Ususret Grgurevu: 20. obljetnica obnove kapelice Sv.Vida na Požeškoj gori - 1. dio

Kapela Sv.Vida 2002. - Josip Pavelić, Zdravko Kovačević, pok. Ivan Brkić, pok. Mato Brkić, i Josip Novak
(FOTO: D.M.)

12.3.2021. | 09:05 | Dražen Muljević
Pregleda: 4880

Uoči požeškog Grgureva ove 2021. godine, bilježimo i dvadesetu obljetnicu obnove kapele Svetog Vida na Požeškoj gori, kada je učinjena detaljna rekonstrukcija ovoga zdanja koje se na požeškim brdima nalazi već duže od 300 godina. Sama priča oko obnove kapele Sv. Vida započela je prije dvadesetak godina u požeškom Domu umirovljenika. Tadašnji direktor Doma Požežanin Anto Brkić, nakon jedne Svete mise  koja se u Domu održavala svakoga petka, pitao je tadašnjeg župnika katedrale Sv. Terezije Avilske Matiju Jurakovića: "Tko je nadležan za obnovu kapele Sv. Vida?" Nakon što je župnik rekao da je to upravo pod njegovom ingerencijom, Brkić ga je upitao: "Da li se slažete da ja pokrenem inicijativu za obnovu kapele Sv.Vida?", na što mu je župnik Juraković odgovorio: "Sam Vas je Bog poslao". Vrlo brzo dogovorili su osnivanje povjerenstva pri župi Sv.Terezije Avilske, koje je odobreno od Biskupije. Anto Brkić uzeo je papir i olovku, i za početak na njega napisao nekoliko imena svojih konobara i prijatelja. U povjerenstvu se prilično brzo okupilo dvadesetak Požežana, koji su se redovito sastajali svakoga utorka u prostorijama Doma umirovljenika, i raspravljali o prikupljanju sredstava, načinu i tempu obnove kapelice Sv. Vida i slično. Sama kapela tada je bila zarasla u visoku šikaru, zidovi su se urušavali, i na samome početku bilo je upitno da li ju treba obnavljati, ili čak rušiti i ponovo izgraditi. U povjerenstvu su se uz Antu Brkića, i župnika Matiju Jurakovića, okupili i mnogi viđeniji Požežani, kao prvi gradonačelnik Dragutin Štirmer, Ivica Ajanović, Stjepan Galić, Josip Jurković, Ivan Žiška, Ivan Jurković Repar i drugi. Jedna od prvih odluka povjerenstva bila je vezana uz prikupljanje sredstava za obnovu same kapelice. Na prijedlog gospodina Brkića članovi povjerenstva zajednički su izabrali gospodina Jozu Jurkovića za predsjednika povjerenstva. On je također predložio da minimalni iznos sponzorstva ne bude manji od 10.000 kuna, što je povjerenstvo također prihvatilo. Kako nam gospodin Brkić danas kaže: "da smo tada išli s manjim iznosima, kapela Sv. Vida vjerojatno ni danas ne bi bila dovršena." Važno je naglasiti da rad i djelovanje ovog povjerenstva nije imalo baš nikakve veze s nasilnim probijanjem puta preko biskupijskog zemljišta, oko čega se u Požegi i danas "lome koplja". 
Anto Brkić i Jozo Jurković ispred kapelice Sv. Vida 2021. g.  


Gospodin Josip Jurković, poznati požeški obrtnik, ponosni vlasnik vinograda na samom obronku Požeške gore na kojemu se nalazi i kapela Sv.Vida tada je jednoglasno izabran od članova povjerenstva za njihovog predsjednika. Danas, dvadesetak godina kasnije, uoči najpožeškijeg blagdana Grgureva, sjedimo u njegovoj vinogradarskoj kući "na svetom Vidu" i prisjećamo se prvih sastanaka povjerenstva. Josip Jurković nam priča: "Dolazili bi tako svakoga utorka, redovito oko 19 sati, u Dom umirovljenika na sjednicu našeg povjerenstva. Znalo se ponijeti i slanine i kobasice iz vlastitih pušnica, pa bi se nakon sastanka i dogovora malo i opustili, i uz razgovor nešto i pojeli. Prvo i osnovno bilo nam je odrađivanje zadataka. Svaki član povjerenstva na sastanku izložio bi koliko je ljudi ili firmi obišao, i s kime je kontaktirao u svezi obnove kapele. U početku smo bili zabrinuti, misleći da smo si zadali previsoke ciljeve - ali prikupljanje sredstava iznenada je krenulo, i to tako da smo prve tri donacije od 10 tisuća kuna prikupili gotovo istovremeno - i danas pamtim prve donatore - bili su to pokojna gospođa Stela Škoko, zatim Krešimir Brkić tada profesionalni nogometaš prvoligaša Osijeka, te Ivan Knežević direktor "Palme" iz Jastrebarskog, bivši trener NK Slavonije. Povjerenstvo se sastajalo pune dvije godine, i u tome periodu prikupljeno je oko 50.000 Eura, za obnovu kapelice Sv.Vida. Sva ta sredstva sjedala su na žiro račun župe Sv.Terezije Avilske, koji je posebno otvoren baš za tu priliku. Izvođač radova bio je Presoflex gradnja iz Požege, te nekoliko požeških obrtnika, i radovi su trajali skoro dvije godine."Velečasni Matija Juraković

Velečasni Matija Juraković, nakon Požege bio je župnik u Pakracu, a danas smo s njim telefonski razgovarali iz njegovog doma u Zagrebu, gdje provodi svoje umirovljeničke dane. On se s veseljem prisjeća obnove kapelice Sv. Vida: "Važno je naglasiti da sam već u samom početku rada povjerenstva, od Biskupije tražio da povjerenstvo verificira, što je i učinjeno, i o tome se mogu i danas pronaći dokumenti u arhivi. Sama inicijativa obnove kapelice došla je od gospodina Brkića. Naime, kao tadašnji župnik ja sam uvijek razmišljao o obnovi kapelice ali nisam imao rješenje. Uvijek se postavljalo pitanje - kako, s kojim sredstvima to učiniti. Župa nije mogla sama odraditi taj posao, jednostavno nismo imali mogućnosti. Tu se pojavio gosp. Brkić sa idejom, i osnovali smo povjerenstvo, koje je za svoga djelovanja prikupilo dovoljno sredstava za obnovu kapele, i čak je i nešto preteklo - i ostalo župi za druge potrebe. Što se tiče same obnove kapelice, moram spomenuti da je tvorac idejnog rješenja bio gospodin Milko Puncer, radio je i nacrt kapele, i unutrašnje uređenje, projektirao je i unutrašnji namještaj. Svi izvedeni radovi su plaćeni, kao i nadzor, i na kraju svega bili smo još i u blagom suficitu. Drago mi je da danas razgovaramo o obnovi kapelice, jer bilo je o tome i krivih informacija tijekom godina. Moramo reći kako je kapelica obnovljena, kao i to da ovo povjerenstvo nije u nikakvoj vezi s izgradnjom puta preko "Svetog Vida".

Nastavlja se - 2. dio - 300 godina povijesti kapelice Sv.Vida na Požeškoj gori


Spomen ploča na kojoj su zabilježena imena članova povjerenstva i donatora obnove kapelice iz 2002.
Napomena: na samoj spomen ploči nema imena pokojnog donatora Dragoljuba Kovačevića iz Požege


"Dobri duh" brda Sv. Vid - gosp. Josip Jurković i supruga SlavicaSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI