Trik za kuhanje savršenih mahuna koje ćete htjeti jesti svaki dan ovog ljeta

30.6.2023. | 09:06

Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 13366

NOVO

Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Trik za kuhanje savršenih mahuna koje ćete htjeti jesti svaki dan ovog ljeta

FOTO: Shutterstock

30.6.2023. | 09:06 | Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 13366

Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan.

To najbolje znajuu Armeniji, Etiopiji, Grčkoj i na Bliskom istoku,gdje su mahune glavne zvijezde vrlo sličnog jela, a koje je popularno pod imenima fassoulia,fossolia,fasolakiaikhoresht lubia sabz.

Riječ je zapravo omahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa.

Postoje mnoge varijante istog recepta u različitim zemljama –neki mahune pripremaju s mljevenom janjetinom, a drugi bez ijednog grama mesa. Odluka je na vama. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovih mahuna.

Sastojci za mahune u umaku od rajčice: 450 g svježih mahuna

200 gcherryrajčica

3 češnja češnjaka

3 žlice maslinova ulja

1 veći luk

1 žlica koncentrata rajčice

1 čili papričica

½ čajne žličice slatke paprike

½ čajne žličice kumina

½ čajne žličice korijandra sol i papar po želji

Priprema mahuna u umaku od rajčica: Očistite mahune i prepolovite ih. U većoj tavi zagrijte polovicu ulja pa na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Izvadite mahune iz tave. U tavu dodajte ostatak ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na tanke kriške. Pirjajte luk oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi. Dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu i pirjajte još nekoliko minuta. U tavu dodajtecherryrajčice, koje ste prerezali popola, i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i prepržite minutu-dvije. Vratite u tavu mahune. Posolite i popaprite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijandar i sve dobro promiješajte. Podlijte s malo vruće vode (ili zagrijanog temeljca), poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Poslužite toplo uz kuhanu rižu, pečeni krumpir ili tostiranu krišku kruha. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
TRIK
KUHANJE
MAHUNE
SASTOJCI
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI