Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar

FOTO: 3D prikaz

1.4.2023. | 10:57 | V.B.
Pregleda: 13437

Na mjestu montažnog vrtića "Pod gradom" u planovima nove javno-privatne investicije, koja ovih dana zaokuplja stručnu požešku javnost, trebala bi biti izgrađena ulazno-izlazna rampa podzemne garaže koja bi trebala biti građena točno ispod današnjeg šetališta "Stari grad". Druga ulazno izlazna rampa bila bi smještena na Trgu Matka Peića.

Prema našem izvoru iz gradske kuće, garaža bi se gradila privatnim novcem, a Grad Požega sudjelovao bi samo s dopuštenjima da se bivšem vrtiću "Pod gradom" promjeni namjena te dozvoli odvoz tisuća i tisuća kubika zemlje sa šetališta "Stari grad" na čijem bi mjestu iznad površine niknuo poslovno-stambeni prostor.

Centar grada bez "brda"


Iako nam nitko iz Grada nije želio niti potvrditi niti demantirati želju privatnog investitora i nacrte koje smo vidjeli, saznajemo kako su planovi za rušenje bivšeg vrtića već neko vrijeme aktualni zbog potrebe izgradnje novih prostora koji bi udovoljavali modernim kriterijima odgoja djece u takvim ustanovama. Međutim, novi moment u priči je sravnjivanje Staroga grada na čijem bi mjestu niknuo novi Tower centar u kojemu bi bile smještene trgovine, novi vrtić, sportska dvorana i poslovno-stambeni prostori.


- To je točno, bivši vrtić Pod gradom treba nove sadržaje i novi prostor, ali za ovo nisam čula i ne mogu vam ništa o tome govoriti, saznajemo iz neslužbenih izvora bliskih gradu.

Moderna Požega

Investicija je navodno teška 7 milijuna eura, a veći dio, oko 6 milijuna eura financirala bi privatna tvrtka iz Rijeke. Prema našim sugovornicima koje smo pokušali pronaći i u gradskoj i u županijskoj upravi radi se poslu koji bi u potpunosti promijenio i modernizirao centar grada.

Odluci da se pristupi ovome prethodit će sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o svim aspektima ovoga poteza. Zaštitari okoliša mogli bi uložiti značajne primjedbe jer se radi o prirodnoj oazi u centru grada. Međutim, susreli smo neke od stanovnika okolnih zgrada i ulica koji kažu da ideja nije loša jer im Stari grad sad ionako zaklanja sunce, a ionako je zapušten pa bi njegovo rušenje te nove vizure još bi povisile cijenu njihovih nekretnina.

Trg bez automobila

Je li na pomolu rješenje za parkiranje na glavnom požeškom trgu? Konfiguracija prostora, izgrađenost parcela i zaštićena arhitektonska baština samog Trga Sv. Trojstva ne dozvoljavaju veće građevinske zahvate što je svim gradskim vlastima, ali i stručnjacima do sada zadavalo glavobolje.

Zemlja koja bi se odvozila sa Starog grada iskoristila bi se za podizanje nasipa Orljave u mjestima nizvodno od Požege, poput Dervišage i sl. gdje se Orljava redovito izlijeva tijekom većih padalina.

Ostaje za vidjeti kako će na ovu ideju reagirati sami Požežani, no sudeći po tome koliko često koriste Stari grad za šetnje i odmaranje, on nikome neće nedostajati.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI