FOTO: Shutterstock
Pirjane mahune čest su prilog uz steakove u američkim restoranima. Da bi mahunama podarili dodatnu dubinu okusa prepirjajte ih s komadićima luka i špeka.
Ne zaboravite povrće dobro začiniti. Osim klasične soli i papra, za pripremu mahuna iskoristite smeđi šećer, ali i nešto ljutog umaka po želji. Upotrijebite obje namirnice po vlastitom okusu i željama.
Ako preferirate da se mahune osjete pod zubom, kuhajte ih kraće nego što je napisano u receptu niže.
Sastojci za mahune:
450 g očišćenih svježih mahuna
5 kriška špeka
1 manji luk
2-3 žlice smeđeg šećera
ljuti umak po želji
sol i papar po želji
Priprema mahuna:
Narežite špek na manje komade i prepirjajte ih na tavi. Pirjajte ih pet minuta dok se ne rastopi masnoća.
Dodajte sitno nasjeckani luk i nastavite pirjati sve zajedno još oko dvije do tri minute.
Dodajte očišćene mahune i dobro promiješajte, a potom sve podlijte s malo vode. Ulijte toliko vode da pokrije mahune u tavi. Posolite i popaprite po želji.
Kuhajte mahune oko dvadeset minuta dok povrće ne omekša.
Začinite sa smeđim šećerom i nešto ljutog umaka.
Nastavite kuhati mahune dok voda u tavi ne ispari do kraja.
Poslužite mahune kao prilog uz meso. Dobar tek!
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)