Tortice od maslaca: Recept za fine kolače bez kojih Kanađani ne mogu zamisliti blagdane


(FOTO: Shutterstock)

27.11.2022. | 09:56 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 788

Butter tart ili tortica od maslaca je tradicionalna kanadska slastica koja se priprema za blagdane, ali i različite proslave i zabave.

Riječ je o kolačićima od tijesta bogatog maslacem u obliku košarica koji su napunjeni ukusnom i mekanom kremom.

Vjeruje se da je recept osmišljen još u 17. stoljeću u Kanadi, a prvi put je službeno spomenut u kuharici "The Women's Auxiliary of the Royal Victoria Hospital" iz 1900. godine.


Uz malo truda i volje možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji.


Sastojci za tijesto:375 g brašna
250 ml hladne vode
230 g maslaca
1 veliko jaje
1 čajna žličica alkoholnog octa
½ čajne žličice praška za pecivo
½ čajne žličice soli

Sastojci za nadjev:165 g smeđeg šećera
75 g maslaca
1 jaje
1 žlica vrhnja za šlag
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema tortica od maslaca:1. Za tijesto: u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umasirajte komadiće maslaca dok ne dobijete teksturu nalik na mokar pijesak.Izmućkajte jaje s octom i hladnom vodom pa umiješajte u smjesu.Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i oblikujte tijesto.Podijelite ga na dva dijela – jedan dio stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu, a drugi u hladnjak na otprilike sat vremena da se stisne.Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga na debljinu oko tri milimetra. Čašom odrežite krugove tijesta.Stavite krugove u kalup za muffine koji ste prethodno namastili. Tako pripremljene košarice stavite u hladnjak.Pripremite nadjev: U malom lončiću zagrijte maslac i smeđi šećer. Uklonite s vatre i dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Pomiješajte i pustite da se ohladi oko pet minuta prije nego što u smjesu dodate izmućeno jaje.Ulijte smjesu u kalup do pola.Stavite peći kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 13 do 15 minuta dok rubovi ne postanu hrskavu i dobiju zlatno-smeđu boju.Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
MASLAC
DESERT
JELO
SLATKO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI