ʺPožega ne zna proslaviti Grgurevoʺ

Grgurevo
(FOTO: Dražen Muljević)

27.2.2020. | 10:36 | Branko Matić
Pregleda: 8663

Zadnje organizacije proslave Grgureva u požeškim vinogradima su promašene.

Narednog mjeseca, 12. ožujka, bit će proslavljeno Grgurevo, Dan grada Požege. Ovdje ćemo se osvrnuti samo na ona svečarska događanja koja se od 2017. g. ponovno odvijaju na prostoru požeških vinograda. Ranijih godina Grad Požega organizirao je tim povodom prigodnu proslavu u požeškom vinogorju na prostoru kapelice sv.Vida ( na slici ). Ono je već pomalo postalo tradicijsko, na kojemu su građani bili obilato počašćeni jelom i pilom,dakako, besplatno uz dobru tamburašku glazbu,Slavonske lole i td. Ali nakon nekoliko godina održavanja svečanosti i proslave Grgureva na ovoj lokaciji dolazi do neprimjerenog onemogućavanja korištenja ove lokacije zbog isfabriciranog spora gradskih i crkvenih vlasti, u pozadini i Povjerenstva za uređenje kapelice koje je navodno uzurpiralo zemljište u vlasništvu Biskupije ( kasniji sudski postupak iz 2009. godine bio je farsa i pokazao je da građani ( vjernici ) ne mogu imati povjerenja u svoje crkveno i svjetovno vodstvo). Taj sudski postupak, u stvarnosti, vezan je uz radove na obnovi kapelice iz 2006. godine,točnije rečeno izgradnju jednog odvojka vinogradarskog puta koji je bio unutar zapuštenog vlasništva Biskupije, koja nije prihvatila zatečeno stanje, a koje su građani prigrlili ( apsurd leži u činjenici da su njega izgradili ljudi koji su u obnovili kapelicu i investirali 200 tis. kuna). Tada se gradonačelnik Z. Ronko, pod pritiscima tih događanja , povlači i seli ovo svečarsko okupljanje na brdo Sokolovac. To odmah, prve godine, ovo seljakanje doživjelo je debakl. U narednim godinama ono se seli u pješačku zonu što ostaje bez ikakvog odjeka i potpuno zamire.

Grad naplaćuje svoje čašćavanje


Od 2017. g. pokušava se ovaj dio svečanosti ponovno situirati na lokaciju požeških vinograda ,ali to se čini neprimjerenom organizacijom. Tom organizacijom Grada Požege i Turističke zajednice grada Požege građani imaju priliku kroz šetnju obići tri privatne vinogradarske postaje i u tim vinogradima degustirati jela i pića priređena od strane njihovih vlasnika. Da se to i degustira, a tu riječ upotrebljavaju organizatori , prethodno se mora kupiti čaša po cijeni od 25 kuna ( to nije proslava za raju) pa sve nalikuje tome da time Grad Požega refundira troškove čašćenja svojih građana . Ta organizacija je konceptualni promašaj što i ne treba dokazivati.


Grad ima Bogom danu lokaciju za proslavu

Grad Požega treba , može i mora organizirati ovu proslavu o svom trošku, na jednom mjestu. Za tako što predlaže se da to organizator proslave Grad Požega učini na zemljištu u svome posjedu, koje je Bogom dano (doslovno) za tu priliku. Ono se sa sjeverne strane naslanja na kapelicu sv.Vida i njega od ove kapelice dijeli samo vinogradarski put . Radi se o k.č. 5640 i 5641,ukupne površine 6801m² ( na slici ) . Morfologija terena diktira da se na ovim česticama mogu formirati dva platoa .Jedan puno manji tik uz kapelicu je već formiran( na slici ) pa ga se već ove godine može iskoristiti kao mjesto za proslavu, dok onaj drugi uz cestu, unutar k.č. 5640 ,koji je po svojoj površinskoj moćnosti višestruk, može se u toku jednog prijepodneva barem oformiti u parkiralište ili ga već sada pretvoriti kao stalno mjesto okupljanja građana. I to ne samo za Grgurevo. Ostalo je podosta vremena da se i ovaj prostraniji plato pripremi za ovogodišnju proslavu. Ako ništa drugo da se kultivira njegova sadašnja zapuštenost.

Gradonačelnik Zdravko Ronko ustuknuo pred crkvenim autoritetom

Da podsjetimo, zadnja proslava Dana grada Požege kod kapelice sv. Vida održana je 2006 godine na zemljištu u vlasništvu Biskupije, zemljištu koje je sada, žalosnog li prizora, žicom ograđeno, tako da je Grad Požega počastio građane bačvicom sa 60 litara vina i dvije košare pekarskih proizvoda, bez uobičajene žive muzike itd.( ciljano skromno, za razliku od ranijih godina, da se pučanstvo što prije raziđe na nepoželjnom teritoriju) Ovoj garnituri političke vlasti lako je premašiti dosege ove proslave već i na spomenutom platou. Alternativno, u konačnici, nikoga i ništa ne sprječava da ovaj lokalitet postane ovogodišnja četvrta postaja za okupljanje i druženje građana, dakako, u režiji Grada Požege i Turističke zajednice grada Požege.

AUTOR: Branko Matić dipl. ing.
IO "ZELENI"

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI