Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi

FOTO: M.M.

11.3.2018. | 09:31 | Mladen Mirković
Pregleda: 5992

Povodom Dana grada Požege - Grgureva, Povijesna postrojba "Trenkovi panduri" predvodila je danas svečani mimohod i smotru povijesnih postrojbi u Požegi. Svečani mimohod krenuo je od starog autobusnog kolodvora, zaustavio se na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci te se nastavilo do Trga sv. Terezije Avilske gdje je održana smotra povijesnih postrojbi.Osim "Trenkovih pandura", limene glazbe "Trenkovi panduri" i "Gradske straže Požega", u mimohodu i smotri sudjelovale su povijesne postrojbe; Građanske straže iz Bakra i Šibenika, Viteška udruga Kumpanija Smokvica, Ivanečka rudarska četa iz Ivanca, Dubrovački trombonjeri, Rapski samostreličari, Frankopanska garda iz Ogulina, Hajdučka družina "Mijat Tomić" iz Tomislavgrada, Hrvatski sokol iz Vinkovaca, Varaždinska građanska straža, Keglevičeva straža iz Kostela, Otočki graničari iz Otočca, Đurđevački graničari Đuroki, Husan varaždinske županije, Karlovačka građanska garda, Svetonedeljska garda, Kuburaško društvo "Petrovska pištola" iz Petrovskog i gospićka garda "Vukovi".


 


Sve povijesne postrojbe pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić kojemu je umirovljeni natporučnik HV-a i predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, Vladimir Potnar, podnio prijavak.Dragi pripadnici povijesnih postrojbi, vi ste najbolji pokazatelj da narod koji ne poštuje svoju povijest nema budućnost. Zahvaljujem našim požeškim povijesnim postrojbama koje su organizirale ovaj vrijedan događaj, a hvala i svima vama koji ste nam došli u goste. Povijest je ono što čini Požegu, 330 godina je prošlo kako je Požega oslobođena turskog jarma, ali i danas, u Požežankama i Požežanima, u ponosim ljudima Slavonije gori volja za očuvanje slobode i želja za boljim životom. Pozivam vas da budete ambasadori centra Zlatne doline, grada Požege i da promičete ovo što ovdje imamo, a svoje sugrađane pozivam da zajedno volimo to što imamo za budućnost, za našu mladost za sve za što je vrijedno živjeti. Danas upravo slavimo dan kada su nas naši preci zadužili da se jednakom snagom i hrabrošću borimo na putu u još bolju budućnost. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević također se obratio svima prisutnima čestitao je Dan grada. "Pozdravljam vas prijatelje koji ste došli iz gradova diljem Hrvatske u svečanim odorama u kojima prikazujete sebe i svoju kulturu, a samim time odajete počast građanima Požege. Mi smo samo posudili vrijeme i prostor, a generacijama koje ostaju iza nas moramo ostaviti bogatiju, sređeniju, ljepšu Domovinu Hrvatsku. Uživajte danas u gradu Požegi, na požeškim brdima i proslavite ovaj dan s nama", rekao je župan Tomašević.Na kraju smotre, povijesne postrojbe ispalile su počasne pucnjeve.  

VIŠE NA TEMU:
GRGUREVO
DAN GRADA
POŽEGA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI