Ronko: Ususret 150. obljetnici DVD-a Požega

Ususret 150. obljetnici DVD-a Požega
(FOTO: Youtube Screenshot: Z.R.)

21.2.2024. | 21:54 | S.I.
IZVOR: Z.R.
Pregleda: 8296

Na svom YouTube i Facebook profilu, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, župan požeško-slavonski te gradonačelnik Požege, Zdravko Ronko, objavio je novi videozapis pod naslovom”Ususret 150-toj obljetnici DVD-a Požega”.

Riječ je o događajima koji su prethodili izgradnji tada novog Vatrogasnog doma u Požegi, prepuštanju stare zgrade u kojoj se danas nalazi Glazbena škola Požega te zaslužnim osobama za njihovu izgradnju. Jedan od njih je i Drago Matošević, vatrogasni časnik i predsjednik DVD-a Požega od 1993. godine, koji je kroz godine rada pokazao svoje odlike humanosti i altruizma uz osjećaj za prepoznavanje dobroga, za zajednicu i državu.

Također, za izuzetan angažman i razvoj vatrogastva te zaštitu od požara u cjelini, odlikovan je od strane Vatrogasne zajednice Požeštine, Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije i Hrvatske vatrogasne zajednice nizom odlikovanja poput brončane vatrogasne medalje, srebrene vatrogasne medalje, zlatne vatrogasne medalje, vatrogasnom spomenicom za 20 godina aktivnosti i tako dalje. Hrvatski je časnik, nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990. do 1992., a odlikovan je i Spomenicom domovinske zahvalnosti, medaljom Bljesak i Oluja, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića, a na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, 11. ožujka 2010. godine bio je jedan od laureata.


Na Skupštini DVD Požega održanoj 27. ožujka 2011. godine, Ronko je podsjetio na događaje u lokalnom vatrogastvu proteklih godina i na veliki razdor koji je bio među članovima DVD Požega... Nešto kasnije održala se Skupština Vatrogasne zajednice grada Požege, 15. travnja 2011. godine, gdje je Ronko govorio o tome da su prije pet, šest godina riješeni odnosi između Javne vatrogasne, dakle profesionalnog i dobrovoljnog vatrogastva i da toga nije bilo ne bi uspjeli napraviti novi Vatrogasni dom u Požegi. Tom prigodom izjavio je kako bi trebali proslaviti prvu godišnjicu, ali da to da baš i nisu u prilici obilježiti onako kako bi htjeli jer smo svi mi, ali kao i svi građani u Hrvatskoj opterećeni onim što se dogodilo.


“Dogodila se jedna sramna presuda (op.a. nepravomoćna osuđujuća presuda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača) koju mi ne možemo i ne smijemo prihvatiti. Ne samo zbog nas nego i zbog budućih naraštaja. Činjenica je da smo mi prihvatili i ono što je neprihvatljivo. Prihvatili smo, iako kažu da u svakom ratu može biti zločin. Prihvatili smo i da na pobjedničkoj strani ima mogućnosti da bude zločina. U 2. svjetskom ratu na strani pobjednika nije bilo ratnog zločina. Je li to moguće? Možda i je, ali činjenica je i da smo mi prihvatili da i na pobjedničkoj strani, može se suditi za određene, pojedinačne, sporadične zločine i to je velika, velika stvar. Ja ne znam da u svijetu ima takvog primjera. Ono što ne možemo prihvatiti to je zasigurno udruživanje u zločinački pothvat. To je ono što ne možemo. To je ono što ne smijemo. To je ono što moramo osuditi, protiv čega moramo podignuti glas. Ja vas pozivam, sutra je prosvjed u 12 sati ispred požeškog suda, simbolično ispred suda… To je ono što se ne prihvaća i upravo to opterećenje koje mi svi danas imamo i koje danas trpimo ne daje nam mogućnost da doista ovo proslavimo na jedan lijep, lagan, lepršav način…” - izjavio je tada Zdravko Ronko.

U uvodnoj špici Ronko je najavio i još osam sati zapisa iz novijeg doba požeškog vatrogastva, a više iz Ronkovog novog videozapisa možete pogledati OVDJE.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI