Ronko: Vrijeme je pokazalo da je osnivanje srednje škole u Pleternici bila fikcija

FOTO: FB Zdravko Ronko

29.5.2023. | 22:18 | Ante Mandarić
Pregleda: 11035

U nekoliko smo navrata već pisali o gradnji zgrada namjenjene pleterničkoj školi budućnosti, ali i nizu nelogičnosti oko cijele te priče koja se godinama plete. Prvenstveno o školi bez učenika.

Sada se po tom pitanju oglasio i nekadašnji gradonačelnik, župan požeško-slavonski te saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je bolje no itko upućen u materiju stvari. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

ISTINA I SAMO ISTINA !


Aleksandar Solženjicin: Ne zaboravimo da nasilje ne živi samo, da je nesposobno živjeti samo, ono je intimno povezano s laži. Nasilje nalazi svoje jedino utočište u laži, a laž svoju jedinu podršku u nasilju. Svaki čovjek koji je izabrao nasilje kao sredstvo, neupitno mora izabrati laž kao pravilo.

Nedavno sam na svom facebooku postavio video zapis sa sjednice Županijske skupštine održane 20.05.2014. -točka dnevnog reda Srednja škola u Pleternici. Iz čista mira, zbog čistio egzaktnih brojki i čistog realiteta sruči se na mene kanonada drvlja i kamenja popraćena salvom uvreda i notornih neistina od toga kako sam bio protiv sportske dvorane u Pleternici, kako sam protiv brze ceste koja bi nas tunelom spojila na autocestu, pa do toga da sam sad i protiv srednje škole u Pleternici, zaradivši pritom i poklik: „Pa što ti to radiš, čovječe…“ E pa, kad je pa, nek je pa….idemo redom………….

Sportska dvorana u Pleternici - nikad bio protiv, i ne samo podržao već i u ono ludo vrijeme, kad Bagarić dovodi Županiju do 355.000.000,00 milijuna kuna štete svim svojim znanjem i umijećem trudih se, ne samo osigurati sredstva za dovršetak te dvorane već i za pokriće šteta koje su napravljene pod pritiskom i uzurpacijom Institucije;- sve od odabira izvođača, izmjena projekta, naknadnih i vanrednih troškova, nakaradnog sklapanja još nakaradnijih ugovora, pa do prekoračenja ovlaštenja i donošenja odluka bez dogovora, kamo li suglasnosti Županije kao vlasnika i financijera (omjer investicije 75% Županija - 25% Grad Pleternica),predstavljajući se i ponašajući kao investitor (a investitor je OŠ Fra Kaje Adžića) uz potpuno marginaliziranje ravnatelja škole (osim u „prijekim potrebama“), a o marginalizaciji školskog odboru da se i ne govori. I eto, investicija od 10 milijuna kuna završi gotovo dvostrukim iznosom, a tko omasti brkove neka je nešto i mašti na volju.

I da, znani Franjo kroz to svoje djelovanje u, oko i za sportsku dvoranu, sve kao rad za „opće dobro“ mobilizirao je i javno mnijenje protiv onih koji bi tražili zakonitost, pa je u svojim istinama čak lansirao i kako je SDP protiv njega podnio 18 kaznenih prijava koje su sve, kao odbačene. No, prava istina je, SDP nikad protiv njega nije podnio niti jednu jedinu prijavu, iako je to njegovo arlaukanje nekim ušima, naročito svetim, godilo.
„Pa što ti to radiš, čovječe……“

Brza cesta Pleternica – Požega – Staro Petrovo Selo – nikad bio protiv, dapače, jer to je zamisao starih Požežana, a ne ovih „novokomponovanih“ prometnih stručnjaka koji to prikazuju kao svoju ideju, dok neznanje i nesposobnost liječe agresijom i notornim neistinama. I tako nas Franjo 02.11.2012. pred skore lokalne izbore izvještava - kako mu se čini da Zdravko Ronko opstruira projekte bitne za Požešku županiju, naglasivši pri tome “HDZ-ov projekt“najbržeg izlaska Požežana na autoput i 800 m dugi tunel kroz Babju goru.

Franjo nas izvijesti i 12.05.2016. na izbornoj skupštini ŽO HDZ PSŽ - Imamo raspisan natječaj za glavni projekt, odabrani su izvođači i kroz nekoliko mjeseci imat ćemo potvrdu glavnog projekta. Izvijesti nas i 22.09.2016. – Uskoro ćemo krenuti u pripreme za lokalne izbore, a ovi rezultati nam daju za pravo da pozitivno razmišljamo…… na red bi mogla i napokon toliko spominjana cesta Požega – Brestovac - Godinjak vrijedna 200 milijuna kuna, raspisan je natječaj za glavni projekt i nadam se da će ovaj mjesec biti izabran najpovoljniji ponuditelj, a slijedeće godine planiran je početak radova tog velikog projekta…“reče i živ osta.

Uz izljeve sreće u ime Požeško-slavonske županije izviješteni smo i 06.12.2017.: „Vrijednost projekta je više od 850 milijuna kuna u prvoj varijanti kad bi brza cesta imala samo po jedan trak u svakom smjeru.

U drugoj varijanti, ako bi se odmah gradila dva traka u svakom smjeru, taj iznos bio bi oko milijardi i 50 milijuna kuna, što je svakako manje za 130 milijuna kuna nego da se naknadno grade dva traka. Cesta je projektirana i predviđena kao četverotračna a zbog dužine tunela od 1670 metara svakako se moraju praviti dvije tunelske cijevi, u kojoj bi jedna bila sigurnosno-servisni tunel ili da se odmah prave četiri traka i da se koriste obje cijevi za promet. Kako se uskoro očekuje lokacijska dozvola, cijeli projekt i otkup zemljišta trebao bi biti gotov do kraja 2019., za što su osigurana sredstva. Radovi bi trebali početi najkasnije u proljeće 2020, godine“.

Osobno, neću dalje...,dovoljno je i ovo o dužini ceste, tunelskim cijevima vrijednosti radova kao i o otkupu zemljišta - koji još ni danas nije počeo. I još nešto, biti toliko godina član Nadzornog odbora Hrvatskih cesta, a ne učiniti ništa po tom pitanju, je za Guinnesa, a biti tamo i dozvoliti si da 04.07.2011. MZOOPIG odbije zahtjev za ishođenje Građevinske dozvole zbog traljavosti ovjere parcelacijskih elaborata( čime propade i Lokacijska dozvola) je van pameti.

I dok se išlo po onoj „kako ćemo,lako ćemo“ slijedi još nešto - niti im se žurilo a niti ih je tko poticao, a kad se toga sjetiše, Opa! Potvrda valjanosti Rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš više nije bila važeća - izrađena je temeljem stare i nevažeće regulative, a ne u skladu s važećim Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, pa sve skupa 10.03.2014. palo u vodu.

Sve ide u stanje mirovanja, a Studija utjecaja na okoliš ide ispočetka. Kažu povjerljivi izvori, pa nije se moglo i jedno i drugo, založio se da onaj kredit od 23 mil kuna (sad s kamatana prema HC 43 mil) privremeno plaćaju Hrvatske ceste. Koji novac i koje godine nam propadoše. Ronka za Pedra ?! „Pa što ti to radiš, čovječe…..“

Srednja škola u Pleternici – nikad protiv, i bilo bi lijepo da je to moglo ići bez pritiska i nezakonitosti koje su činjene kroz Županiju pod čijom ingerencijom su srednje škole. Također bilo bi lijepo i da to nije van svake demografske logike jer su i postojeće srednje škole sve praznije. Danas 8 već postojećih srednjih škola pohađa tek 2393 učenika što je za 1400 učenika manje nego prije 10 godina i s tendencijom daljnjeg smanjenja broja učenika.

Činjenično stanje jest:

- Srednja škola u Pleternici uopće ne postoji, nikad nije ni osnovana niti je dobila dozvolu za rad, a i nikakva pravna procedura nije ni pokrenuta – odgovor je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Pritiskom „Institucije“ dvije Požeške srednje škole (Ekonomska i Obrtnička)
morale su, bez ikakvog utemeljenja i logike pameti, ustrojiti svoje Ispostave u
Pleternici.

- Zbog znano katastrofalnih demografskih kretanja u Slavoniji, time i u Požeško slavonskoj županiji pored 8 srednjih škola nema osnove da se na svega 10 km
udaljenosti uspostavlja još jedna srednja škola, tim i više, uzme li se u obzir broj
učenika osmih razreda koji iz godine u godinu drastično pada ( 2009/2010 -
1048 učenika, 2013/2014 - 963 učenika, a 2022/2023 – 722 učenika ) što je 30-
postotno smanjenje ili 15-tak školskih razreda manje.

- Što se pak tiče utrošenih 20-tak milijuna kuna, očito se nemilice trošilo za to
„velebno zdanje“ nepostojeće srednje škole. „Pa što ti to radiš, čovječe…..“!

I još samo jedan detalj o Glazbenoj školi

Da, lažno jesam optuživan od Franjina „prijatelja“ Neferovića kako sam navodno u Ministarstvu nakon izbora 2013. inzistirao da zatraže povrat već doznačenih milijun kuna za opremu a koji sam osobno izlobirao.

I naravno, najzgodnije je Franji za svoje „istine“ i napuhanost, zašto ne, optužiti Ronka, pa je to tako i prezentirao na sjednici Županijske skupštine 20.05.2014., istina Bog u poznatom mu „medijskom omjeru“ jedan naprama tri.

No, niti sam, a niti bi ikad takvo što činio( jer Glazbena je moj projekt i moj
ponos od početka pa do kraj), već je neznanje i bahatost tog njegovog „prijatelja“ dovelo do logične situacije da ministarstvo zahtjeva povrat sredstava jer je isti poništio natječaj za opremu koji sam ja raspisao, a kako ministarstvo prati tijek novca i natječaja (imaju cijelu službu pri ministarstvu za to), nakon poništenja i šutnje Grada Požege, zatražili su sasvim zakonito da se novac vrati.

To što Neferović, nije znao, nije čuo ili mu nitko nije šapnuo je druga stvar.
Naime, ako od ministarstva dobijete sredstva za to i to, pa zbog razno raznih razloga poništite natječaj, onda se ministarstvo koje vam je dalo sredstva, obavijesti da je natječaj poništen te da će se ponovo raspisati.

Protivno novac se mora vratiti. Naravno da Neferović to nije učinio, a kad su mu iz ministarstva objasnili i cijeli postupak jer nije imao pojma i nakon što se ispričao i dostavio službeni dopis u kojem je naznačio kako se natječaj ponavlja s određenim izmjenama, sredstva su mu naravno ostala i ista je legalno i legitimno utrošio za nabavku neke druge opreme. I to je to, nema nikakvog Ronka ,samo nečija nesposobnost i neznanje.

A junačenje na tiskovnoj bilo je samo isprazno napuhavanje svoje veličine.
„Pa što ti to radiš Franjo, čovječe…..“

Zdravko Ronko

Detaljnije pogledajte u videoprilogu

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI