Ronko:’Ponešto o Veleučilištu u Požegi’

FOTO: VUP

5.7.2024. | 20:35 | Redakcija 034 portal
Pregleda: 11523

Na svom YouTube i Facebook profilu, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, župan požeško-slavonski te gradonačelnik Požege, Zdravko Ronko, objavio je novi videozapis pod naslovom”Ponešto o Veleučilištu u Požegi”.

Riječ je o događajima koji se vežu uz višedesetljetnu bogatu tradiciju nekadašnjeg najboljeg Veleučilišta u Republici Hrvatskoj, radu, zakulisnim igrama, vrijednoj imovini koja se stjecala godinama, a od koje ćemo samo spomenuti vinograde i vinariju u Podgorju te vrijedni i moderno opremljeni Studentski dom, "lucidnim" snovima o kampusu u sklopu današnje vojarne te samom procesu pretvorbe nekadašnjeg Veleučilišta u Požegi u Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, a što je samo tek jedna od sekcija Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera Osijek koje je postalo i vlasnik cjelokupne imovine bivšeg Veleučilištate, te političku pozadinu za takvu odluku.

Iz Ronkove objave zapažamo da je upravo Marija Bajt bila prvi zagovornik kampusa u Požegi, a nakon dvadesetak godina kao duh iz boce tu ideju oživjela je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Upravo na tu temu krajem 2021. godine u Županijskoj palači, održala je radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vladom Gubercem te prorektorom za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, a koji su razgovarali o prostoru koji bi mogao biti mjesto za budući kampus, a također očekivanja su bila da će studenti iz Dalmacije doći studirati turizam u Požegu iz čega se može iščitati da ideju Marije Bajt o kampusu u Požegi podržava i županica Jozić.


Istog dana radni sastanak s rektorom Gubercem te prorektorom Šubarićem održao je i gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić koji je dao punu podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi, ali i podršku razvlaštenju nekadašnjeg Veleučilišta i prijenos sve imovine u sastav osječkog Sveučilišta. Sastanku je prisustvovao i dekan prof. dr. sc. Borislav Miličević, a nejasno je je li Miličević nasjeo na Glavićevu dimnu bombu te je li bio primoran prihvatiti ukidanje Veleučilišta u Požegi, a koje je utemeljeno Odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja 1998. godine kao javna visokoškolska ustanova. 


Također, pitanje je jesu li Glavić i Miličević uopće u tom trenutku bili svjesni da će se “prekrajanjem” Veleučilišta prepustiti vrijedne vinograde, vinariju, studentski dom i drugu ne nabrojanu imovina Sveučilištu iz Osijeka. 

Složit ćemo se da se spomenute nekretnine i dalje nalaze u Požegi i Podgorju i da ih od tamo nitko neće odnijeti. Ipak, sve su glasnije priče kako će vrijedan Studentski dom u Požegi, a na čijem je otvorenju prisustvovao i sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u skorije vrijeme biti privatiziran te pretvoren u objekt za noćenje visoke kategorije. 

Bolju sudbinu ne čeka ni vinograde i vinariju, a u kojoj se nerijetko održavaju privatne pijanke i ludi tulumi do sitnih noćnih sati, koji bi također trebali pronaći novog vlasnika. Hoće li se to i ostvariti ostaje za vidjeti. Kako reče Ronko trio cuger, bit će na raspolaganju. 

Ostale zanimljive crtice iz kratke, ali burne povijesti požeškog Veleučilišta, Studentskog centra, vinogradu, vinariji možete pogledati u Ronkovom videoprilogu OVDJE.

Kako nas naši srozaše i koliko smo daleko od palanke? 
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI