Tužno: U svega nekoliko dana preminuli supružnici iz naše županije

FOTO: Udruga slijepih Pakrac - Lipik

18.1.2024. | 23:35 | Udruga slijepih Pakrac - Lipik
IZVOR: Udruga slijepih Pakrac - Lipik
Pregleda: 79186

Iz Udruge Slijepih Pakrac – Lipik objavili su priopćenje u kome se navodi da je u svega nekoliko dana razmaka preminuo bračni par Svjetličić, i to prvo supruga Marija koja je bila dugogodišnja tajnica Udruge slijepih, a onda i njezin suprug Albert, dugogodišnji predsjednik udruge slijepih. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U subotu smo saznali kako nas je napustila gđa. Marija Svjetličić, dugogodišnja tajnica udruge slijepih, a samo nekoliko dana poslije nje, jučer, nakon što ju je ispratio na posljednji počinak, u miru joj se pridružio i njen suprug Albert, dugogodišnji Predsjednik slijepih na ovom području i veliki borac za prava slijepih i ostvarivanje svih njihovih mogućnosti. Gospodin Albert Svjetličić, poznatiji pod nadimkom Berto, je u nekoliko navrata bio nominiran za priznanje “16. lipnja” – nagradu koju dodjeljuje Hrvatski savez slijepih, a za izuzetni i značajan doprinos ostvaren u unaprjeđenju društvenog
položaja slijepih tijekom njegovog 50-godišnjeg aktivnog rada. U nastavku donosimo tekst nominacije koji sažima rad našeg Berte, a u nama ostaje želja da pratimo njegov nesebičan put.

Albert Svjetličić je bio rođen 1939. godine u Španovici, Općina Pakrac. Već u dobi od dvije godine je počeo gubiti vid, da bi s nepunih 19 godina 1958. godine u potpunosti izgubio osjetilo vida, te se 1958. godine odmah po završetku školovanja učlanjuje u Organizaciju slijepih Vinkovci gdje je bio član Izvršnog odbora. Po dolasku u Pakrac se 1959. godine učlanjuje u Međuopćinsku organizaciju slijepih Daruvar, gdje postaje član Izvršnog odbora i aktivno se bavi problematikom slijepih. Kao Predsjednik Međuopćinske organizacije slijepih Daruvar u više mandata, koordinator Slavonsko-bilogorsko-podravske regije i član Koordinacije Slavonije i Baranje; aktivno se zalagao za promicanje pozitivnih praksi zapošljavanja slijepih osoba te je u prijeratnom kao i poslijeratnom razdoblju zahvaljujući direktno njegovim naporima zaposleno 14 članova udruga slijepih diljem Hrvatske, a uz suradnju s drugim udrugama i prijateljima.


Gdin. Svjetličić je bio član Skupštine Hrvatskog saveza slijepih gdje je bio član komisije za zapošljavanje HSS-a, te ispred Izvršnog odbora HSS-a je bio zadužen za praćenje rada Odbora Žena slijepih.


Sve to vrijeme, gdin. Svjetličić je vlastitim primjerom u lokalnoj sredini doprinosio i svjedočio aktivnom razvoju sportskih aktivnosti za slijepe te je bio aktivni sportaš, kuglač i šahista dok je kad god su mu zdravstvene mogućnosti dozvoljavale aktivno sudjelovao u turnirima u elektroničkom pikadu.

Osim toga, inicirao je 1996. godine na prijedlog Hrvatskog saveza slijepih osnivanje Udruge slijepih Pakrac-Lipik, u početku kao Povjereništvo udruge slijepih, a od 1997. na prijedlog Skupštine je registrirana UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC – LIPIK i od te godine samostalno djeluje. Tijekom 11 godina koliko je proveo na mjestu Predsjednika Udruge slijepih Pakrac – Lipik, gdin. Albert Svjetličić je mnogo učinio za članove ove Udruge.

Kao predsjednik je samostalno pripremao prijedloge projekta i aktivno je sakupljao donacije kroz koje su za potrebe Udruge i članova pribavljena medicinska pomagala (tlakomjeri, toplomjeri, glukometri) koji su se dodijelili članovima na trajnu upotrebu. Osnovao je pri Udruzi knjižnicu s preko 50 zvučnih knjiga i oko 80 knjiga na Brajici.

Uz rad na lokalnoj razini, 1996. godine je ustrojio Županijsku udrugu slijepih Požega za koju je izradio prvi Statut, program rada i Financijski plan te je ostvario financiranje rada Županijske udruge putem županijskog i proračuna Grada Požege. Inicirao i organizirao je 1. SKUP SLIJEPE MLADEŽI HRVATSKE u Požegi, te je uspješno surađivao sa saborskim zastupnicima na ostvarivanju prava slijepih pri Županijskoj udruzi slijepih. Aktivno je radio i zalagao se za dobrobit slijepih Županijske udruge sve do kraja 2000. godine.

Za svoj rad i osobiti doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka Hrvatskog saveza slijepih primio je mnoga priznanja i to:

Priznanje ORDEN ZA ZASLUGE ZA NAROD SA SREBRNIM VIJENCEM I PLAKETU bivše SFRJ

PLAKETU HSS-a Zagreb

PLAKETU međuopćinske organizacije slijepih Daruvar

1995. godine Diplomu i zidni sat udruge slijepih daruvar za dugogodišnji rad i doprinos u Udruzi

1999. godine Udruga slijepih Pakrac – Lipik dobila je priznanje grada Pakraca, a povodom Dana Grada „PEČAT GRADA PAKRACA“ za postignute uspjehe u radu i osobit doprinos u kulturnoj obnovi, duhovnom i humanitarnom radu zahvaljujući gdinu. Albertu Svjetličiću

2003. godine dobio je ZLATNU PLAKETU – GRB GRADA PAKRACA za životno djelo iz područja društvenih djelatnosti

Berto, počivaj u miru. Nedostajat ćeš nam.”


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI