Rezultati ankete: Požežani mogu pokrenuti referendum opoziva gradonačelnika Glavića

FOTO: 034 portal

15.6.2022. | 13:52 | Ante Mandarić
Pregleda: 3919

Kako smo i najavili u jednom od prethodnih članaka, 034 portal provodio je popup anketu u kojoj su naši čitatelji pitani:”Biste li potpisali inicijativu za održavanje referenduma o opozivu gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića?”

Ponuđeni odgovori bili su:
-Potpisao bih
-Ne bih potpisao
-Vrlo vjerojatno bih potpisao

Nakon što se 2920 ispitanika izjasnilo povodom navedenog pitanja, donosimo rezultate ankete, a iz koje je vidljivo kako Požežani mogu pokrenuti referendum o opozivu gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića.


804 ispitanika ili njih 28% potpisalo bi inicijativu za održavanje referenduma o opozivu gradonačelnika Požege, 1504 ispitanika ili njih 52% navedenu inicijativu ne bi potpisalo dok bi 612 ispitanika ili njih 20% vrlo vjerojatno potpisalo ovakvu inicijativu. Dakle, čak 48% ispitanika ovakvu bi inicijativu sigurno ili gotovo sigurno potpisalo, a što je i više nego li dovoljno za pokretanjem referenduma. Uzorak od 2920 ispitanika smatra se reprezentativnim, a anketna mogućnost pogreške mjerenja i predviđanja u pravilu može iznositi -/+2%.

Kako Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Člankom 40.b (NN 123/17, 144/20) Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan te zamjenik gradonačelnika i župana koji je izabran zajedno s njima mogu se opozvati putem referenduma. Raspisivanje referenduma za opoziv može predložiti 20% ukupnog broja birača u jedinici u kojoj se traži opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana te zamjenika gradonačelnika i župana koji je izabran zajedno s njima.

Uvidom u posljednji registar birača Lokalnih izbora 2021. godine, vidljivo je kako područje Požege ima 21 480 birača, odnosno za održavanje referenduma o opozivu gradonačelnika Glavića potrebno je, prema popisu iz 2021. godine, samo 4296 potpisa Požežana potpore ovoj inicijativi, a što i nije neki velik broj ili pothvat, a nakon čega bi se održao referendum o opozivu gradonačelnika Glavića.

S obzirom na percepciju građana o aktualnom gradonačelniku Glaviću ovakva inicijativa ne bi trebala čuditi ili iznenaditi, a pitanje je samo tko će ju od oporbe pokrenuti. Uzevši u obzir činjenicu da u radu Gradskog vijeća Grada Požege participiraju samo, osim vladajućeg HDZ-a i koalicijskog partnera Domovinskim pokreta od kojih nije realno očekivati uključenje u ovakvu inicijativu, su SDP i MOST, a koji u ovom trenutku jedini mogu pokrenuti opoziv.

Ako navedenom dodamo da nezadovoljnih ima i među građanima koji nisu stranački obojeni, ali i unutar samog HDZ-a, prolaz ovakve vrste referenduma ne bi trebao iznenaditi, a na kojem je za opoziv gradonačelnika Glavića potrebno izjašnjavanje većine birača koji su glasovali, dakle 50% +1 glas, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje 1/3 ukupnog broja birača upisanih u popis birača u Požegi, odnosno na referendum treba izaći minimalno 7089 Požežana, a gdje bi za opoziv bilo dovoljno 3545 glasova za Glavićevom smjenom.

Još jednom, napomenut ćemo kako je za pokretanje referenduma o opozivu gradonačelnika Glavića potrebno 20% potpisa potpore registriranih birača Požege, a iz objavljenih rezultata vidljivo je kako bi tu opciju za održavanjem inicijative moglo potpisati čak njih 48%, a što je višestruko nego li dovoljno. Održavanje referenduma diljem Republike Hrvatske sve je popularniji način izražavanja (ne)zadovoljstva građana prema političarima, a možda nas ne bi trebalo iznenaditi da baš upravo MOST u Požegi pokrene ovakvu inicijativu.

Je li oporba u Požegi uistinu oporba i hoće li netko ovu inicijativu pokrenuti ostaje za vidjeti. Jedno je sigurno, a to je da nam možda slijede “tople noći i vreli dani”.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI