupljenima su se pozdravnim riječima obratili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik Zaklade „Dr. Ivan Šreter“ Damir Foretić. Zaklada materijalno i moralno od 2007. podupire Časopis Jezik koji provodi natječaj, a Grad Lipik prihvatio se ove godine pokroviteljstva svečanosti dodjela nagradePrije same dodjele prikazan je  dokumentarni film o Ivanu Šreteru: Časnik Mirotvorac koji je premijeru imao prije deset godina, 9. lipnja 2009., autora Dražena Bušića u produkciji Zaklade. Film govori o životu i teškoj sudbini dr. Šretera, njegovu mučeništvu i jezičnom stradalništvu (jer je bio progonjen zbog upotrebe hrvatskoga jezika, zbog riječi umirovljeni časnik), o natječaju za najbolju novu riječ koji prigodno nosi njegovo ime. Šreterova obitelj i prijatelji, svjedoci njegova života i sudbine, ogorčeni su činjenicom da Šreterove ubojice nisu privedene pravdi, a osobito je teško da mu se i grob ne zna.O uspomeni na dr. Šretera, govorila je njegova kolegica, liječnica u Lipiku prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar. Dr. Šreter bio je joj je mentorom i dr. Slivar progovorila  je okupljenima o posve privatnoj i intimnoj osobi dr. Šretera. U Šreterovoj ostavštini pronađena je i njegova pjesma, šaljivih 18 kvintina (peterostiha) iz liječničkoga života na melodiju Hvalile se mlade Kaštelanke, iz koje je dr. Slivar pročitala nekoliko stihova. Dr. Slivar i sama je pjesnikinja pa je iz svoje neobjavljene zbirke pjesama pročitala pjesmu U biserima. Riječ je o pjesmi iz njezine zbirke Čipkasta oaza sna koja će biti predstavljena 24. travnja 2019. u ZagrebuHrvoje Hitrec u svom je poslovično oštrom i izravnom stilu održao kraći govor Gdje je doktor Šreter, gdje je hrvatski jezik? tražeći da se napokon pronađe grob dr. Šretera i da napokon pravdi privedemo njegove ubojice; tražeći sustavnu skrb nad hrvatskim jezikom koja, na žalost, izostaje u svim područjima javnoga života. Neprijavljene nove riječi bila je tema predavanja prof. emerita Igora Čatića. Govorio je o novim hrvatskim riječima koje nisu mogle ući u natječaj, a potrebne su i dobre (slavnik, utjecajnik, oporaba i sl.).

Pobjednike je proglasila glavna urednica časopisa Jezik, voditeljica natječaja i predsjednica natječajnoga povjerenstva prof. dr. sc. Sanda Ham. Povjerenstvo (akademik Stjepan Babić, počasni predsjednik Povjerenstva i počasni član Jezikova Uredničkoga vijeća; dr. sc. Nataša Bašić, članica Uredništva Jezika; doc. dr. sc. Dubravka Smajić, članica Uredničkog vijeća Jezika; prof. dr. sc. Mario Grčević, član Uredništva Jezika; prof. dr. sc. Mile Mamić, član Uredničkoga vijeća Jezika; Hrvoje Hitrec, književnik; prof. emeritus Igor Čatić, dr. sc. Zvonimir Jakobović) ove je godine izabralo tri nove riječi

Zapozorje (umjesto proširenoga i nepotrebnoga anglizma backstage)Autorica je profesorica hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brtan koja je riječ prvi put prijavila prije nekoliko godina. Riječ je nekoliko puta ušla u uži izbor, ali zbog nagloga i neočekivanoga širenja anglizma backstage (u novinskom stilu osobito) i zbog toga što u hrvatskom jeziku do sada nije postojala jedna riječ kojom bi se imenovao prostor iza pozornice (za pozornicom), Povjerenstvo je odlučilo riječi zapozorje dati prvu nagradu. Riječ je tvorbeno dobro usustavljena, što backstage nije. Pridjev je zapozorni, dok prema backstage pridjev  nije čest i običan: backstageovski i to uz dvojbu kako ga pisati, prema izgovoru kao već udomaćenu tuđicu: bekstjedžovski (sic!) ili prema izvornom pisanju kao neudomaćenu tuđicu: backstageovski. Uz zapozorje tih dvojbi nema. Prvonagrađenoj pripada 5 000 kn, kipić koji prikazuje dr. Šretera (rad akademskog kipara Tonka Fabrisa) i diploma.Oznak, oznakoviti, oznakovljenje (umjesto brend, brendirati, brendiranje)

Autor je Drago Štambuk, liječnik i književnik, a trenutačno hrvatski veleposlanik u Izraelu, u Teheranu. Na dodjeli je pročitan njegov nadahnuti govor koji je prigodno poslao iz Teherana jer zbog svojih dužnosti nije mogao nazočiti dodjeli. Drago Štambuk 2008. dobio je nagradu za riječ proširnica (umjesto stent), a tada je bio veleposlanik u Japanu. Tvorac je još nekih, sada već općepoznatih riječi: kopnica (sida), ritmodajnik (pace-maker). Za riječ brend predlagane su tijekom godina različite hrvatske zamjene: imekaz, označje, prepoznajnica; usvješćivanje i označavanje (umjesto brendiranje), ali oznak ima najbolje tvorbene mogućnosti, najkraći je nije značenjski zauzet. Drugonagrađenomu pripada 3 000 kn, kipić koji prikazuje dr. Šretera (rad akademskog kipara Tonka Fabrisa) i diploma.

Bilješkinja

Autorica je Carmen Lešina, profesorica hrvatskoga jezika iz Splita. Iako za hrvatski jezik postoji Nacionalnu klasifikaciju zanimanja s nazivima u muškom i ženskom rodu pod brojem 2429.51.7 postoji uređeni mocijski par (naziv za mušku i žensku osobu) koji glasi: javni bilježnik/javna bilježnica, Povjerenstvo je smatralo da je naziv bilješkinja bolji jer je jednoznačan. Bilježnica, naime ima više značenja, u prvom značenju: svezak ukoričenih ili uvezanih listova papira za pisanje ili crtanje, teka, pisanka, kajdanka, svaštara, crtanka, a tek u drugom značenju (ženski) parnjak imenici bilježnik. Na Hrvatskom jezičnom portalu, samo je jedno značenje bilježnice - mala knjižica, teka za pisanje i pravljenje bilježaka. Bilješkinja ima samo jedno značenje – žena koja se bavi javnobilježničkom djelatnosti. Tvorbeno je dobro usustavljena, tvorena je kao sutkinja ili pedagoginja. Trećenagrađenoj pripada 1 500 kn, kipić koji prikazuje dr. Šretera (rad akademskog kipara Tonka Fabrisa) i diploma.Svi su sudionici bogatoga programa dodjele Šreterove nagrade pozvali hrvatske državne institucije da pronađu Šreterov grob i pravdi privedu njegove ubojice, a osobito je to bilo naglašeno u prikazanom dokumentarnom filmu o dr. Šreteru.

Više pročitajte na portalu compas.com.hrTagovi: lipik, nove riječi

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Kutjevu otvoren Fitness studio na zadovoljstvo sportaša i Kutjevčana

.

Košarkaški klub Požega i ovog ljeta organizira ljetni košarkaški Kamp

.

Vrbs Avai pobjednik Lipik 3x3 challengera

.

Alojzije Majstorović proglašen najboljim sportašem Lipika u 2018. godini

.

Davor Bernardić: ʺNaš zadatak je da vratimo povjerenje u Slavoniju i kad Slavonija uspije uspjet će cijela Hrvatskaʺ

.

Vatrogasna društva s područja Požeško-slavonske županije dobili šest novih vozila

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

Požega Dubrovačka zemljište

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Pismoreklam Caffe bar Vertigo pobjednik 4. MNT ʺOžujsko kupa Vidovci 2019ʺ

.

Od danas promjenljivo i svježije

.

Danas od 13 sati počinje autocross utrka na Poljanicama iznad Velike

.

Druženje predsjednika SDP-a Bernardića s članovima i simpatizerima stranke u Požegi 15.6.2019.

.

Subotnja sunčana šetnja Požegom 15.6.2019.

.

Vetovčanin Boris Šipura postao vojni pilot

.

Napasni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

.

100 GODINA NK “HAJDUK” PAKRAC Promocija knjige i izložba za našeg stogodišnjaka

.

Raspored završnice Lipik 3x3 Challengera

.

Autoceste su od danas skuplje. Evo koliko ćete sad plaćati put do mora

.

Završetak izobrazbe 39. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe u Požegi

.

ŠRD MRENA Brodski Drenovac - Uspješni zaslužuju potporu

.

Danas još vruće, sutra kiša

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Samo u Požegi- konj na cesti!